24 Αυγ 2014

Nέα σεζόν στο... ίδιο έργο

Nέα σεζόν στο... ίδιο έργο



Με την εισαγγελική έρευνα ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Αριστείδης Κορέας, ο οποίος διερευνά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, να βρίσκεται σε εξέλιξη και να ρίχνει ακόμα μια βαριά σκιά στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το πρωτάθλημα της Super League από χτες και τυπικά άνοιξε την αυλαία του για τη νέα σεζόν. Για μια ακόμη φορά όμως τα εξωαγωνιστικά δρώμενα και η μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων κυρίως μεταξύ των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, ήδη από τα μέσα καλοκαιριού, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον πολύ πριν την αγωνιστική δράση. Και μπορεί στο προηγούμενο ΔΣ της Λίγκας να υπήρξε συμπόρευση των δυο μεγαλύτερων αντιπάλων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, σε μια σειρά από θέματα, όπως η διοίκηση του συνεταιρισμού, έτσι ώστε να προστατευτεί το προϊόν από περαιτέρω απαξίωση, ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από το παρελθόν, οι εκάστοτε συμφωνίες και συμπλεύσεις αποδεικνύονται... παλάτια στην άμμο μόλις θιγούν τα συμφέροντα. Κάτι που φάνηκε στις δυο τάσεις που υπήρξαν στο ΔΣ της Super League στη συζήτηση για την εύρεση του αρχιδιαιτητή που θα αναλάβει τον ορισμό και την αξιολόγηση των διαιτητών στο επόμενο πρωτάθλημα, έστω και εάν η τελική απόφαση βγήκε προς τα έξω ως ενιαία. Παράλληλα, τα περσινά παραδείγματα με τις εσωτερικές ίντριγκες των επιχειρηματιών του χώρου, τις αλληλοκατηγορίες, τις αποκαλύψεις για παρασκήνιο και μαφιόζικου τύπου πρακτικές προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, δείχνουν το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται πίσω απ' τη βιτρίνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Σύμπλευση για το καλό του προϊόντος
Εν μέσω καλοκαιριού αίσθηση είχαν προκαλέσει τα όσα έγιναν στο κρίσιμο για τη συνέχεια ΔΣ της Super League, που θα επέλεγε την επόμενη μέρα στη διοίκηση του συνεταιρισμού. Αιτία, η σύμπλευση των δυο «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στο συγκεκριμένο ζήτημα λίγους μόλις μήνες μετά τη λήξη ενός πρωταθλήματος που στιγματίστηκε απ' την κορύφωση του πολέμου συμφερόντων ανάμεσα στις δυο ΠΑΕ και τη δημιουργία νέων συμμαχιών (βλ ΠΑΟ και ΠΑΟΚ). Το τελικό αποτέλεσμα ήθελε τον πρόεδρο του ΠΑΟ, Γιάννη Αλαφούζο, να προτείνει για πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Τάκη Αγραφιώτη, και αντίστοιχα τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέντζο, να προτείνει για αναπληρωτή πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού, Στράτο Σωπήλη. Τις αποφάσεις αυτές ακολούθησαν οι αντίστοιχες (επίσης ομόφωνες) για το θέμα του αρχιδιαιτητή αλλά και για το θέμα των δανεικών παικτών. Οπως και να έχει, τα αποτελέσματα του εν λόγω ΔΣ, παρά τις όποιες απορίες προκάλεσαν για τη στάση «ερυθρόλευκων» και «πράσινων», το σίγουρο είναι ότι δεν είναι ξεκομμένα τόσο από την πρόθεση να διατηρηθεί μια αξιοπιστία (άρα και η εμπορικότητα) στο ίδιο το προϊόν αλλά και από την αντίστοιχη ώστε με κάποιο τρόπο όλοι να έχουν λόγο στα κέντρα των αποφάσεων. Πλέον, αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί σε πρακτικό επίπεδο πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύμπλευση...
Ανεβάζει τους τόνους η έρευνα

Μπροστά στον κίνδυνο της απαξίωσης του προϊόντος υπήρξε σύμπλευση στις απόψεις των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου
Μπορεί οι κληθέντες σε απολογία (11 άτομα) από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Αριστείδη Κορέα, να πήραν την περασμένη Τετάρτη 20 Αυγούστου προθεσμία για τις 15 Σεπτέμβρη προκειμένου να ετοιμάσουν τις καταθέσεις τους, η υπόθεση όμως έχει ρίξει το δικό της λάδι στη φωτιά στα δρώμενα της Super League. Οι πληροφορίες, οι αποκαλύψεις ή και τα σενάρια έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαμορφώνοντας ένα θερμό κλίμα. Ενα κλίμα που μέχρι αλλά και, πολύ περισσότερο, μετά τις 15/9 αναμένεται να φορτιστεί ακόμη περισσότερο, σχετικά με τυχόν θύτες και θύματα στον πόλεμο του παρασκηνίου.
Ξένος αρχιδιαιτητής... ντόπιες διαφωνίες
Η απόφαση για την έλευση ξένου αρχιδιαιτητή στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τις δυο επαγγελματικές κατηγορίες (Super League και Football League) μπορεί να φάνηκε ενιαία από μεριάς επιχειρηματιών της Super League, ωστόσο μέχρι την τελική απόφαση υπήρξαν αρκετές απόψεις. Αυτές που ήθελαν ξένο οπωσδήποτε και οι άλλες που μιλούσαν και για Ελληνα εάν δεν βρισκόταν κάποιος από το εξωτερικό που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις. Με αυτά και με αυτά επιλέχθηκε από πλευράς ΕΠΟ ο Σκοτσέζος πρώην διαιτητής και νυν παράγοντας της διαιτησίας Χιου Ντάλας. Ωστόσο, και μετά την κατάληξη του ζητήματος τα... αίματα ξανάναψαν, αυτή τη φορά στους κόλπους της Ομοσπονδίας, με τους εκπροσώπους της Super League (Aγραφιώτης, Κομπότης) και της Football League (Καλογιάννης) να εκφράζουν ενστάσεις σχετικά με τη διαδικασία επιλογής αλλά και το πρόσωπο του συγκεκριμένου. Τελικά, ο Σκοτσέζος έπιασε δουλειά, με τις πρώτες αντιδράσεις όσον αφορά τις επιλογές να έρχονται με τους ορισμούς των διαιτητών της πρεμιέρας.
Το θέμα των πιστοποιητικών

Η βία δεν έλειψε ούτε και στο περσινό πρωτάθλημα αφού είναι συνυφασμένη με το οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
Eurokinissi
Για μια ακόμη φορά στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία το θέμα των πιστοποιητικών συμμετοχής αποδείχθηκε σίριαλ για αρκετές ΠΑΕ, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα που επικρατεί στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 10 μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, στις 12 Αυγούστου, 4 ΠΑΕ, οι ΟΦΗ, Γιάννινα, Πανιώνιος και Κέρκυρα, δεν πήραν άδεια μετά την απόρριψη των φακέλων τους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Επίσης μία ακόμη, η Νίκη Βόλου, κατάφερε έστω και τότε να εξασφαλίσει το δικό της. Με το πρόβλημα πλέον να μην κρύβεται, οι κανονισμοί πια έχουν καταστρατηγηθεί από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που τους διαμόρφωσαν και πλέον οι συγκεκριμένες κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο αφού οι αρμοδιότητες της ΕΕΑ έχουν αλλάξει σε σχέση με παλιότερα (όταν μπορούσε να μπλοκάρει ακόμα και τη συμμετοχή).

Η διαιτησία αποτέλεσε (και αποτελεί) μια από τις μεγαλύτερες αφορμές ώστε να οξυνθούν οι κόντρες συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών και των παραγόντων
Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ