3 Απρ 2014

«Συμπτωματικές συναντήσεις» - παράλληλες διαδρομές

«Συμπτωματικές συναντήσεις» - παράλληλες διαδρομές


Σε απευθείας συνεννοήσεις με τον νεοναζί βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη φέρεται να ήταν ο μέχρι χτες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν από βίντεο που παρουσίασε ο ίδιος ο Η. Κασιδιάρης στη Βουλή. Η αποκάλυψη του βίντεο οδήγησε στην παραίτηση του Π. Μπαλτάκου.
Στο βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος ο γεν. γραμματέας της κυβέρνησης σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Κασιδιάρη, να του αποκαλύπτει πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, όταν ο ανακριτής αποφάσισε να μην προφυλακιστούν οι νεοναζί βουλευτές Κασιδιάρης, Μίχος, Παναγιώταρος.
Κασιδιάρης και Μπαλτάκος εμφανίζονται να συνομιλούν με αξιοσημείωτη τη μεταξύ τους οικειότητα για μια σειρά τέτοια ζητήματα, π.χ. το πόσο «δεξιά» είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής...
Ο πρωθυπουργός μετά τη γνωστοποίηση του βίντεο συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου με συνεργάτες του, λέγοντας ότι ο Μπαλτάκος «δεν έχει θέση στην κυβέρνηση». Αποπομπή που πιστοποιήθηκε κατόπιν όταν ο Μπαλτάκος μετέβη στο Μαξίμου.
Σε μετέπειτα δήλωσή του ο Μπαλτάκος ισχυρίζεται ότι είχε συχνά «συμπτωματικές συναντήσεις» με χρυσαυγίτες βουλευτές λόγω «γειτνίασης» των γραφείων τους στη Βουλή, αν και ουσιαστικά παραδέχεται ότι ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους: «Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως. Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους (...) Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί "σκευωρίας" δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα (...) Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».
Θυμίζουμε ότι ο Μπαλτάκος, μιλώντας πρόσφατα στο «Βήμα 99,5», τόνιζε: «Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω». Συμπλήρωνε ότι οι «κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που δεν έχουν επιτυχή εφαρμογή πουθενά, έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε όσα αναφέρονται γι' αυτόν στο βίντεο δήλωσε ότι «αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως αλλά πραγματικότητα τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μύθευμα επίσης - και προκύπτει από τη στιχομυθία - ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής».
Το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ ζήτησε χτες «άμεση παύση» του Μπαλτάκου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει». Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μίλησε για τον «προοδευτικό πόλο» εντός κυβέρνησης που «πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες». Προς τούτο ζήτησε «να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά».
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο: Η αποπομπή Μπαλτάκου και άλλες κινήσεις που γίνονται τελευταία ταιριάζουν στα φημολογούμενα σχέδια Σαμαρά για μετεξέλιξη της ΝΔ σε «νέα» αστική, διευρυμένη «φιλοευρωπαϊκή» παράταξη (ίσως με το όνομα «Νέα Ελλάδα»), που θα ενσωματώνει «μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις και εκτός ΝΔ. Μετεξέλιξη που, ικανοποιώντας και την ανάγκη της αστικής τάξης να έχει στην τωρινή συγκυρία μια «κεντροδεξιά» προσανατολισμένη στην αλλαγή μείγματος διαχείρισης, θα ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στις στοχεύσεις της.
Παρενέργειες
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στη Βουλή εμφανίστηκε ο γιος του Μπαλτάκου, που υπηρετεί στο Λιμενικό, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιτέθηκε σε βουλευτές της ΧΑ που βρήκε μπροστά του. Από το υπουργείο Ναυτιλίας έγινε γνωστό ότι ο Αρχηγός του ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ., αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, διέταξε διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ