7 Ιουν 2014

EΛΛΑΔΑ Με όπλο την άμυνα ψάχνει την υπέρβαση

EΛΛΑΔΑ
Με όπλο την άμυνα ψάχνει την υπέρβαση



Δέκα χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004 και το άνοιγμα του δρόμου για τις επιτυχίες (2 προκρίσεις σε Εuro, 2 σε Μουντιάλ) η Εθνική ανδρών ψάχνει φέτος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιούνη, την ευκαιρία για υπέρβαση όσον αφορά την τρίτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταφέρει πρόκριση στο β' γύρο, με τις προηγούμενες συμμετοχές να έχουν απολογισμό το 1994 στις ΗΠΑ 3 ήττες στη φάση των ομίλων (από Αργεντινή, Νιγηρία, Βουλγαρία) και 1 νίκη, 2 ήττες το 2010 στη Νότια Αφρική (επί της Νιγηρίας και από Αργεντινή, Νότια Κορέα αντίστοιχα), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στοχεύει φέτος στο κάτι παραπάνω. Συμμετέχοντας στο Γ' Ομιλο της πρώτης φάσης με αντιπάλους την Ακτή Ελεφαντοστού, την Ιαπωνία και τη Βολιβία ο στόχος αυτή τη φορά φαντάζει να είναι πιο κοντά από τις προηγούμενες φορές, με δεδομένη πλέον και την εμπειρία που έχει αποκτήσει η ομάδα από την παρουσία της σε διεθνείς διοργανώσεις.
Ούτε δέχεται ...αλλά ούτε βάζει γκολ
Η εικόνα της Εθνικής Ελλάδας μέχρι σήμερα θα 'λεγε κανείς ότι δείχνει μια ομάδα η οποία δεν δέχεται εύκολα το γκολ, ωστόσο όμως δεν μπορεί και να... το βάλει. Τα δυο φιλικά που έδωσε το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος (το κείμενο γράφτηκε πριν από τον τρίτο αγώνα με τη Βολιβία) κόντρα σε Πορτογαλία και Νιγηρία, που σημαδεύτηκαν από το ...στείρο 0-0, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τη συγκεκριμένη εικόνα. Αλλωστε, και η γενικότερη παρουσία της Ελλάδας στα προκριματικά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.
Στους αγώνες του ομίλου το ελληνικό συγκρότημα δέχθηκε μόλις 4 γκολ έχοντας την καλύτερη άμυνα του ομίλου και από τις καλύτερες της προκριματικής φάσης, ωστόσο τα 12 γκολ της επίθεσης μοιάζουν πολύ φτωχά σε σχέση με τα 30 της 1ης του ομίλου Βοσνίας και ήταν πολύ κοντά (ως απολογισμός) με αυτά της προτελευταίας Λετονίας. Η άμυνα αναμένεται να αποτελέσει το βαρύ χαρτί των ελληνικών προσπαθειών, ενώ ακόμα και τα προβλήματα στην αλληλοκάλυψη που υπήρξαν στο πρώτο φιλικό κόντρα στους Πορτογάλους φάνηκε να λύνονται (με αλλαγές και στις επιλογές παικτών) στο δεύτερο αγώνα κόντρα στη Νιγηρία. Ωστόσο εκείνο που παραμένει πρόβλημα και ερώτημα είναι η ανάπτυξη του παιχνιδιού και το τελείωμα των φάσεων στην επίθεση.

Στο φετινό Μουντιάλ της Βραζιλίας η Εθνική Ελλάδας ψάχνει το... άλμα προκειμένου να βρεθεί για πρώτη 
φορά στο β' γύρο
ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Σύγκρουση... φιλοσοφιών

Ο Ντρογκμπά αποτελεί το σπουδαιότερο όνομα της Ακτής Ελεφαντοστού
Eurokinissi
Η ανερχόμενη δύναμη αφρικανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια Ακτή Ελεφαντοστού, η πλέον επιτυχημένη ποδοσφαιρικά ασιατική χώρα Ιαπωνία και η σκληροτράχηλη Κολομβία, με ίσως την πιο πετυχημένη γενιά ποδοσφαιριστών της, αποτελούν τους αντιπάλους της Ελλάδας στο Γ` όμιλο. Ενας όμιλος που, εξαιτίας της διαφορετικότητας των αντιπάλων σε στιλ παιχνιδιού και φιλοσοφία, ουσιαστικά αποτελεί μια σύγκρουση τεσσάρων διαφορετικών ποδοσφαιρικών νοοτροπιών.
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Εχει ταλέντα... χρειάζεται λογική
Με όλους τους παίκτες που αποτελούν την αποστολή να βρίσκονται διασκορπισμένοι στα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης και τους Ντρογκμπά, Γιάγια Τουρέ ν' αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του οικοδομήματος, η Ακτή δείχνει ικανή να καταλάβει μία εκ των δύο θέσεων που οδηγούν στους «16». Μειονέκτημα ότι ακόμα - όπως έχει φανεί και από τις συμμετοχές στο Κόπα Αφρικα - έχει έλλειψη «λογικής» στο παιχνίδι της, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την επίτευξη στόχου, καθώς και το μετρίασμα του ενθουσιασμού ή της αίσθησης ότι τα παιχνίδια είναι... δικά της όταν έχει τον τίτλο του φαβορί. Ελλείψει μάλιστα αυτών των μειονεκτημάτων, θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα καλύτερα τα τελευταία χρόνια. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σαμπρί Λαμουσί.
ΙΑΠΩΝΙΑ: Ιταλική φινέτσα... ιαπωνική μηχανή
Συνδυάζει το μυαλό αλλά και τις επιθετικές λογικές του Ιταλού τεχνικού της Αλμπέρτο Τζακερόνι με την ταχύτητα και το πάθος των παικτών της, πολλοί εκ των οποίων έχουν πλέον την εμπειρία της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα οι Καγκάβα (Μάντσεστερ Γ.), Χόντα (Μίλαν), Ναγκατάμο (Ιντερ), Ουτσίνα (Σάλκε), Σακάι (Στουτγάρδη). Το γρήγορο τέμπο στο παιχνίδι της είναι το μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο μάλιστα σε σχέση με τους αντιπάλους της στον όμιλο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Μειονέκτημα βέβαια η εμπειρία, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους παιχνίδια όπως αυτά του Μουντιάλ, να καταφέρει να το επιβάλει.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Μετά από τον Φαλκάο τι;
Μπορεί η συγκεκριμένη γενιά ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν την αποστολή της Κολομβίας σε αυτό το Μουντιάλ να είναι η πλέον επιτυχημένη στη χώρα, το παιχνίδι της Εθνικής να διακατέχεται από μια απόλυτη ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα ερωτηματικό. Το πώς θα εμφανιστεί μετά από την οριστική απουσία του Φαλκάο (δεν πρόλαβε να είναι έτοιμος μετά από τον τραυματισμό του) και αυτό γιατί μέχρι τώρα ο παίκτης της Μονακό ήταν αυτός που αποτελούσε το Α και Ω της ομάδας. Προπονητής: Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ