25 Φεβ 2014

Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε 15 χρόνια πριν για το ρόλο των ΜΚΟ...

 Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε 15 χρόνια πριν για το ρόλο των ΜΚΟ...


 
Πολύς ντόρος έγινε μεσοβδόμαδα με την υπόθεση της ΜΚΟ IMI καθώς κατά στελεχών της ασκήθηκε δίωξη για ζημιά ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ που προξένησαν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης παλαιότερα του Γιώργου Παπανδρέου, εντεταλμένος σήμερα της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής. Το θέμα αφορά στη χρηματοδότηση της οργάνωσης για πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Λίβανο, Ιράκ. Από την έρευνα προέκυψε ότι το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα.
 
Η υπόθεση δεν ήταν άγνωστη, άσχετα αν τώρα φουσκώνει (υπό τη μορφή καταγγελιών για διασπάθιση δημόσιου χρήματος) ίσως σε ένα πλαίσιο γενικότερων επιχειρηματικών συγκρούσεων που δείχνει να έχουν ξεσπάσει, περιλαμβάνοντας και «ξεμπρόστιασμα» παραγόντων του αστικού κόσμου.


Ηδη από τις 12/12/2003 ο «Ριζοσπάστης» διατύπωνε από την πρώτη σελίδα ερωτήματα για τη δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ καθώς στο διεθνή Τύπο εμφανίστηκαν φωτογραφίες στελεχών της με λεζάντα ότι πρόκειται για Ελληνες στρατιώτες στο Ιράκ. Στις 16/12/2003, βουλευτές του ΚΚΕ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ρώτησαν ευθέως τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, για τη συγκεκριμένη οργάνωση. Ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι πρόκειται για ελληνική οργάνωση με σημαντική δραστηριότητα, αλλά δεν παρείχε καμιά πληροφόρηση για τη χρηματοδότησή της.

ΜΚΟ και μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.
 
Σημειωτέον, όλα αυτά τα χρόνια γράφεται και ξαναγράφεται ότι μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ «σίτιζαν» στρατιές από ΜΚΟ. Βουλευτές του ΚΚΕ, ήδη από τις 19/12/2000, κατέθεταν Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον τότε ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, για τη χρηματοδότηση τέτοιων οργανώσεων «ως επικουρικού μοχλού άσκησης εξωτερικής πολιτικής».
 
Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε, στις 9/1/2001, έγγραφα βάσει των οποίων προέκυπτε ότι το ΥΠΕΞ (ειδικότερα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ΥΔΑΣ) τη διετία 1999 - 2000 χρηματοδότησε με πάνω από 3 δισ. δρχ. τριάντα ΜΚΟ. Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθετε ότι «η υλοποίηση και η δράση και των προγραμμάτων αυτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής όλων των κρατών δωρητών, καθώς και της χώρας μας».

Σε άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το ΥΠΕΞ αποτελεί ένα από τα 14 υπουργεία και φορείς που χρησιμοποιούν πόρους του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας», και πρόσθετε: «Το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής μέσω ΜΚΟ βοήθειας της ΥΔΑΣ επωφελήθηκαν κυρίως οι χώρες της Βαλκανικής, καθώς και ορισμένες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, όπως η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή». Επιβεβαίωνε, δηλαδή, τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, και μάλιστα για άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Λίγα χρόνια αργότερα, η «Καθημερινή», στις 22/5/2005, ανέφερε πως «φέτος το ΥΠΕΞ προσπάθησε να βάλει τάξη στο περίφημο μητρώο των περίπου 360 ΜΚΟ της YΔAΣ. Η προκήρυξη για το 2005 υποδεικνύει 19 χώρες, στις οποίες θα επιχορηγήσει συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 49 εκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ