ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απειλές του ΝΑΤΟ για διεύρυνση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Οι μάχες στην ανατολή συνεχίζονται, παρά την «προσέγγιση» της συνάντησης Ποροσένκο - Πούτιν
Μια μέρα μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, συνεχίστηκε χτες το σφυροκόπημα της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το ΝΑΤΟ, μέσω του ΓΓ του, εκτοξεύει νέες απειλές για μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ανατολική Ευρώπη.
Χτες από βλήματα όλμων στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ σκοτώθηκαν 3 άμαχοι. Επίσης, σημειώθηκαν μάχες στις πόλεις της επαρχίας του Ντονέτσκ, Χορλίφκα και Ιλοβάισκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν λόγο για 200 ρωσόφωνους πολιτοφύλακες νεκρούς και 13 στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι 36. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης του Κιέβου κατήγγειλε την είσοδο ομάδας Ρώσων στρατιωτών με τεθωρακισμένα στην πόλη Αμβροσιγίβκα. Αντεπίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία βλέπει και η αμερικανική κυβέρνηση.
Ολα αυτά συμβαίνουν λίγο μετά τις δηλώσεις Ποροσένκο μετά την δίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν ότι «ένας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα». Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ παρουσία της εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Αστον και εκπροσώπων της Τελωνειακής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν) ήταν «δύσκολες αλλά ενδιαφέρουσες».
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με τον Ποροσένκο συζήτησαν την αναγκαιότητα να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία, αλλά τόνισε ότι είναι «θέμα της Ουκρανίας να επεξεργαστεί τους όρους για μια κατάπαυση του πυρός» και σημείωσε ότι «η Ρωσία θα συμβάλει σε μια τέτοια διαδικασία και θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει».
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Ρώσου Προέδρου ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβο».
Χτες, συνέχεια έδωσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ που είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να δούμε την Ουκρανία κατατμημένη. Σεβόμαστε πλήρως το αποτέλεσμα (των δημοψηφισμάτων, τα οποία διεξήχθησαν το Μάη στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ) και δηλώνουμε δημοσίως ότι τασσόμαστε υπέρ της πραγμάτωσης αυτού που ψήφισαν οι πολίτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων». Και συμπλήρωσε «το συμφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τον σημαντικό ρωσικό πληθυσμό στην Ουκρανία (...) να είναι μια καλή χώρα για να ζουν οι Ρώσοι». Επίσης, ανέφερε ότι θα συνεχιστούν τα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις ανατολικές περιοχές.
Νέες απειλές από το ΝΑΤΟ
Το
ΝΑΤΟ επιθυμεί να μπορεί να αναπτύξει μέσα σε διάστημα μερικών ημερών
στρατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική
Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.Τα 28 μέλη της λυκοσυμμαχίας αναμένεται, στη σύνοδό τους στην Ουαλία, την επόμενη βδομάδα (4 - 5 Σεπτέμβρη) να υιοθετήσουν ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, κυρίως όσον αφορά στη δύναμη ταχείας αντίδρασης που, μέχρι τώρα, χρειάζεται πολλές βδομάδες, προκειμένου να αναλάβει δράση. Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να μπορέσει το ΝΑΤΟ «να ενεργεί γρήγορα σε αυτό το παντελώς νέο περιβάλλον στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας: «Οι Ρώσοι μπορούν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψουν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε στρατιωτική επιχείρηση».
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι ο κ. Ράσμουσεν «δεν αναφέρθηκε σε μόνιμες βάσεις στην ανατολική Ευρώπη» και υπενθύμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι πάντα «αμυντικά».
«Για να μπορούμε να παράσχουμε τέτοιες γρήγορες ενισχύσεις χρειάζονται εγκαταστάσεις υποδοχής στις φιλοξενούσες χώρες. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η προεγκατάσταση εφοδίων και εξοπλισμού, η προετοιμασία των υποδομών, των βάσεων, των εδρών. Αυτό που μετράει είναι ότι στο μέλλον θα υπάρχει μια πιο εμφανής παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά», είπε ο κ. Ράσμουσεν.
Ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε και πάλι τη Ρωσία ότι εμπλέκεται άμεσα στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «πυρά πυροβολικού από την άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά και εντός της Ουκρανίας».
«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο: Η Ρωσία δεν θεωρεί πλέον εταίρο της το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι μια χώρα που, δυστυχώς, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέλαβε διά της βίας μια περιοχή. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ' αυτό. Η βασική ιδέα είναι ότι κάθε πιθανός επιτιθέμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν σκεφτεί έστω και για μια στιγμή ότι θα επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους στρατιώτες αυτής της χώρας αλλά και με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (RAP) θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου είναι προσκεκλημένος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
Προσέγγιση στο ζήτημα της Ενέργειας;
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ,
απέρριψε χτες όσα διατείνεται η Ουκρανία ότι η Μόσχα σχεδιάζει να
διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών που
διέρχεται από την ουκρανική επικράτεια στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας
ανυπόστατο τον ισχυρισμό αυτόν.Τα σχόλια του Νόβακ δημοσιεύθηκαν μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση του «πρωθυπουργού» της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, όταν είπε πως είναι ενήμερος για τα ρωσικά σχέδια να διακοπεί η ροή αερίου ακόμη και προς κράτη - μέλη της ΕΕ το χειμώνα. Ο Νόβακ ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο του ότι η Ρωσία καταβάλλει τις «μέγιστες προσπάθειες», για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εισάγουν ρωσικό αέριο, παρά τα πολιτικά προσκόμματα.
Είπε, επίσης, πως η Ρωσία είναι ανοιχτή στον «εποικοδομητικό διάλογο» για ενεργειακά θέματα με τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο Γιατσενιούκ είχε επισημάνει πως «η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτόν τον χειμώνα», είπε μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. «Για αυτόν τον λόγο, οι εταιρείες (της ΕΕ) έλαβαν εντολή να αποθηκεύσουν αέριο στην Ευρώπη, όσο περισσότερο είναι δυνατόν». Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επισήμανε πως ήδη «έχουν αποθηκευτεί 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου» από τις ουκρανικές αρχές και ότι η ποσότητα αυτή σχεδιάζεται να αυξηθεί «στα 25 δισ. κυβικά μέτρα».
Ο Γιατσενιούκ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο είναι ενήμερος για τα ρωσικά σχέδια που κατήγγειλε.
Πέρσι περίπου το 1/2 των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας. Η δήλωση του Γιατσενιούκ και η ανταπάντηση του Νόβακ δημοσιεύθηκαν ενώ δεν είχαν περάσει 24 ώρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του ομολόγου του της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και με τον επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκίντερ Ετινγκερ. Επίσης, Ουκρανοί, Ρώσοι και ο επίτροπος της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τακτικές συναντήσεις για να βρουν λύση για τη μεταφορά ρωσικού αερίου. Η αλληλεξάρτηση στο κομβικό ζήτημα της Ενέργειας που διασυνδέει τους ευρωνωσιακούς μονοπωλιακούς ομίλους με τους ρωσικούς είναι το κύριο κίνητρο για την εξεύρεση κάποιου έστω προσωρινού συμβιβασμού. Επίσης, και στο ζήτημα των κυρώσεων και του εμπάργκο προϊόντων πυκνώνουν οι φωνές που αναδεικνύουν τη χασούρα και των δύο πλευρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου