5 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαρκές σφαγείο του λαού και παζάρια ιμπεριαλιστών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαρκές σφαγείο του λαού και παζάρια ιμπεριαλιστών
Οι G7 συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα συναντιούνται και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας



Ο Ομπάμα με τους Μπαρόζο και Ρομπάι στις Βρυξέλλες, ενώ συμβάλλουν στο μακέλεμα του λαού στην Ανατολική Ουκρανία
Συνεχίστηκαν και χτες οι σφοδροί βομβαρδισμοί από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Τα χωριά Νικολαΐγεφκα και Σεμιόνοφκα στην επαρχία του Ντονέτσκ βρέθηκαν από τα ξημερώματα στο στόχαστρο μαχητικών κι επιθετικών ελικοπτέρων, όπως και πυροβολικού από το έδαφος, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών. Η σφαγή αυτή, που κλιμακώνεται, για την πραξικοπηματική κυβέρνηση και το μεγαλοβιομήχανο νεοεκλεγέντα πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο δε συνιστά ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό τουλάχιστον είπαν οι εκπροσωποί της στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός ώστε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Ταυτόχρονα, στην επαρχία του Λουγκάνσκ οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες κατάφεραν να καταλάβουν μετά από πολυήμερες μάχες τη βάση της Εθνοφρουράς και ν' αποκτήσουν σημαντικό εξοπλισμό και πολεμοφόδια. Επίσης ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσε ότι σε επίθεση των δυνάμεων του Κιέβου σε νοσοκομείο της πόλης Κράσνι Λιμάν σκοτώθηκαν 25 τραυματισμένοι πολιτοφύλακες που νοσηλεύονταν εκεί. Οι εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ανακοίνωσαν ότι στις μάχες στο Σλαβιάνσκ κατάφεραν να καταρρίψουν ένα μαχητικό ο πιλότος του οποίου χρησιμοποίησε το εκτοξευόμενο κάθισμά του και απέφυγε τη σύλληψη κι επίσης ένα ελικόπτερο. Εν τω μεταξύ χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ σκέφτεται να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις ανατολικές επαρχίες.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Οδησσό, ως κίνηση αλληλεγγύης στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας, ρωσικής καταγωγής, ρωσόφωνοι και άλλοι κάτοικοι που αντιδρούν στη χούντα του Κιέβου, ανακήρυξαν την περιοχή «Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού». «Από σήμερα, η επαρχία της Οδησσού ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού, όπου η εξουσία ανήκει μόνο στον πληθυσμό που κατοικεί εντός των ορίων της», σημειώνεται στη σχετική διακήρυξη.
Συνάντηση Ομπάμα - Ποροσένκο και υποσχέσεις για ενίσχυση του ουκρανικού στρατού
Το ζήτημα της Ουκρανίας κυριαρχεί και στις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Βαρσοβία στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 25 χρόνων από τις πρώτες «ελεύθερες εκλογές», όταν ήταν εν εξελίξει η ανατροπή του σοσιαλισμού, αλλά και στις συναντήσεις του με ηγέτες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στην Πολωνία βρέθηκε και ο Ποροσένκο που συναντήθηκε με τον Ομπάμα κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κριμαία θα ξαναγίνει ουκρανική, ενώ ζήτησε ενίσχυση για τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «έχει στείλει δυνάμεις στο έδαφός της». Ταυτόχρονα δήλωσε ότι αμέσως μετά από την ορκωμοσία του είναι έτοιμος να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε μετά από τη συνάντηση πως συζήτησε με τον Ποροσένκο τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων της τάξης και του στρατού, καθώς και σχέδια για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία, και την αποκατάσταση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Ο Ομπάμα εξάλλου είχε υποσχεθεί ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για όλες τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, «για την προστασία από τη ρωσική επιθετικότητα».
Στις Βρυξέλλες και τη Νορμανδία οι νέες διαβουλεύσεις
Από χτες το βράδυ οι ηγέτες των 7 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με την κατάσταση στην Ουκρανία να είναι το κεντρικό θέμα. Η συζήτηση έχει ανακοινωθεί ότι συνεχίζεται και σήμερα το πρωί, ενώ οι διαβουλεύσεις θα μεταφερθούν και στη Γαλλία την Παρασκευή, πριν και μετά από τις εκδηλώσεις για την απόβαση των συμμάχων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκεί έχει προγραμματιστεί να γίνουν συναντήσεις του προέδρου Πούτιν με το Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, το Βρετανό πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον, τον πρόεδρο της Ουκρανίας που είναι επίσης καλεσμένος, και πιθανά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παράλληλα ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και τη Συρία.
Η ΕΕ, που... συνσφάζει, ετοιμάζει συνέδριο βοήθειας
Τη δική της παρέμβαση για την Ουκρανία έκανε και η ΕΕ, που συμμετέχει στο μακελειό που συντελείται στην Ουκρανία. Διά στόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της Ομάδας των G7, είπε ότι μπορεί να διοργανώσει στις αρχές Ιούλη «ένα συντονιστικό συνέδριο» για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, πριν τη διοργάνωση μιας «διεθνούς διάσκεψης» δωρητών στα τέλη του έτους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι επίσης θα μεταβεί το Σάββατο στο Κίεβο για να παραστεί στην ορκωμοσία του Ποροσένκο.
  • Σε ό,τι αφορά το παζάρι για την ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός κολοσσός «Γκαζπρόμ» δίνει άλλη μια μέρα παράταση (ως τις 10 Ιούνη) για την αποπληρωμή του χρέους για το παραδεδομένο φυσικό αέριο, ενώ φαίνεται ότι προχωράει και η διαπραγμάτευση για την τιμή των 1000 κ.μ., με πιθανό ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε αυτό που ζητάει η κυβέρνηση του Κιέβου 268,5 δολάρια και 485 που χρεώνει σήμερα η Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ