5 Ιουν 2014

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Αντιλαϊκά μέτρα με... βασιλική βούλα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα με... βασιλική βούλα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Χρησιμοποιώντας τη νέα άμαξα των 3.500.000 ευρώ, που της δόθηκε σαν γενέθλιο ...δώρο με τα χρήματα του βρετανικού λαού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από άγρια λιτότητα, η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, προσήλθε χτες στη Βουλή των Λόρδων για να ανακοινώσει, με την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της, 11 νομοσχέδια, πριν από τις γενικές εκλογές του 2015. Πρόκειται για νομοσχέδια που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Βρετανίας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από το 1908, εκχώρηση γης στα μονοπώλια Ενέργειας για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου με ενδεχόμενους σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, τη μορφή εθνικών δρυμών και πάρκων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φορο-ελαφρύνσεις - ψίχουλα για οικογένειες με παιδιά και δήθεν «απόλυση» των υπουργών από το λαό, υπό προϋποθέσεις, που την κάνουν τελικώς σχεδόν ανέφικτη.
Οι πιο σοβαρές αλλαγές αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα του μέσου Βρετανού εργαζόμενου, με στόχο να γίνει φθηνότερο για τον εργοδότη και δήθεν «αποδοτικότερο» για τον εργαζόμενο, ο οποίος όμως θα πρέπει να επιδοθεί σε άγριο κυνήγι στις χρηματαγορές ή να συμμετάσχει σε διάφορα «συλλογικά συνταξιοδοτικά σχήματα» με αβέβαια κατάληξη και μηνιαίες αποδοχές για τους απόμαχους της εργασίας, άμα και όταν έρθει η ώρα. Το νέο μοντέλο που πλασάρει η κυβέρνηση Κάμερον υποτίθεται ότι πλησιάζει το ολλανδικό και θα είναι λιγότερο ριψοκίνδυνο από το αμερικανικό.
Παρουσιάστηκε νομοσχέδιο «εθνικής ασφάλισης», δήθεν για την «απλοποίηση» του συστήματος αυτοαπασχόλησης.
Δίνεται εισιτήριο «ελευθέρας» στα μονοπώλια Ενέργειας για την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου ώστε να κάνουν έρευνες και γεωτρήσεις σχεδόν όπου θέλουν. Δίχως καν να απαιτείται η άδεια των ιδιοκτητών γης για έρευνες στο υπέδαφος της ιδιοκτησίας τους και δίχως να υπάρχουν περιορισμοί ακόμη και σε εκτάσεις που συνιστούν τμήμα ή σύνολο εθνικών δρυμών και πάρκων, στο όνομα εννοείται της επίσπευσης των διαδικασιών «για έργα μείζονος εθνικής σημασίας»...
Προβλέπονται φοροαπαλλαγές έως 2.000 στερλινών ετησίως για κάθε παιδί οικογένειας με έναν ή δύο γονείς από το 2015 αλλά και αλλαγές στις υπηρεσίες Πρόνοιας.
Νέες εξουσίες στις διωκτικές αρχές για την αποτροπή κρουσμάτων δουλείας και διακίνησης ανθρώπων που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των δουλεμπόρων και διακινητών να αποζημιώνουν τα θύματα.
«Αντικίνητρα» σε μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην επιβάλλουν σε εργαζόμενους συμβάσεις μηδενικού χρόνου (zero contracts) αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να μπορούν οι εργάτες να κάνουν και άλλες δουλειές του ποδαριού και για άλλους εργοδότες.
Δυνατότητα «απόλυσης» ενός βουλευτή υπό προϋποθέσεις, όπως προηγηθείσα καταδικαστική απόφαση φυλάκισης έως ενός έτους ή συλλογή υπογραφών ίσες με το 10% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε διάστημα οκτώ βδομάδων ώστε να επιτραπεί επαναληπτική ψηφοφορία.
Φόρος πλαστικής σακούλας ίσος με πέντε πένες ανά τεμάχιο από τον Οκτώβρη του 2015 για να μειωθούν οι επιπτώσεις της χρήσης τους στο περιβάλλον σε Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Σκοτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ