ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο περνάει σε ιδιώτη
Από τις αρχές του καλοκαιριού έχει αρχίσει η προώθηση της λεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας στη Βρετανία, από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) της χώρας (ομολογουμένως σε υψηλό επίπεδο), κάτι που δεν είχε μπορέσει να πραγματώσει ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ ούτε οι Εργατικοί υπό τον Τόνι Μπλερ και κατόπιν υπό τον Γκόρντον Μπράουν εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων.
Χτες ανακοινώθηκε και επίσημα η πρώτη περίπτωση νοσοκομείου που προσφέρεται βορά προς εκμετάλλευση στο κεφάλαιο, με το γνωστό ιδεολόγημα «της διάσωσής του από τη χρεοκοπία».
Η βρετανική ιδιωτική εταιρεία νοσοκομειακών ιδρυμάτων «Circle» «θα αναλάβει τη διαχείριση» του νοσοκομείου του Χίντσινγκμπρουκ στο Χάντινγκτον, στην ανατολική Αγγλία, από την 1η Φλεβάρη 2012, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NHS, η οποία χαρακτήρισε τη μεταβίβαση μία «νέα επαναστατική μορφή διαχείρισης», αφού μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας διαχειριζόταν μόνο ορισμένες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία.
Η μορφή της εκμετάλλευσης που επιλέχτηκε για το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, που σημαίνει ότι μπορούν να απολυθούν στο πλαίσιο των περικοπών, ενώ όσοι μείνουν θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το Δημόσιο. Ο ιδιώτης έτσι θα έχει καθαρό κέρδος χωρίς «μισθολογικά έξοδα».
Το συμβόλαιο ανάμεσα στη NHS και τη «Circle» υπογράφηκε για μια περίοδο δέκα ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαδικασία της μεταβίβασης της διαχείρισης είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση των Εργατικών. Παράλληλα, πληροφορίες φέρνουν τη γερμανική εταιρεία «Helios» να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας για να αναλάβει τη διαχείριση 10 - 20 «νοσοκομείων».
Το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου για τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 20 δισεκατομμύρια στερλίνες, στο όνομα της λεγόμενης «δημοσιονομικής εξυγίανσης», ώστε το κεφάλαιο να βγει με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, που βιώνει και η Βρετανία, με τα βάρη να τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Ειδικά για την Υγεία οι συγκεκριμένες περικοπές θα σημάνουν, όπως υπολογίζεται, το κλείσιμο 20 - 30 νοσοκομείων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή στα όρια της χρεοκοπίας λόγω μη χρηματοδότησης από το κράτος. Ετσι στρώνεται το έδαφος για νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου