28 Μαΐ 2014

ΚΙΛΚΙΣ - ΣΟΥΔΑ Σχολεία και εκπαιδεύσεις για εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

ΚΙΛΚΙΣ - ΣΟΥΔΑ
Σχολεία και εκπαιδεύσεις για εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή άλλο ένα Πολυεθνικό Σχολείο Στρατιωτικών Παρατηρητών ΟΗΕ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Αφορά στην εκπαίδευση στελεχών που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων.
Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.
Το προαναφερόμενο Σχολείο ξεκίνησε στις 5 Μάη και διήρκεσε τρεις βδομάδες. Διάστημα κατά το οποίο 27 εκπαιδευόμενοι, στρατιωτικό προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ισπανία και την ΠΓΔΜ, εκπαιδεύτηκαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε αντικείμενα σχετικά με τα καθήκοντα στρατιωτικού παρατηρητή του ΟΗΕ στο πεδίο των επιχειρήσεων. Παρακολούθησαν συνολικά εξήντα περιόδους θεωρητικών αντικειμένων και επιπλέον συμμετείχαν σε Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων, όπου εξετάστηκαν επεισόδια στα οποία μπορεί να συμμετάσχει ένας στρατιωτικός παρατηρητής του ΟΗΕ. Στα αντικείμενα της «εκπαίδευσης» περιλαμβάνονταν επίσης: «Παρατήρηση και Καταγραφή», «Κανόνες Εμπλοκής - Μη Χρήση Βίας και Κώδικας Συμπεριφοράς», «Χειρισμός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» κ.ά.
Εξάλλου, από 19 έως 30 Μάη φιλοξενείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, Σχολείο «Πιστοποίησης Εγκατάστασης Οπτικών Ινών», το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και της Διοίκησης Ναυτικών Οπλων του Ναυστάθμου Κρήτης, μετά από σχετική έγκριση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ είναι ΝΑΤΟικό κέντρο κομβικής σημασίας για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Μάλιστα, ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».
Επισήμως σκοπός του σχολείου είναι η παροχή εκπαίδευσης σε «επιλεγμένα στελέχη» του Πολεμικού Ναυτικού επί θεμάτων εγκατάστασης και πιστοποίησης δικτύων οπτικών ινών και η δημιουργία δεξαμενής πιστοποιημένου τεχνικού προσωπικού του ΠΝ στην τεχνολογία των οπτικών ινών. Στο σχολείο συμμετέχουν συνολικά δέκα τεχνικοί του ΠΝ, ενώ την «καθηγεσία - πιστοποίηση» έχει αναλάβει ο βρετανικός όμιλος «CNet Training».
Λίγο νωρίτερα, στις 16 Μάη, επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Αμυνας η σμήναρχος της αμερικανικής Αεροπορίας, Marybeth P. Ulrich, καθηγήτρια στο «NDUWAR COLLEGE», η οποία μίλησε στους σπουδαστές για την «Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική Ασφάλειας και πολιτικής». Σημειωτέον, η ΣΕΘΑ υπάγεται διοικητικά και εκπαιδευτικά στο ΓΕΕΘΑ. Αποτελεί το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού, υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ