23 Ιουλ 2013

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ Αύξηση 118% του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές


ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αύξηση 118% του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές
Τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τα εγγυημένα κέρδη των ιδιωτών που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες
Από κινητοποιήσεις Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Motion Team
Νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά επιφέρει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και η υποχρέωση της ΔΕΗ να αγοράζει και να αποζημιώνει με εγγυημένες τιμές τους ιδιώτες που επενδύουν στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αυξάνεται κατά 118% στο οικιακό τιμολόγιο το λεγόμενο «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με το οποίο επιδοτούνται οι υψηλότατες εγγυημένες τιμές των εταιρειών που επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο σχετικός Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ τον περασμένο Μάη παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 436,1 εκατ. ευρώ και η κάλυψή του αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, οπότε επιβλήθηκε ένα ακόμη «χαράτσι» στα λαϊκά νοικοκυριά για την ενίσχυση των επιχειρηματιών που επενδύουν στην «πράσινη ενέργεια».
Το ίδιο τέλος επιβάλλεται και στους αγρότες και τα μικρά καταστήματα, ενώ στους μεγαλοβιομήχανους μειώνεται κατά 49%.
Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Το προκλητικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση και οι ΔΕΗ αυξάνουν το κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, διευρύνουν τις απαλλαγές και τις μειώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.
Αναλυτικά, οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ που ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:
  • Υψηλής Τάσης, 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
  • Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση), 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
  • Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
  • Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53, αύξηση 118%).
  • Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κλπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεσοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με βάση το στόχο (περιέχεται και στο μνημόνιο) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Πρόκειται για το λογαριασμό εκείνο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ προκειμένου να αγοράζει σε ιδιαίτερα υψηλές και εγγυημένες τιμές το ρεύμα που παράγουν οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι ανεμογεννήτριες, τις οποίες σπέρνουν δεξιά και αριστερά οι κάθε λογής ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, ΔΕΗ και ΕΕ φορτώνουν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών τα «εγγυημένα» κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, τα οποία παράγουν με κόστος διπλάσιο και ακόμα παραπάνω, απ' ό,τι η ΔΕΗ με το λιγνίτη.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, με το υψηλότερο κόστος να χρεώνεται στα φωτοβολταϊκά (το 2012 στοίχησαν περίπου 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και στα αιολικά (90 ευρώ). Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ «είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ