3 Οκτ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέα κλιμάκωση συγκρούσεων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα κλιμάκωση συγκρούσεων


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-
Κλιμακώνονται καθημερινά οι μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκεχειρία που υπογράφτηκε στις 5 Σεπτέμβρη και συμπληρώθηκε στις 19 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που έχουν αυτοανακηρυχτεί «Λαϊκές Δημοκρατίες». Η ένταση των συγκρούσεων δείχνει ότι η αντιπαράθεση, η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική, ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, δεν πρόκειται να σταματήσει. Χθες μετά το βομβαρδισμό σχολείου και στάση λεωφορείου την Τετάρτη, όπου τελικά σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40, βομβαρδίστηκε με πυραύλους το κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ και συγκεκριμένα ένα εμπορικό κέντρο. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Ελβετός, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣΣ). Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μια μονάδα του ουκρανικού στρατού. Από την πλευρά της κυβέρνησης του Κιέβου, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε χθες ότι προχωράνε οι διαδικασίες του «νέου αμυντικού δόγματος του ουκρανικού στρατού» σημειώνοντας ότι πρέπει να «κατονομαστεί συγκεκριμένα η βασική απειλή της χώρας, που είναι ο εισβολέας Ρωσία». Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι προχωράνε οι σχεδιασμοί για την κατασκευή τείχους στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, λέγοντας ότι το τείχος ΗΠΑ - Μεξικού είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να ακολουθηθεί, συμπληρώνοντας ότι η Ουκρανία δεν ελέγχει 200 χιλιόμετρα συνόρων, ενώ άλλα 1.500 χιλιόμετρα χρειάζονται καλύτερη επιτήρηση.
Πάντως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράστηκε ανησυχία για τα συμβάντα, ενώ η γερμανική πλευρά σημειώνει μέσω του Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπροσώπου της καγκελαρίας, ότι η Α. Μέρκελ «υπογράμμισε την υποχρέωση της Ρωσίας να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης θα πρέπει επιτέλους να (αρχίσει να) τηρείται απόλυτα». Επίσης, η καγκελάριος δήλωσε «ότι τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πρέπει να επιτηρούνται και ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει μεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτό» ενώ πρόσθεσε: «Η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και ο Οργανισμός ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προγραμματισμένες τοπικές εκλογές στις περιοχές γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».
Χθες πάντως ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ζήτημα της ενέργειας, της παροχής φυσικού αερίου. Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, αλλά αυτό θα γίνει για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία. Πάντως παρά τις αντιρρήσεις της Ουκρανίας, η ΕΕ εκτιμά ότι η επόμενη συνάντηση πρέπει να κλείσει τη συμφωνία για παραδόσεις από τη Ρωσία 5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αφού αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας ως το τέλος του Δεκέμβρη 3,1 δισ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί και τη ροή του φυσικού αερίου προς την ΕΕ που ανησυχεί ενόψει του απερχόμενου χειμώνα, πρωτίστως για την τροφοδοσία των μονοπωλιακών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ