30 Σεπ 2013

Oι εφοπλιστές και η πολιτική τους

Oι εφοπλιστές και η πολιτική τους
Στην προσπάθειά τους να δώσουν εξετάσεις σε διάφορα τμήματα του κεφαλαίου οι αρμόδιοι υπουργοί γίνονται αποκαλυπτικοί. Ετσι ο υπουργός ναυτιλίας όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι δεν προχωρά σε μειώσεις στις υποχρεωτικές συνθέσεις πλοίων, όπως ζητά η τρόικα, έσπευσε να δηλώσει: «κάναμε μια τέτοια μείωση ήδη στην Αδριατική».
Πέρα από το ότι εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως», έκανε καθαρό ότι η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα είναι οργανωμένη από κοινού από εφοπλιστές - κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - ΔΝΤ με μοιρασμένους ρόλους ανάλογα με την περίσταση.
Σ' αυτό το πλαίσιο αποτελούν κοροϊδία για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους οι δηλώσεις της κυβέρνησης για πάταξη της «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας. Αντίθετα, αυτό που συντελείται και με υπουργικές αποφάσεις για τα πλοία της Αδριατικής, είναι να διαμορφώνονται συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα», να διογκώνεται η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία, να οργιάζει το δουλεμπορικό κύκλωμα με θύματα τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και εάν προέρχονται.
Τα ταξικά συνδικάτα του χώρου εκτιμούν ότι η επίθεση δε θα σταματήσει με τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της Αδριατικής, ότι επιδιώκεται να εφαρμοστεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κι ότι μπροστά είναι η πλήρης ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με διάλυση του ΝΑΤ, κ.ά. που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των ναυτεργατών και υπονομεύουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η εκτίμηση βασίζεται και στην ιστορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου που ανέκαθεν πρωτοπορεί στις αντεργατικές επιθέσεις.
Εύλογα τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών εκτιμούν ότι πρέπει «να σημάνει συναγερμός σε κάθε πλοίο, στους ναυτότοπους, σε κάθε σπίτι ναυτεργάτη, να απαντήσουμε με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να προετοιμάσουμε πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, να δώσουμε δυναμική απάντηση μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, στα σχέδια του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ