15 Οκτ 2013

ΙΡΛΑΝΔΙΑ Παρά το τέλος του μνημονίου νέα αντιλαϊκά μέτρα ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--


ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Παρά το τέλος του μνημονίου νέα αντιλαϊκά μέτρα
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο ανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι, προβλέποντας πως αυτό θα καταστεί εφικτό στα μέσα Δεκέμβρη, οπότε θα δοθεί η τελευταία δόση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης. Εσπευσε εντούτοις να επισημάνει πως μολονότι η Ιρλανδία ενδέχεται να ξαναβγεί στις αγορές δε θα τελειώσουν τα μέτρα αυστηρής λιτότητας σημειώνοντας: «Δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα οικονομικά προβλήματα. Εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας δύσκολες εποχές. Εχουμε μακρύ δρόμο ακόμη, αλλά τουλάχιστον τελειώνει η εποχή της έκτακτης οικονομικής κατάστασης».
Αυτά, ενώ σήμερα (Τρίτη), το Δουβλίνο αναμένεται να καταθέσει τον έβδομο προϋπολογισμό λιτότητας των τελευταίων χρόνων, στον οποίο προβλέπονται νέες περικοπές και φοροεπιδρομές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Ειδησεογραφικά δίκτυα σχολίαζαν πάντως τις ανακοινώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού ως μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών και του Βερολίνου να δείξουν πως οι πολιτικές άγριας λιτότητας «αποδίδουν» και πως πλησιάζει δήθεν το τέλος της ύφεσης. Βέβαια, ακόμα και αν υπάρξει μια χαλάρωση οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της ΕΕ είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο για να βγει το κεφάλαιο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την κρίση. Εξάλλου, και η όποια ανάκαμψη έρθει θα είναι αναιμική και θα «πατήσει» πάνω στα ερείπια των ισοπεδωμένων εισοδημάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ