26 Δεκ 2014

Σχέδια και αλισβερίσια για τον εγκλωβισμό του λαού στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Σχέδια και αλισβερίσια για τον εγκλωβισμό του λαού στα ζητούμενα του κεφαλαίου


Κλιμακώνονται οι διεργασίες ενόψει της τρίτης και τελικής ψηφοφορίας, τη Δευτέρα, τόσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), όσο και για τη διενέργεια εκλογών στις 25/1 ή 1/2, αν η εκλογή Προέδρου δεν καταστεί δυνατή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναμένεται να κάνει την Κυριακή νέο διάγγελμα, με το οποίο θα καλεί σε υπερψήφιση του Στ. Δήμα. Οι κινήσεις αυτές, ανεξάρτητα από το τελικό τους αποτέλεσμα, γίνονται με το βλέμμα στραμμένο και σε μια σειρά επιτελεία του συστήματος αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, προκειμένου να τους δείξει πως ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει εκλογή ΠτΔ, απρόσκοπτη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και ομαλή εναλλαγή (αργότερα μέσα στο 2015) στην αστική διακυβέρνηση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την «ανωμαλία» στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες σημειώνουν ότι εξετάστηκε από την κυβέρνηση και το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ανοιχτά τέτοιο θέμα την περασμένη Κυριακή), ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάτι τέτοιο δε φαίνεται να προχωρά σε αυτήν τη φάση.
Στο διάγγελμα λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς θα εντείνει τη γραμμή των αντιλαϊκών εκβιασμών, περιγράφοντας με σκληρό τρόπο τι θα συνεπάγεται για την οικονομία μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αλλωστε, κέντρα της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και από το εξωτερικό θα μπει πολύ σκληρά το κάλπικο για το λαό δίλημμα «Τσίπρας με έξοδο από το ευρώ ή Σαμαράς και σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα», προκειμένου να στοιχίσουν το λαό πίσω από τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία βέβαια με κάθε τρόπο διαβεβαιώνει ότι ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αλλεπάλληλους όρκους πίστης στις στρατηγικές επιλογές των εγχώριων μονοπωλίων, στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, μπροστά στην τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ, πέρα από τις αναφορές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει επιπλέον ψήφους από ορισμένους ακόμη «ανεξάρτητους» (π.χ. Πολύδωρας, Καπερνάρος), καθώς και από βουλευτές που θα «σπάσουν» από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, σηκώνεται όλο και μεγαλύτερος κουρνιαχτός σχετικά με το τι θα πράξουν τη Δευτέρα οι νεοναζί βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός τους, Ν. Μιχαλολιάκος, διεμήνυε την Τρίτη ότι η οργάνωση «καταψήφισε την επιλογή της θλιβερής συγκυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου και στην δεύτερη ψηφοφορία, όπως με συνέπεια θα πράξει και στην τρίτη».
Επισήμως, στελέχη τη ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, το πρωί της Τετάρτης απέκρουαν το ενδεχόμενο να δεχτούν στήριξη από τη ΧΑ («δεν δεχόμαστε στήριξη από εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, «δεν συμπράττω με τη ΧΑ για την προεδρική εκλογή», ανέφερε ο Μητσοτάκης), ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος ΠτΔ, Στ. Δήμας, το μεσημέρι της Τετάρτης δήλωσε ότι «σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής».
Νωρίτερα, πάντως, διάφορα κέντρα και πηγές κρατούσαν «στον αφρό» το σενάριο υπερψήφισης της υποψηφιότητας Δήμα από τη Χρυσή Αυγή ή από ορισμένους βουλευτές της. Σενάρια, που προφανώς σχετίζονται και με τις υπό εξέλιξη συνολικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και ειδικότερα στο λεγόμενο «δεξιά της δεξιάς» χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ