11 Ιουλ 2014

Πολλαπλασιάζονται οι σφαγές με τη στήριξη των ΗΠΑ

Πολλαπλασιάζονται οι σφαγές με τη στήριξη των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε προκλητικά πως η κατάπαυση πυρός «δεν είναι στην ατζέντα»



Στα χέρια γειτόνων το άψυχο κορμί του τρίχρονου Μοχάμεντ οδεύει προς τον τάφο. Εν απουσία των γονιών και του ενός έτους αδελφού του. Όλοι τους σκοτώθηκαν από τον ίδιο ισραηλινό πύραυλο...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Προκλητική υποστήριξη στη νέα σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πρόσφεραν και χτες οι ΗΠΑ. Από τη μια επιχείρησαν (σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ») να μπλοκάρουν την έκδοση καταδικαστικής απόφασης για τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την άλλη, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξίσωσαν (για πολλοστή φορά) θύτη και θύμα, ταυτίζοντας τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ και οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει ούτε ένα θύμα με τους εκατοντάδες τόνους ισραηλινών πυραύλων που από την Τρίτη ως το περασμένο 24ωρο είχαν δολοφονήσει πάνω από 85 άτομα (οι 33, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, μόνον χτες!) και είχαν τραυματίσει πάνω από 550 άλλους, προκαλώντας ταυτόχρονα σημαντικές καταστροφές στις λιγοστές υποδομές της πόλης.
«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την αύξηση της βίας με τρόπο ώστε να επιτραπεί στο Ισραήλ η υπεράσπισή του από τις ρουκέτες της "Χαμάς"...» δήλωσε κυνικά από το Πεκίνο ο Τζον Κέρι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την παρούσα φάση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη στιγμή», για να φύγει λίγες ώρες μετά για το Αφγανιστάν...
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας
Στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, που συνεδρίασε χτες εκτάκτως για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, επικρατούσε αναβρασμός. Ο Παλαιστίνιος διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, κατήγγειλε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου και κρατική τρομοκρατία σε βάρος των ανυπεράσπιστων και απροστάτευτων Παλαιστίνιων πολιτών». Απαίτησε από το ΣΑ τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση των βομβαρδισμών.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από την Ελβετία, θεματοφύλακα της 4ης Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, να ζητήσει τη σύγκληση των χωρών - μελών της Σύμβασης αυτής του 1949 ώστε να τους ζητήσει να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ ως «δύναμη κατοχής» και άρα υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο Ισραηλινός πρέσβης Ρον Πρόσορ ισχυρίστηκε ότι η «Χαμάς» φταίει για όλα... και ότι εκείνη «μας έσυρε στον πόλεμο».
Ο Σαουδάραβας πρέσβης Αμπντάλα αλ Μοαλίμι, μιλώντας και εκ μέρους του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, εξέφρασε «οργή» για τη «βάρβαρη σφαγή που διαπράττουν οι Ισραηλινοί» και τη «δυσανάλογη άσκηση βίας», χαρακτηρίζοντάς την «απαράμιλλη σε ένταση και εύρος». Ζήτησε από το ΣΑ να επωμιστεί τις ευθύνες του και να σταματήσει την αιματοχυσία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε εκεχειρία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τώρα «είναι πιο επείγον από ποτέ να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία...». Υποστήριξε έτσι την ανάγκη ουσιαστικών ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσων, με στόχο «μια ειρηνευτική συμφωνία», προσθέτοντας ότι μόνον αυτή «θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμη ασφάλεια».
Νετανιάχου: «Δεν είναι στην ατζέντα η εκεχειρία»
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που είχε ακούσει νωρίτερα τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να του λέει στο τηλέφωνο πως πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς, κατέθετε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας ξεκαθαρίζοντας ότι η εκεχειρία «δεν είναι στην ατζέντα», ούτε στις προθέσεις του, γι' αυτό και ότι ούτε καν τη συζητά...
Παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να διακόψει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως του πρότεινε ο προεδρεύων της Επιτροπής, Ζεέβ Ελκιν. Προτίμησε αντ' αυτού να διατάξει τα ισραηλινά βομβαρδιστικά να ισοπεδώνουν πολυκατοικίες, σχολεία, ακόμη και ...καφενεία, όπως αυτό της πόλης Χαν Γιούνες, όπου προβαλλόταν προχτές βράδυ ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Αργεντινής και Ολλανδίας και ισοπεδώθηκε από ισραηλινό πύραυλο με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ θαμώνων και τον τραυματισμό 15 άλλων.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιααλόν προέβλεψε ότι «έχουμε πολλές μέρες συγκρούσεων μπροστά μας».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αίγυπτος άνοιξε χτες το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα και τα νοσοκομεία της στο Βόρειο Σινά, για να υποδεχθεί τους εκατοντάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους άμαχους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη χορήγηση 25.000.000 δολαρίων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στο Κατάρ άλλα 5.000.000 δολάρια για την αγορά φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ