19 Σεπ 2013

ΣΥΡΙΑ Στοιχεία σε βάρος των αντικαθεστωτικών ανακοινώνει η Ρωσία

ΣΥΡΙΑ
Στοιχεία σε βάρος των αντικαθεστωτικών ανακοινώνει η Ρωσία
Στη Δαμασκό και σε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο προχώρησε η ρωσική διπλωματία μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ
ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Στοιχεία που εμπλέκουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στην επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στο προάστιο Γκούτα της συριακής πρωτεύουσας την 21η Αυγούστου δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή της η Μόσχα. Οπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα στοιχεία αυτά θα αναλυθούν και θα παραδοθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν έλαβε υπόψη της τις υποψίες της Ρωσίας ότι πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση κρύβονται αντικαθεστωτικοί που επεδίωξαν να προκαλέσουν άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ότι η ρωσική ηγεσία έχει πληροφορίες ότι έχουν σημειωθεί και άλλα επεισόδια με χημικά μετά από την 21η Αυγούστου.
Τα πνεύματα ανάμεσα στη Μόσχα και στον ΟΗΕ οξύνθηκαν περαιτέρω από τις παρατηρήσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, στον οποίο παραδόθηκαν τα προαναφερόμενα στοιχεία από Σύρους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στη Δαμασκό όπου συνάντησε το Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Ο Ριάμπκοφ δήλωσε, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το ρωσικό δίκτυο RIA, ότι η Μόσχα είναι «απογοητευμένη» για την επιλεκτική προσέγγιση η οποία καταγράφηκε στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στην οποία δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική εικόνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί παρά το συμπέρασμα να είναι μονομερές και προκατειλημμένο. Ο Σύρος πρόεδρος φέρεται να ευχαρίστησε τον Ρώσο αξιωματούχο για την υποστήριξη της Μόσχας «κατά των σχεδίων βάρβαρης επίθεσης εναντίον της Συρίας αλλά και των τρομοκρατών που στηρίζονται από τη Δύση».
Οι δηλώσεις Ριαμπκόφ πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μάρτιν Νεσίρσκι, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών, η αξιοπιίστία και η αντικειμενικότητά τους είναι αναμφισβήτητες. Αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε τις ρωσικές παρατηρήσεις ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν αμφισβητείται η αντικειμενικότητα των εργαζομένων του ΟΗΕ. Τους τόνους προσπάθησε να χαμηλώσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών Ακε Σέλετρομ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ρωσικές επικρίσεις δεν αφορούν αυτά καθ' αυτά τα στοιχεία της έκθεσης και τα αποτελέσματα αλλά τη μέθοδο που επιλέχτηκε ν' ακολουθηθεί.
Αργά το βράδυ, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι αξιωματούχος του ΟΗΕ, που διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι από τη μελέτη στοιχείων από «τρίτους παράγοντες» (χωρίς να διευκρινίζει ποιους, αλλά φωτογραφίζονται αντικαθεστωτικοί) υποτίθεται ότι «αποδεικνύεται πως τα χημικά της συγκεκριμένης επίθεσης εκτοξεύτηκαν από βάση της επίλεκτης φρουράς του συριακού στρατού».
Παζαριών συνέχεια
Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πρώτη συνάντηση των χωρών μονίμων μελών τουΣυμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο απόφασης όπου θα περιέχεται η συμφωνία για το συριακό αφοπλισμό. Οι εκπρόσωποι ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας επέμειναν στην αναγκαιότητα υιοθέτησης απόφασης υπό το άρθρο 7 της αυτόματης ανάληψης μέτρων αλλά και στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της. Η Ρωσία επιμένει ότι δε χρειάζεται κάτι τέτοιο και πλέον δηλώνει ότι θα πρέπει το σχέδιο απόφασης να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη και τα καινούργια στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ίδια.
Χτες, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, όπως έκανε νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, επέμειναν ότι η στρατιωτική επιλογή δεν έχει πάψει να υπάρχει κατά της Συρίας. Στο ενδεχόμενο να «χρειαστεί τελικά» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, που μεταδίδονται από το Γαλλικό Πρακτορείο, οΑμερικανός πρόεδρος. Φέρεται επίσης να εκτιμά ότι η έκθεση του ΟΗΕ «άλλαξε τη γνώμη του κόσμου για το τι γίνεται στη Συρία αποδεικνύοντας την ενοχή του συριακού καθεστώτος» και να εκφράζει την άποψη ότι τελικά θα πρέπει να εγκαταλείψει ο Ασαντ την εξουσία στο πλαίσιο μιας διπλωματικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να καταληχθεί μια πολιτική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ