7 Απρ 2014

Πλούτος που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού

Πλούτος που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού


- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Υπάρχει χρυσός στη Χαλκιδική, στο Κιλκίς κ.α. που στο όνομα της ανάπτυξης παραδίδεται σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη και η περιφέρεια;
-- Η περιοχή μας είναι εξαιρετικά πλούσια σε μέταλλα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το χρώμιο, το νικέλιο και το ουράνιο, τα οποία σε μικρή περιεκτικότητα μέσα σε σίδηρο, αλουμίνιο, χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο βελτιώνουν πολύ τις φυσικές και τις χημικές τους ιδιότητες. Υπάρχει βέβαια και ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως είναι το παλλάδιο, ο λευκόχρυσος, ο άργυρος. Και όλα αυτά δόθηκαν στην περίπτωση της Χαλκιδικής (340.000 στρέμματα) στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που είναι θυγατρική της «ELDORADO», αντί πινακίου φακής. Για μας δεν έχει καμία σημασία αν δόθηκαν για ένα πινάκιο φακής ή πιο ακριβά. Για μας αποτελεί εθνικό πλούτο, είναι εθνικό απόθεμα αξίας και καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να τον ξεπουλάει και φυσικά κανένας ιδιώτης δεν δικαιούται να τον εκμεταλλεύεται.
Στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» δώσαμε ολόκληρη μάχη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερωθεί και να παρθεί απόφαση εναντίωσης στα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικής. Δεν είναι όμως μόνο η διοίκηση, είναι και οι άλλες παρατάξεις που στήριξαν αυτή τη θέση της περιφέρειας, να επενδύσει η συγκεκριμένη εταιρεία στη συγκεκριμένη περιοχή για την απόληψη όλων αυτών των μετάλλων και δεν είναι μόνο η Χαλκιδική. Αφορά και το Κιλκίς μακροπρόθεσμα γιατί και εκεί υπάρχει χρυσός, καθώς επίσης και στην Ημαθία. Εκμεταλλεύσιμο ποσοστό χρυσού έχει όλη η Κεντρική Μακεδονία και όλη η Βόρεια Ελλάδα. Και από εκεί και πέρα υπάρχει και το αέριο, υπάρχει και το πετρέλαιο, γιατί η χώρα μας συνολικά έχει υπέδαφος αξίας 1,5 τρισ. ευρώ και μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου είναι στη δική μας περιοχή. Να, γιατί λέμε ότι είμαστε μια εξαιρετικά πλούσια χώρα και μια πολύ πλούσια περιοχή, με την έννοια ότι έχει υπόγειο πλούτο, επίγειο πλούτο (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, γεωθερμία, υδατοπτώσεις για ηλεκτρική ενέργεια), υπέργειο πλούτο (ήλιο, αέρα) για παραγωγή ΑΠΕ. Ολα αυτά αποτελούν λαϊκή περιουσία και μπορούν να αξιοποιηθούν σε όφελος του λαού σε μια άλλη οικονομία που δεν θα έχει σαν επίκεντρο το κέρδος, αλλά την επίλυση των άμεσων και μακροπρόθεσμων λαϊκών αναγκών.
-- Ποια είναι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αξιοποίηση του χρυσού;
-- Οπως είπαμε, όλος αυτός ο ορυκτός πλούτος θεωρούμε ότι είναι λαϊκή περιουσία και στη δική μας αντίληψη θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας, της εργατικής - λαϊκής, παίρνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Γιατί το ζητούμενο στο ερώτημα ανάπτυξη από ποιον και για ποιον εμείς απαντάμε όχι για το κέρδος των ολίγων, των καπιταλιστών, της πλουτοκρατίας και της ολιγαρχίας, αλλά ανάπτυξη για τον άνθρωπο με επίκεντρο τις ανάγκες του. Υπάρχουν ήδη βιομηχανίες μέσω των οποίων παίρνουμε αλουμίνιο, σίδηρο, χαλκό, νικέλιο. Αυτές θα κοινωνικοποιηθούν και θα μπουν στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης, όταν μπορέσουμε θα γίνει και η απόληψη του χρυσού με συνθήκες σεβασμού και του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και των εργαζομένων σε αυτές τις δύσκολες βιομηχανικές μεταλλευτικές δραστηριότητες. Εχει σημασία να θυμίσουμε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως στη Σοβιετική Ενωση οι εργαζόμενοι στα ορυχεία δούλευαν λιγότερες ώρες ήδη από τη δεκαετία του '50, έπαιρναν πολύ πιο γρήγορα σύνταξη και μάλιστα υπήρχε προσφορά του συστήματος προς αυτούς και σε οικονομική βάση και σε χρόνο διακοπών, εκτιμώντας τις συνθήκες στις οποίες δούλευαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ