18 Σεπ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαφοροποιήσεις για την αυτονομία στα ανατολικά

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαφοροποιήσεις για την αυτονομία στα ανατολικά


ΚΙΕΒΟ.-- Η απόδοση της λεγόμενης αυτονομίας και «ειδικού καθεστώτος» για 3 χρόνια στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μετά από την προχτεσινή απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, ζήτημα που εμπεριέχεται και στη συμφωνία εκεχειρίας από τις 5 Σεπτέμβρη ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, έγινε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Εντονα αντέδρασαν στην αυτονομία οι φασίστες του Δεξιού Τομέα, που λίντσαραν βουλευτή, αλλά και έστησαν επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο που συνεχίστηκαν και χτες, κατηγορώντας τους βουλευτές που ψήφισαν την αυτονομία, καθώς και την αμνηστία στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, ως «προδότες». Φυσικά δε σχολίασαν την αμνηστία και στα παραστρατιωτικά τάγματα που συγκρότησαν οι ίδιοι και αποδεδειγμένα ενέχονται σε εγκλήματα. Είναι αυτοί που προκάλεσαν και το μακελειό με πάνω από 100 νεκρούς στην πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό το φετινό Μάη.
«Λάδι στη φωτιά» έριξε και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Κιέβου, Πάβλο Πετρένκο, που είπε ότι οι λεγόμενες «αστυνομίες των πολιτών» στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μπορούν να υπάρξουν «μόνο αν είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών αρχών». Πάντως οι ηγέτες των πολιτοφυλάκων έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την απόδοση αυτονομίας και επιφυλάξεις για το νομοθέτημα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε το νόμο «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (...) που θέτει τις βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εθνική συμφιλίωση στην Ουκρανία». «Σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης», χαρακτήρισε και η Ευρωπαϊκή Ενωση τους νόμους που χορηγούν μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες και αμνηστία στους αντάρτες. Ωστόσο προέτρεψε τη Ρωσία να τηρήσει και αυτή τις δεσμεύσεις της.
Παίρνοντας ουσιαστικά την «πάσα», ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Α. Γιατσενιούκ είπε χαρακτηριστικά χτες: «Η Ρωσία δε θα μας δώσει ειρήνη, κι έτσι ζητώ από τον υπουργό Αμυνας να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα μάχης». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ο. Τουρτσίνοφ, που μαζί με τον πρώτο έχουν συνιδρύσει το νέο αστικό κόμμα «Λαϊκό Μέτωπο». Είπε με νόημα ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρα ειρήνης για να ενισχύουμε το στρατό μας».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της την Τρίτη αναφέρεται στις επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αξιοποιώντας την πτώση του ρουβλιού, 50,12 ρούβλια ανά ευρώ και 38,75 ρούβλια ανά δολάριο. «Είναι προφανές ότι η Ρωσία πληρώνει το τίμημα», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. Επίσης μέχρι χτες δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί οι επίσημες αντικυρώσεις της Ρωσίας.
Ακόμα χτες έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ μέσω του παραμάγαζου της CIA, της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), θα δώσουν τεχνική βοήθεια 34 εκατ. δολαρίων για ανάπτυξη προγραμμάτων για «βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», δηλαδή χρήμα στο κεφάλαιο για προώθηση φιλομονοπωλιακών μέτρων.
Η ΕΕ στηρίζει τη μεθόδευση απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας
Ανακοίνωση για την προκλητική απάντηση της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ


Την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση, στην επιδίωξή της να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας και να κλιμακώσει τις διώξεις της σε βάρος των κομμουνιστών, επιβεβαιώνει η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Κ. Αστον, με απάντησή της στην Ερώτηση της Eυρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την οποία κατήγγειλε τις κυβερνητικές διώξεις ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η Επιτροπή της ΕΕ βαφτίζει την ουκρανική κυβέρνηση "επιλογή των Ουκρανών πολιτών έπειτα από αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές", συγκαλύπτοντας ότι αυτή αναρριχήθηκε στην εξουσία με πραξικόπημα, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και ένοπλες ναζιστικές - φασιστικές ομάδες, με την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των συμμάχων της ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Δικαιολογεί την απαράδεκτη απόφαση της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας, αναφέροντας ότι έγινε για "διαδικαστικούς λόγους", ενώ για τη δικαστική προσφυγή της ουκρανικής κυβέρνησης για να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας αρκείται να αναφέρει ότι "παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής". Πρόκληση αποτελεί το υποκριτικό ευχολόγιο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ ότι "κάθε δικαστική διαδικασία (...) πρέπει να τηρεί τα αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα (...) ιδίως σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των πολιτικών, ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και ότι "οι εν λόγω δεσμεύσεις και αρχές κατοχυρώνονται επίσης στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας που υπογράφηκε πρόσφατα". Γιατί η αντικομμουνιστική εκστρατεία αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που συνοδεύεται από διώξεις, επιθέσεις, απειλές και τρομοκρατία ενάντια στους κομμουνιστές τόσο από τα αστικά κόμματα όσο και από τις φασιστικές συμμορίες του "Δεξιού Τομέα" κ.ά. που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτές είναι οι "αρχές" που κατοχυρώνονται στη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, αυτή είναι η υλοποίηση των διακηρύξεων της ΕΕ περί "δημοκρατίας": Η αναγωγή σε επίσημη ιδεολογία της ΕΕ της ανιστόρητης εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, οι απαγορεύσεις της δράσης των κομμουνιστών, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας.
Ο αντικομμουνισμός συμβαδίζει και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, τον εθνικισμό, την κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που επιβάλλει η ουκρανική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί, των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ και των ΗΠΑ που στερεώνουν τις θέσεις τους στη χώρα αυτή και στην ευρύτερη περιοχή, αιματοκυλώντας το λαό, στην αντιπαράθεσή τους με τους Ρώσους καπιταλιστές.
Το ΚΚΕ θα δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας, για να δυναμώσει η πάλη του, ώστε οι εργαζόμενοι να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, σε σύγκρουση με τους καπιταλιστές, την εξουσία τους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ