15 Οκτ 2013

Επιστολή συγνώμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με 192 χρόνια καθυστέρηση


Επιστολή συγνώμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με 192 χρόνια καθυστέρηση

Κύριοι ινστρούχτορες του «καταδικάζω τη βία
απ' όπου κι' αν προέρχεται»,
 
 
οφείλω με χρονική καθυστέρηση δύο σχεδόν αιώνων να σας ζητήσω μια συγνώμη. Μια συγνώμη που τότε επαναστατήσαμε ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πράγματι,ασκήσαμε βία ενάντια στον οθωμανικό στρατό κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, διαταράσοντας την κοινωνική ειρήνη της αυτοκρατορίας.
 
Δυστυχώς πολλοί από εμάς παρασυρθήκαμε απ' τον ενθουσιασμό να απελευθερώσουμε το λαό μας απ' τα δεσμά, παραβλέποντας ότι το κράτος (η ανώτατη αρχή) έχει το μονοπώλιο της βίας. Παρανομήσαμε συνειδητά. Παραβλέψαμε συνειδητά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με στόχο την επανάσταση, την απελευθέρωση απ' την σκλαβιά, μη λαμβάνοντας υπ' όψην ότι ασκούσαμε βία κατά παράβαση τηςαδιαμφισβήτητης, νόμιμης εξουσίας του Σουλτάνου.
 
Εκ μέρους των εξεγερμένων του 1821, των κλεφτών, των αμαρτολών που θυσιάστηκαν για να βρίσκεστε σήμερα σε θέση να διατυπώνετε θεωρίες, σας ζητώ συγνώμη που η ιστορία μας κατέγραψε ως βίαια στοιχεία. Ως στοιχεία που διασάλευσαν την ειρήνη της συστημικής νομιμότητας, όπως έκαναν πριν απο μας οι ροβεσπιέροι στη Γαλλία και έναν αιώνα μετά απο μας οιμπολσεβίκοι στη Ρωσία.
 
Μακάρι να μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν και - έχοντας κατά νου τα σοφά σας λόγια - να μην το κουνήσουμε ρούπι απ' τη θέση μας. Να συνεχίζαμε, σεμνά και ταπεινά, ως καλοί δούλοι των κοτζαμπάσηδων να αποδεχόμαστε την ισχύ του νόμου και της τάξεως στις ζωές μας.
 
Κρίμα που δεν υπήρχατε τότε να μας συμβουλέψετε. Έστω και αργά όμως, σας ζητούμε ταπεινά συγνώμη, αναγνωρίζοντας το λάθος μας.

Με Τιμή,
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Αρχιστράτηγος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ