19 Ιουλ 2014

Kατά των ΤΟΠ.ΣΑ. το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας

Kατά των ΤΟΠ.ΣΑ. το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας


ksenodox_poreia13 Ενάντια στο πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση και κατάρτιση ανέργων στον τουριστικό τομέα Δήμου Κέρκυρας» τάσσεται το σωματείο ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ακόμη στα αποτελέσματα κινητοποιήσεων σε δύο ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση του σωματείου
ΘΕΜΑ 1Ο  : «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση και κατάρτιση ανέργων στον τουριστικό τομέα Δήμου Κέρκυρας»  με αυτό τον τίτλο εφαρμόζονται και στην τουριστική  οικονομία όπως και σε δήμους – περιφέρειες τα προγράμματα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων , κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πρόκειται για προγράμματα 4μηνης απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις με μισθούς κάτω των 400 ευρώ , όπου οργανώνονται επίσημα από το υπουργείο εργασίας και την Ε.Ε. ,  με στόχο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αφού τους παρέχεται φτηνό εργατικό δυναμικό κατά παράβαση των ισχυουσών κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι αυτοί που ονομάζονται «καταρτιζόμενοι»και «ωφελούμενοι» , θα αποκτήσουν υψηλή «κατάρτιση» εξαντλητικής υπερωριακής απασχόλησης , χωρίς δικαίωμα διαμαρτυρίας  αφού από τον εργοδότη θα εξαρτάται το μέλλον τους στο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα θα «ωφεληθούν» με αμοιβές ίσες πολλές φορές με τα έξοδα μετάβασης στην δουλειά   τα οποία καταβάλλονται  και με μεγάλη καθυστέρηση λόγω δήθεν γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται και στην Κέρκυρα με 100 περίπου άτομα που έχουν επιλεγεί  και είναι έτοιμα να διοχετευτούν στις επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκε  μάλιστα για τους σκοπούς της «ενημέρωσης» αυτών των εργαζομένων , ημερίδα στο Επιμελητήριο Κέρκυρας από την  «Αναπτυξιακή Σύμπραξη» , την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν παρέμβαση πριν την έναρξη της ημερίδας, καταγγέλλοντας στους  εργαζόμενους τα προγράμματα αυτά καλώντας τους να ενταχθούν  στα ταξικά σωματεία παλεύοντας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους.
 Παράλληλα καλέσαμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση – συντονισμό δράσης αμφίδρομη ενημέρωση  το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
ΘΕΜΑ 2ο :  Την 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι του ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ με μία δυναμική κινητοποίηση έξω και μέσα στο ξενοδοχείο απαίτησαν την καταβολή των οφειλομένων τους από το 2009.
Αποφασισμένοι να κερδίσουν το δίκιο τους στο δρόμο και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων και τα τερτίπια της νομοθεσίας που θεσπίζεται για την εξυπηρέτηση της εργοδοσίας,  άνοιξαν την προοπτική για ένα διαρκή αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος τους.
Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων,  τον οργανωμένο και υπεύθυνο συντονισμό από την διοίκηση του σωματείου , η επιχείρηση υποχρεώθηκε σε αλλαγή στάσης σε σχέση με αυτή που είχε στις αρχές του καλοκαιριού,  που επιχειρούσε να διασπάσει τον αγώνα των εργαζομένων με αποσπασματικές καταβολές κάποιων χρημάτων σε ορισμένους.
Μετά από διαπραγματεύσεις προχωρά η σταδιακή καταβολή οφειλομένων σε όλους τους εργαζόμενους με ενιαίο και σχεδιασμένο τρόπο.
Έχει συμφωνηθεί να γίνουν 2 καταβολές μέσα στο καλοκαίρι σε όλους τους εργαζόμενους από 1000 ευρώ την κάθε φορά.
Οι καταβολές αυτές θα συνεχιστούν με νέα συμφωνία μέχρι να οδηγηθούνε σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση.
 Όπλο των εργαζομένων σε αυτή την εξέλιξη και εγγύηση για τις καταβολές των χρημάτων τους είναι η απόφαση τους να  τα διεκδικήσουν αγωνιστικά με κάθε συνέπεια.
 Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 1000 ευρώ σε 100 εργαζόμενους και αναμένεται μέχρι τις 8 Αυγούστου η καταβολή του ποσού αυτού για το σύνολο των εργαζομένων.
 Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν ξανά σε όλους τους εργαζόμενους η δεύτερη δόση των 1000 ευρώ.
Οργανωμένα  μεθοδικά και με αγωνιστικό προσανατολισμό συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων σε μία περίοδο υποχώρησης του εργατικού κινήματος.
 Κρατάμε ζωντανό τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων , δυναμώνουμε τις γραμμές μας και θέτουμε καθημερινά τις βάσεις για την αναστροφή του αρνητικού συσχετισμού.
Θέμα 3o : Με αίτημα την εξόφληση των δεδουλευμένων που χρωστάει η επιχείρηση , την πλήρη εφαρμογή των ωραρίων  και του 5θήμερου, την λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς , οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου SIDARI VILLAGE  ζήτησαν από το Δ/Σ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων  Κέρκυρας την ενεργοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για προκήρυξη απεργίας.
Μετά από αυτό το αίτημα το Δ/Σ  του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων συγκλήθηκε και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας με τα παραπάνω αιτήματα για το ξενοδοχείο SIDARI VILLAGE  την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 .
Σε περίπτωση ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων πριν την απεργία η  κινητοποίηση θα ανασταλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ