5 Αυγ 2014

"Το Κίεβο μας εγκατέλειψε": Ουκρανός διοικητής εξηγεί γιατί 400 στρατιώτες διέφυγαν στη Ρωσία

 "Το Κίεβο μας εγκατέλειψε": Ουκρανός διοικητής εξηγεί γιατί 400 στρατιώτες διέφυγαν στη Ρωσία

Το στρατόπεδο φιλοξενείας των Ουκρανών στρατιωτών στη Ρωσία
Η διοίκηση του Κιέβου εγκατέλειψε κραυγαλέα ομάδα περισσότερων από 400 στρατιωτών, οι οποίοι περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις αυτοάμυνας, αποκάλυψε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Ρωσία.

Η έλλειψη πυρομαχικών, τροφίμων, καυσίμων και ξεκάθαρων διαταγών για δράση απέναντι στην περικύκλωση από τη διοίκηση ανάγκασε τους Ουκρανούς στρατιώτες να διασχίσουν τα σύνορα δήλωσε ο Ταγματάρχης Vitaly Dubinyak στο πρακτορείο Itar-Tass.


"Για δυο εβδομάδες, πολεμούσαμε χωρίς πυρομαχικά και καύσιμα. Δεν είχα τη δυνατότητα να δώσω τροφή στους άνδρες μου για σχεδόν δύο εβδομάδες. Εξαντλήθηκαν ακόμα και οι μερίδες αρχικής εμπλοκής (first strike rations). Το προσωπικό εξαντλήθηκε περισσότερο από την απελπισία παρά από τις βολές του πυροβολικού", δήλωσε ο Dubinyak.

"Αν εξαιρέσουμε τη διαταγή να 'παραμείνουμε στις θέσεις μας', το Κίεβο δεν μας έδωσε καμία άλλη βοήθεια. Και κατά την τελευταία εβδομάδα, διακόπηκε κάθε επικοινωνία. Απλά μας εγκατέλειψαν", προσέθεσε.

438 στρατιώτες συνολικά, περιλαμβανομένων 164 Ουκρανών συνοριοφυλάκων, εισήλθαν στη Ρωσία την Κυριακή το βράδι.  Οι στρατιώτες φιλοξενήθηκαν σε στρατιωτικές σκηνές κοντά στο σημείο διέλευσής τους στο ρωσικό έδαφος.

“Για να σώσουμε τους ανθρώπους, οι διοικητές των μονάδων πήραμε την απόφαση να διέλθουμε τα σύνορα με τη Ρωσία. Όλος ο εξοπλισμός και τα όπλα έπρεπε να παραμείνουν στην Ουκρανική πλευρά. Το βασικό ήταν να σωθούν οι άνθρωποι", τόνισε. 

"Αυτός ο εμφύλιος πρέπει να σταματήσει"

Ο Dubinyak δήλωσε πως ξαφνιάστηκε από την "σχεδόν αδελφική" συμπεριφορά των Ρώσων συναδέλφων τους στους στρατιώτες του.

"Αυτοί που μας έδωσαν εντολές λένε ψέματα ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Κανένας Ρώσος δεν μας στραβοκοίταξε καν. Καταλαβαίνουν πως είμαστε όμηροι σε αυτή την προβληματική κατάσταση", είπε.

"Οργανώθηκε για μας ιατρικός έλεγχος εδώ. Οι τραυματίες νοσηλεύτηκαν. Μας έδωσαν τροφή. Κάναμε μπάνιο πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα. Μας έδωσαν ρούχα, έφτιαξαν τις προϋποθέσεις για την αναψυχή μας", πρόσθεσε ο διοικητής.

Σύμφωνα με τον Dubinyak, οι άντρες του πέρασαν από "μηχανή του κιμά" και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη μάχη.

Ενθάρρυνε όσους παίρνουν αποφάσεις στο Κίεβο "να πολεμήσουν μόνοι τους και να στείλουν τα δικά τους παιδιά να σκοτωθούν." 

Ο διοικητής παραδέχτηκε ακόμη ότι οι μάχες στην νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν μετατραπεί σε πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο.

"Δεν ξέρω πώς να κοιτάξω στα μάτια τις μανάδες των αγοριών μου, που σκοτώθηκαν. Ξέρω με σιγουριά ότι αυτός ο εμφύλιος πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Έχω δει αρκετά δάκρυα των ντόπιων και αρκετά μαρτύρια των ανδρών μου. Αηδίασα. Το βασικό είναι πως είμαστε ζωντανοί. Με τα υπόλοιπα θα ασχοληθούμε όταν επιστρέψουμε στην πατρίδα", είπε ο Dubinyak.

Πηγή: RT, μτφρ.: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ