19 Ιουλ 2014

Αποχή αποφάσισαν οι εργάτες στην «Cosco»

Αποχή αποφάσισαν οι εργάτες στην «Cosco»
Διεκδικούν μεταξύ άλλων σύμβαση και ένσημα. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ



Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων της «Cosco»
Σε αποχή από την εργασία τους προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας στις προβλήτες που διαχειρίζεται η «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι μέχρι αργά έξω από τη Διοίκηση της εταιρείας, ενώ αποφάσισαν να μη δουλέψουν σήμερα και την Κυριακή. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς είναι αυτές που πυροδότησαν την κινητοποίηση. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΑΜΕ, το σκηνικό στις προβλήτες της Cosco είναι το εξής: Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου. Η υπέρβαση του ωραρίου μεταφράζεται ως «οικειοθελής προσφορά».
Η αμοιβή είναι 50 ευρώ την ημέρα μαζί με τα επιδόματα, τις πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, τις αργίες και τα εκτός έδρας. Στην αμοιβή, επίσης, περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι κλπ. Οι εργαζόμενοι, αν και με ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία μέρα του μήνα.
Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες, σε διάστημα ενός έτους. Αλίμονο δηλαδή στον εργάτη που θα απεργήσει! Σε περίπτωση ασθένειας, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή. Για αρκετούς εργαζόμενους υπάρχει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτόν το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι επινοικιασμένοι στη θυγατρική της «COSCO», τη «ΣΕΠ». Οι υπόλοιποι εργάζονται ανάλογα με το αν υπάρχει πλοίο, δηλαδή προσφέρουν εργασία σε ημερήσια βάση. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι δουλεύουν με συμβάσεις ως «συσκευαστές σταφίδας ή σύκου», ενώ στην πραγματικότητα κάνουν ειδικευμένη δουλειά, όπως στους γερανούς, για να μην τους δίνει η εταιρεία τα προβλεπόμενα ένσημα. Ειδικά μετά τις προσλήψεις του τελευταίου έτους, σημειώνουν ότι στο ίδιο πόστο απασχολούνται εργάτες με διαφορετικές συμβάσεις.
Η εταιρεία προσπάθησε χτες με εκβιασμούς να σπάσει την αποχή, στην οποία προσχώρησαν και όσοι από τους εργαζόμενους προσήλθαν για να πιάσουν δουλειά στην απογευματινή βάρδια. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι της «ΟΛΠ ΑΕ» δήλωσαν ότι αρνούνται να ξεφορτώσουν τα καράβια που βρίσκονται στα ανοιχτά του λιμανιού και περιμένουν να εξυπηρετηθούν από την «Cosco».
Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται, μεταξύ άλλων, να συγκροτήσουν σωματείο. Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επιδιώξει να συναντηθεί ξανά με τη Διοίκηση της εταιρείας, καθώς στη χτεσινή τους συνάντηση δε δόθηκε καμία απάντηση στα αιτήματά τους. Για την ίδια μέρα, στις 12 μ., έχει οριστεί συγκέντρωση έξω από την πύλη της Cosco στο Ικόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ