Επιταχύνεται η κινητικότητα στα «δεξιά της Δεξιάς»
Η «Κεντροδεξιά»
Ισχυροποιήθηκε το σενάριο που θέλει τη ΝΔ να στρέφεται σε πιο «κεντροδεξιά» κατεύθυνση. Των δηλώσεων Σαμαρά («Δεν θα επιτρέψω απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές σε οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος») και Αβραμόπουλου, αντιπροέδρου του κόμματος («Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, η ΝΔ είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα»), ακολούθησε η τοποθέτηση Μπακογιάννη
ότι η ΝΔ είναι φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη που δεν συνομιλεί με
την άκρα Δεξιά ή μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής. Η ίδια επέμεινε ότι «πρέπει η ΝΔ να κάνει στροφή προς το Κέντρο», και ότι το «χώρο» που διεκδικούν από την «Ελιά» μέχρι το «Ποτάμι», «η ΝΔ πρέπει απόλυτα να τον εκφράσει».Δηλώσεις που «κουμπώνουν» στα φημολογούμενα σχέδια Σαμαρά για μετεξέλιξη της ΝΔ σε «νέα» αστική, διευρυμένη «φιλοευρωπαϊκή» παράταξη (ίσως με το όνομα «Νέα Ελλάδα»), που θα ενσωματώνει «μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις και εκτός ΝΔ. Μετεξέλιξη που, ικανοποιώντας και την ανάγκη της αστικής τάξης να έχει στην τωρινή συγκυρία μια «κεντροδεξιά» προσανατολισμένη στην αλλαγή μείγματος διαχείρισης, θα ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στις στοχεύσεις της.
Κάπως έτσι το πρωθυπουργικό περιβάλλον απομάκρυνε από τη ΝΔ μια σειρά στελέχη της με αναφορές στο λεγόμενο «δεξιό - πατριωτικό χώρο», ενώ και ο στενός συνεργάτης Σαμαρά και πολιτευτής της ΝΔ Φαήλος Κρανιδιώτης φέρεται να απέσυρε την υποψηφιότητά του από το ευρωψηφοδέλτιο κατόπιν τέτοιου είδους πιέσεων. Αναμένεται ότι η σύνθεση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές της ΝΔ θα έχει το στίγμα του «κεντροδεξιού κόμματος».
Οι διαφωνίες βεβαίως τόσο της Μ. Γιαννάκου όσο και της Ντ. Μπακογιάννη σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών (με σταυρό και όχι με λίστα), με αποτέλεσμα και οι δύο να δηλώσουν ότι δεν θα είναι υποψήφιες στις ευρωεκλογές, δείχνει ότι το εγχείρημα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι και στρωμένο με ροδοπέταλα.
Ωστόσο, το κενό που δημιουργείται «στα δεξιά της Δεξιάς» κάπως πρέπει να καλυφθεί. Από τμήματα του αστικού κόσμου προβάλλεται σαν ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στα «δεξιά» της ΝΔ, προκειμένου να συμμαζέψει τις ψήφους του χώρου.
«Ανασυγκρότηση της Δεξιάς»
Γενικά η «ανασυγκρότηση» της λεγόμενης Δεξιάς μπαίνει ως πρόταγμα της αστικής τάξης. Σημείωνε πριν λίγο καιρό η «Καθημερινή»: «Τίθεται
πλέον επειγόντως θέμα ανασυγκροτήσεως της Δεξιάς. Η νέα Δεξιά δεν
μπορεί να είναι αντιευρωπαϊκή, αλλά θα πρέπει να εμφορείται από αίσθημα
σκεπτικισμού για την πορεία της Ευρώπης, να έχει χαρακτήρα κοινωνικό και
στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, που εκ των πραγμάτων και
λόγω οικτρών χειρισμών έχει καταλυθεί». Ενώ σε πρόσφατο άρθρο της ίδιας της εφημερίδας σημειώνεται ότι θα πρέπει «να επαναπροσδιοριστεί με σαφήνεια η παραδοσιακή αξία του πατριωτισμού».Οι αναφορές περί «αισθήματος σκεπτικισμού», «κοινωνικού χαρακτήρα», «ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας» κλπ. αντανακλούν απόψεις τμημάτων της ελληνικής αστικής τάξης που επιζητούν νέο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, μια δημοσιονομική χαλάρωση που θεωρούν ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και της ενσωμάτωσης κοινωνικών τμημάτων αναγκαίων για τις συμμαχίες του κεφαλαίου.
Ανάλογη αρθρογραφία μπορεί να παρατηρήσει κανείς στην εφημερίδα «Δημοκρατία» (που στηρίζει τη ΝΔ, αλλά με έντονο δεξιό στίγμα, π.χ. αρθρογραφούν Κρανιδιώτης, Σ. Καλεντερίδης κ.ά.) με αναζητήσεις του τι είναι δεξιά συνείδηση, πώς διαχωρίζεται από τον «εθνικοσοσιαλισμό», το πώς αυτή «η δεξιά συνείδηση» εμφορείται από τα ιδανικά των αστικών επαναστάσεων (τη Γαλλική Επανάσταση) και του εθνικισμού του 19ου αιώνα που γκρέμισε αυτοκρατορίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη, ο πρόσφατα αποχωρήσας από τη ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. («Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης») με φιλοδοξία να κατέβει στις ευρωεκλογές. Υπεραμύνθηκε της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του ιδρυτή) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο κόμμα αν αλλάξει ηγεσία. Προηγούμενα είχε κατηγορήσει την ηγεσία Σαμαρά ότι «έχει χάσει πλέον πλήρως τον προσανατολισμό της» και ότι φρόντισε «να απαλλαγεί από ενοχλητικές φωνές, όπως ήμουν για παράδειγμα εγώ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Χρήστος Ζώης, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.ά.». Οι ονομαστικές αναφορές πιθανά σηματοδοτούν προσπάθεια συμπόρευσης αυτών των στελεχών προς σύμπηξη «δεξιού, πατριωτικού μετώπου». Αλλωστε, ο Ψωμιάδης παραδέχεται ότι είναι «σε συνεχή επαφή με συναδέλφους, φίλους, αγωνιστές που έχουν φύγει από τη ΝΔ». Για δε τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, είπε ότι θα αγωνιστεί για την «Ευρώπη» που οραματίστηκε ο ιδρυτής Καραμανλής: «Θα εργαστούμε για μια Ενωση κυρίαρχων κρατών και θα σταθούμε ενάντια στις πολιτικές περαιτέρω περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη ο Πολύδωρας, πρόεδρος αυτός της «Ενωσης για την Πατρίδα και το Λαό», παρουσία των αντιπροέδρων του νέου μορφώματος Χρήστου Ζώη και Νίκου Νικολόπουλου (και αυτοί πρώην στελέχη της ΝΔ), παρουσίασε υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, «εξειδίκευσε τις θέσεις του κόμματος για την ΕΕ (...) την ισότιμη θέση της Ελλάδας στην Οικογένεια των 27 κρατών».
«Πατρίδα», «ισοτιμία», «εθνική κυριαρχία» και άλλες τέτοιες έννοιες εντάσσονται και προβάλλονται στο πλαίσιο του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, πολιτικό ρεύμα που εκφράζει τμήματα του κεφαλαίου κρατών της ΕΕ, που στις σημερινές συνθήκες (της κρίσης, της όξυνσης των αντιθέσεων και της αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων) θεωρούν ότι δεν εξυπηρετούνται από τη σημερινή ΕΕ και την Ευρωζώνη. Βέβαια, ακριβώς επειδή πρόκειται για αστικά ρεύματα, οι ευρωσκεπτικιστές δεν αρνούνται τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και διακρατικές ενώσεις. Μόνο αναζητούν κι αυτοί άλλα μείγματα διαχείρισης.
Σημειωτέον, οι Πολύδωρας, Ψωμιάδης, από κοντά και οι ΑΝΕΛ του Καμμένου έχουν κατά καιρούς ρίξει γέφυρες και μεταξύ τους και στα ...καλόπαιδα της Χρυσής Αυγής, που επίσης θέλει να καλύψει το κενό που αφήνει στα «δεξιά» της η ΝΔ. Ισως με μια «αναμόρφωση» στα πρότυπα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, αλλαγή προσωπείου προς τα έξω, συμπερίληψη στα ψηφοδέλτιά της στελεχών από άλλους χώρους (ΛΑ.Ο.Σ.) κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου