2 Οκτ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Βομβαρδισμοί σε σχολείο και στάση λεωφορείου δυναμιτίζουν το κλίμα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμοί σε σχολείο και στάση λεωφορείου δυναμιτίζουν το κλίμα
Συνέχεια στο παζάρι για την ενέργεια



Σκοτωμένοι άνθρωποι από το βομβαρδισμό σε στάση λεωφορείου στο κέντρο του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Ολο και πιο συχνές είναι οι ανταλλαγές πυρών στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που έχει υπογραφεί στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Χτες 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης όπου παραμένει μια μονάδα του ουκρανικού στρατού, παρά τις προτροπές από τους πολιτοφύλακες να φύγει με ασφάλεια. Η μία οβίδα έπεσε σε δημοτικό σχολείο, την πρώτη μάλιστα μέρα των μαθημάτων (όπου υπήρχαν 70 μαθητές), και σκότωσε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους 1 εκπαιδευτικό, ενώ δεύτερη οβίδα κοντά σε στάση λεωφορείου σκότωσε 6 ανθρώπους.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας και του υπουργείου Εξωτερικών, που σε σχέση με το βομβαρδισμό σχολείου κατήγγειλε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Την καταδίκη του για το γεγονός εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χωρίς να καταδείξει τον υπεύθυνο. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντριι Λισένκο εκθείασε τη δράση της μονάδας στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ οι ουκρανικές αρχές παρουσίασαν τους βομβαρδισμούς ως ενέργεια των ρωσόφωνων.
Την ίδια ώρα, σε πρώτες ανακοινώσεις προχώρησε η Ερευνητική Επιτροπή που έχει συστήσει η Ρωσία για τη γενοκτονία του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ανατολική Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντιμίρ Μαρκίν, είπε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 60.000 συνεντεύξεις και έχουν χαρακτηριστεί ως θύματα 12.000, ενώ πάνω από 2.500 άμαχοι υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί. Οι εκτιμήσεις και του ΟΗΕ αναφορικά με τις 5μηνες επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού αναφέρουν ότι 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 8.000 έχουν τραυματιστεί. Επίσης, η επιτροπή έδωσε στοιχεία για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στα περίχωρα του Ντονέτσκ, που σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ξέφυγαν από τις ομαδικές σφαγές σε χωριά της περιοχής, υπεύθυνοι για τα εγκλήματα είναι η λεγόμενη Εθνική Φρουρά και τα τάγματα θανάτου του φασιστικού «Δεξιού Τομέα», ενώ ειπώθηκε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα και τα ονόματα ορισμένων επικεφαλής αυτών των εγκληματιών.
Στο κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ενέργεια, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν δήλωσε χτες ότι την Πέμπτη θα έχει διμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και πιθανά τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ την Παρασκευή, πράγμα όμως που δεν επιβεβαιώνει η ρωσική πλευρά. Η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με το λεγόμενο «χειμωνιάτικο σχέδιο» που έχουν συμφωνήσει η Ρωσία και η ΕΕ για τιμή στα 1.000 κυβικά μέτρα τα 385 δολάρια και αποπληρωμή χρέους προς τη ρωσική Γκαζπρόμ ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως το Δεκέμβρη του 2014.
Επίσης χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανταπαντώντας σε επιστολή που του απέστειλε στις 17 Σεπτέμβρη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ότι θα επιβάλει δασμούς κατά της Ουκρανίας, εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο αυτό. Λέει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο Μπαρόζο:
«Η εφαρμογή ενός διατάγματος της ρωσικής κυβέρνησης που προτείνει νέους εμπορικούς φραγμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία ήδη αντιβαίνει τη συμφωνία, βάσει της οποίας η ΕΕ αποδέχτηκε να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που έχει συνάψει με το Κίεβο». Πρόκειται για την αναβολή ως την 1η Γενάρη του 2016 της εφαρμογής της εμπορικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.
Ο Μπαρόζο αναφέρει: «Η Συμφωνία Σύνδεσης παραμένει μια διμερής συμφωνία και... σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οι όποιες τροποποιήσεις σε αυτήν μπορούν να γίνουν μόνον κατόπιν αιτήματος της μιας πλευράς και με τη συμφωνία της άλλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ