14 Ιαν 2015

ΓΑΛΛΙΑ Στρατοκρατούμενη ζώνη η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις

ΓΑΛΛΙΑ
Στρατοκρατούμενη ζώνη η πρωτεύουσα και άλλες πόλεις
  • Η πολύμορφη ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής προβάλλεται ως ανάγκη, για να αντιμετωπιστεί η «τρομοκρατία»
  • Χτες έγιναν οι κηδείες των 17 θυμάτων των τζιχαντιστών την προηγούμενη βδομάδα



Ο γαλλικός λαός πρέπει να συνηθίσει ότι θα πηγαίνει στη δουλειά του συναντώντας στρατιώτες στους δρόμους; (φωτ. χτεσινή περιπολία στο Παρίσι)
ΠΑΡΙΣΙ.--
Με 10.000 στρατιώτες ακροβολισμένους με τα όπλα ανά χείρας σε Παρίσι και άλλες περιοχές της γαλλικής επικράτειας, η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε και χτες ότι θα πρωτοστατήσει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Αξιοποιώντας τις κηδείες των τριών αστυνομικών (που παρασημοφορήθηκαν με το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής») που μαζί με 14 ακόμα αθώους δολοφονήθηκαν από τζιχαντιστές, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε ξανά «ενότητα» και «ψυχραιμία», πλέκοντας το εγκώμιο των Σωμάτων καταστολής και του στρατού.
Επίσης, ενόψει της προγραμματισμένης για χτες το απόγευμα συνεδρίασης της γαλλικής βουλής (όπου θα αποφασιζόταν η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους»), ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν υπογράμμισε σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων μέσα σε αστικά κέντρα: «Είναι ο ίδιος εχθρός. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται επί του πεδίου εδώ διότι ... για τα στρατεύματά μας είναι η ίδια μάχη».
«Η απάντηση βρίσκεται εντός και εκτός της Γαλλίας. Το "Ισλαμικό Κράτος" είναι ένας τρομοκρατικός στρατός με μαχητές από παντού...είναι ένας παγκόσμιος στρατός που πρέπει να εξουδετερωθεί και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε στη συμμαχία», πρόσθεσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η γαλλική αστική τάξη θα διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αιματοκύλισμα των λαών με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης των τζιχαντιστών».
Σήμερα, το σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντο» αναμένεται να κυκλοφορήσει με τιράζ 3 εκατομμύρια φύλλα (έναντι 60.000 που συνηθίζεται) φιλοξενώντας στο εξώφυλλο ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει, δηλώνοντας «είμαι Σαρλί» και συμπληρώνοντας «τα συγχωρούμε όλα». Μουσουλμανικές οργανώσεις στη Γαλλία ζήτησαν «από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας να διατηρήσει την ψυχραιμία της, αποφεύγοντας τις συναισθηματικές ή τις απρεπείς αντιδράσεις που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπειά της, σεβόμενη την ελευθερία της γνώμης».
Πάντως, στην Αίγυπτο, ο Μεγάλος Μουφτής Σάουκι Αλαμ, δήλωσε ότι «η έκδοση αυτή θα προκαλέσει ένα νέο κύμα μίσους στη γαλλική και τη δυτική κοινωνία γενικά και αυτό που κάνει το περιοδικό δεν εξυπηρετεί τη συνύπαρξη ή ένα διάλογο μεταξύ πολιτισμών».
Ζητούν να δυναμώσουν στρατός και αστυνομία
Στο μεταξύ, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» Μαρί Λεπέν γκρίνιαξε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο επειδή απέναντι στον «ισλαμιστικό φονταμενταλισμό», η ΕΕ αποδυναμώνει τη Γαλλία, λόγω «του γεγονότος ότι μας επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων» και «διότι επιβάλλει πολιτικές λιτότητας οι οποίες στη Γαλλία έχουν πλήξει» σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Το θέμα της πολύμορφης ενίσχυσης των δυνάμεων καταστολής και των μυστικών υπηρεσιών συζητιέται τις τελευταίες μέρες ευρέως και στα γαλλικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο της δήθεν θωράκισης της χώρας απέναντι στους «τρομοκράτες», τους οποίους βέβαια εκτρέφουν σχεδιασμένα οι ίδιοι που σήμερα φέρονται να τους καταδιώκουν.
Τέλος, οι γαλλικές αρχές κάνουν πλέον λόγο για ολόκληρο «πυρήνα» στον οποίο συμμετείχαν οι δράστες των αιματηρών επιθέσεων. Χτες έγινε γνωστό ότι στις αρχές Γενάρη, συνελήφθη ύποπτος στη Βουλγαρία που εκτιμάται ότι είχε σχέση με τα αδέλφια Κοασί, ενώ αξιωματούχος της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε χτες ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις είχαν έρθει από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ