ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο πλαίσιο ευρύτερων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών
Associated Press
|
Η υπόθεση της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που ξεκίνησε από τη Ρωσία την Τρίτη προς τον πληθυσμό που έχει απομείνει στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, εξελίσσεται σε νέο πεδίο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης. Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, της ΕΕ και της καπιταλιστικής Ρωσίας, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό που ο λαός των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ πληρώνει με το αίμα του, ενώ από τον ανταγωνισμό και τη σύγκρουση μονοπωλιακών συμφερόντων το «μάρμαρο πληρώνουν» και οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ευρώπης, όπως δείχνει το ζήτημα της απαγόρευσης των εισαγωγών αγροτικών και διατροφικών προϊόντων στη Ρωσία.
Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η αντιπαράθεση που άνοιξε από τις αρχές του χρόνου στην Ουκρανία, όταν με τη στήριξη των ΕΕ και ΗΠΑ αναδείχτηκαν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις στην κυβέρνηση, αφορά ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Υπ' αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί και η «ανθρωπιστική» διένεξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία με το κομβόι 280 φορτηγών με 2.000 τόνους εφοδίων, που αναμενόταν να φτάσει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα την Τετάρτη το βράδυ. Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και οι σύμμαχοί της ΗΠΑ και ΕΕ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία με ανθρωπιστικό προκάλυμμα, ενώ η Ρωσία διαψεύδει κάτι τέτοιο, την ίδια στιγμή που και αυτή έχει τις δικές της επιδιώξεις.
Κοινό σημείο, πάντως, φαίνεται πως είναι η ανάληψη από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό της ευθύνης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στην Ουκρανία, ωστόσο είναι αμφίβολο αν αυτή θα μπορέσει να φτάσει στους πραγματικούς αποδέκτες της. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κιέβου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις εναντίον των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία και εγκαταστάσεις, μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε κρανίου τόπο, δείχνει ότι με το στανιό έκανε δεκτή τη βοήθεια.
Πάντως, ακόμα και με συντηρητικές εκτιμήσεις της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την έναρξη της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ έχουν σκοτωθεί 2.086 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000. Ταυτόχρονα, 730.000 γυναίκες και παιδιά κυρίως έχουν γίνει πρόσφυγες στη Ρωσία για να ξεφύγουν από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων, που, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, θέλουν να εκκαθαρίσουν την περιοχή μέσα στον Αύγουστο.
Οι κυρώσεις δεν σταματούν τις επαφές
Σε
ό,τι αφορά τις κυρώσεις και αντικυρώσεις, παρά την κλιμάκωση των
κινήσεων, την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να μη σταματήσουν οι επαφές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ,
σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ζέχσισε Τσάιτουνγκ», όπου είπε ότι
ενεργεί «ώστε να μη διακοπεί η γραμμή των συζητήσεων με τον Ρώσο
Πρόεδρο, παρά τις κυρώσεις», ότι ήταν «ανέκαθεν προσηλωμένη στην
εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσία» και εξακολουθεί να είναι έτοιμη
γι' αυτή στο μέλλον. Φυσικά, ασκεί κριτική στον Πρόεδρο Πούτιν για την
υπόθεση της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε μετά από δημοψήφισμα με τη
Ρωσία.Την Τρίτη, το ουκρανικό Κοινοβούλιο, όπου έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις των εθνικιστών και φασιστών, προχώρησε στην έγκριση 29 νέων τύπων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που σχετίζονται με το μπλοκάρισμα της μεταφοράς ρωσικής Ενέργειας από το ουκρανικό έδαφος προς την ΕΕ, δραστηριοτήτων ρωσικών εταιρειών, πωλήσεων, καθώς και μερική ή πλήρη διακοπή πτήσεων, διέλευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω του ουκρανικού εδάφους, την ακύρωση ή το πάγωμα αδειών για ορισμένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εξόρυξης, και τον τομέα των ανταλλακτικών για εξοπλιστικά συστήματα, που είναι αναπτυγμένος στην Ουκρανία και έχει σημαντικές πωλήσεις στη Ρωσία. Να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πραξικοπηματίας πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, παραδέχτηκε ότι η ουκρανική οικονομία θα υποστεί συνέπειες αλλά επέμεινε υποκριτικά ότι «το κόστος αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στις ζωές των Ουκρανών στρατιωτών που χάνονται, στις ζωές των ανθρώπων που εκτελούνται από τρομοκράτες οι οποίοι στηρίζονται από τη Ρωσία».
Η απάντηση της Ρωσίας
Η
απάντηση της Ρωσίας ήταν επίσης χαρακτηριστική, λέγοντας ότι ειδικά στο
θέμα της Ενέργειας μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, που όμως θα
στοιχίσουν περισσότερο στις χώρες της ΕΕ. Και βέβαια ο πόλεμος των
κυρώσεων προκαλεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και
μονοπωλιακούς ομίλους, που τα συμφέροντά τους αλληλοδιαπλέκονται με αυτά
ρωσικών μονοπωλίων, και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ενέργεια αλλά και
σε πολλούς άλλους τομείς. Οχι τυχαία ήρθε στη δημοσιότητα έκθεση της
Τράπεζας της Δανίας, που θεωρεί ότι η ΕΕ θα αναγκαστεί να άρει τις
κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε διάστημα 1 έως 3 μηνών, επειδή οι συνέπειες
στην οικονομία θα είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές.Βέβαια, η κυβέρνηση της Ρωσίας ήδη δηλώνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα και ψάρια) από άλλες χώρες και ήδη κλείνει σχετικές συμφωνίες. Μέσα στη βδομάδα συμφώνησε με την Αίγυπτο, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ συμφωνία προχώρησε και με την Κίνα και υπάρχουν ήδη επαφές με την Τουρκία αλλά και με χώρες της Λατινικής Αμερικής, μονοπώλια των οποίων τρίβουν τα χέρια τους για τη νέα ευκαιρία που προέκυψε. Το ζήτημα αυτό βεβαίως αρχίζει να προβληματίζει την ΕΕ, γι' αυτό ένα από τα θέματα του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών το Δεκαπενταύγουστο θα είναι η συζήτηση για τις κυρώσεις και τις συνέπειες που αυτές έχουν.
Στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εντάσσεται και η πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να διεκδικήσει τα δικαιώματά της ως πλήρους μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ταυτόχρονα, η λεγόμενη Εξεταστική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοινώθηκε ότι εξετάζει την πιθανότητα να ασκήσει διώξεις (δηλαδή, ένα άλλο είδος κυρώσεων) σε μια σειρά μεγιστάνες της Ουκρανίας που θεωρεί «σπόνσορες» της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας στις ανατολικές περιοχές. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Ισβέστια» αναφέρει τη δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου της Επιτροπής που λέει με έμφαση: «Δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για να δει ότι μερικοί επιχειρηματίες όχι μόνο χρηματοδοτούν τη στρατιωτική καταστολή αλλά συμμετέχουν σε αυτή, ενώ έχουμε ενδείξεις ότι πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε εγκληματικές συμμορίες που δρουν στην Ανατολική Ουκρανία».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στον νεοδιορισθέντα από την κυβέρνηση του Κιέβου διοικητή του Ντονέτσκ, τον βιομήχανο Σέρχι Ταρούτα, που συγκαταλέγεται στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σε άλλους πολυεκατομμυριούχους, όπως τα αδέλφια Κονσταντινόφσκι. Βέβαια, αυτά τα υπαρκτά γεγονότα δεν μπορούν να κρύψουν το ότι και η καπιταλιστική Ρωσία «παίζει» με τα δικά της παιδιά της αστικής τάξης, που βρίσκονται ανάμεσα στους ηγέτες των ρωσόφωνων, και βέβαια προέρχονται από την ίδια «μήτρα» αυτών που θησαύρισαν με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας και συνολικά στην ΕΣΣΔ.
Ετσι, με αυτές τις κινήσεις είναι φανερό ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί. Και η παρουσία του Ρώσου Προέδρου και του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και οι συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους στην Κριμαία, την Τετάρτη, αυτό ακριβώς δείχνουν. Εκεί μίλησε για την ανάγκη ασφάλειας και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο ήταν μια φανερή επίδειξη δύναμης. Το βέβαιο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που ματώνει είναι ότι όσο οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από ξένες σημαίες και δεν διεκδικούν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, με τη δική εργατική - λαϊκή εξουσία, τόσο θα βγαίνουν χαμένοι.
Δ. Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου