1 Φεβ 2015

ΦΙΜΠΑ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Σε νέα φάση πολέμου για την κυριαρχία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

ΦΙΜΠΑ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Σε νέα φάση πολέμου για την κυριαρχία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Τα πλάνα της ΦΙΜΠΑ για τις αλλαγές στο μπάσκετ μετά το 2017 κάνουν το ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, να επισπεύδει τα δικά του για την δημιουργία κλειστής Ευρωλίγκας
Sportidea
Προς περαιτέρω όξυνση των μεταξύ τους σχέσεων οδεύουν πλέον, για πολλοστή φορά μεν αλλά ίσως την πλέον καθοριστική για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ΦΙΜΠΑ (Ευρώπης) και Ευρωλίγκα. Κάτι που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ίσως να οδηγήσει με ανεβασμένες ταχύτητες πλέον πιο κοντά στην υλοποίηση των σχεδίων (με γνώμονα τις επιχειρηματικές λογικές) για δημιουργία μιας κλειστής Ευρωλίγκας. Η χρόνια κόντρα των δυο πλευρών, που άλλοτε βρίσκεται σε ύφεση και άλλοτε σε όξυνση, δείχνει να ξανανάβει τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η ΦΙΜΠΑ στις διοργανώσεις του Ευρωμπάσκετ. Και αυτό γιατί, πέρα απ' την αλλαγή στη χρονική περίοδο της διεξαγωγής του απο 2 σε 4 χρόνια μετά το 2017, η ΦΙΜΠΑ αποφάσισε και τη διεξαγωγή προκριματικών γύρων, κάτι που σημαίνει επιστροφή στο παλιό σύστημα των αγώνων των εθνικών ομάδων στα μέσα της χρονιάς. Αυτό ήταν η αιτία που άναψε το φυτίλι για τον ισχυρό άντρα της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, και τον υποχρέωσε για πρώτη φορά ανοιχτά να αποκαλύψει τις σκέψεις της Λίγκας για τη δημιουργία μιας κλειστής πανευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων καθ' όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν. Κάτι που πρακτικά σημαίνει την αποχώρηση των συλλόγων που θα μετέχουν (με τα λεγόμενα κλειστά συμβόλαια) απ' τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Η καινούργια φάση του χρόνιου πολέμου των δυο πλευρών με στόχο την απόκτηση των ηνίων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, και φυσικά το μεγαλύτερο λόγο στα κομμάτια της πίτας των όποιων κερδών προκύπτουν απ την εμπορευματοποίηση και αυτού του αθλήματος, φαίνεται να είναι προ των πυλών. Και όπως όλα δείχνουν, αυτή την φορά, όποτε και όποιο να είναι το φινάλε της, οι πιθανότητες η επόμενη μέρα στο ευρωπαϊκο μπάσκετ να είναι τελείως διαφορετική απ' ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μοιάζουν να είναι πιο αυξημένες από ποτέ.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Σχέδια ευρωπαϊκού ΝΒΑ... αγκάθι τα χρήματα

Η προσθήκη προκριματικών αγώνων για τις εθνικές ομάδες απ' τη ΦΙΜΠΑ έριξε... λάδι στην φωτιά στις σχέσεις της με την Ευρωλίγκα
Associated Press
«Θέλουμε ένα πρωτάθλημα όπου οι καλύτεροι θα παίζουν με τους καλύτερους. Δεν έχουν νόημα τα παιχνίδια με μεγάλες διαφορές ως προς το αγωνιστικό τους ενδιαφέρον». Με αυτή τη φράση ο Ισπανός παράγοντας και ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, μιλώντας στην κάμερα του «Euroleague Greece» του αθλητικού σάιτ «Sport24.gr», περιέγραψε τα μελλοντικά σχέδια της Λίγκας όσον αφορά την επόμενη μέρα της διοργάνωσης. Σε αντίστοιχη ερώτηση μάλιστα για τον επηρεασμό απ' τα νέα σχέδια της ΦΙΜΠΑ, που θα τεθούν σε εφαρμογή απ' το 2017, άφησε τα πάντα ανοικτά, ούτε όμως έδειξε κάποιο σημάδι συμβιβασμού, τονίζοντας απλά ότι «έχουμε δυο χρόνια να μελετήσουμε τα πλάνα». Στην ουσία αυτό που θέλει να μελετήσει ο Μπερτομέου δεν απέχει και πολύ απ' τα σχέδια που αποκάλυψε η ισπανική «El Mundo Deportivο» και έχουν να κάνουν με την κλειστή Λίγκα. Σύμφωνα με αυτά, η Ευρωλίγκα εστιάζει στην δημιουργία ενός νέου εγχειρήματος, που ως βάση του θα έχει τουλάχιστον 24 ομάδες (φυσικά πρόκειται για τους λεγόμενους ισχυρούς), οι οποίες θα εγκαταλείψουν τις εθνικές λίγκες και θα παίζουν μεταξύ τους σε ένα κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει και η πρόβλεψη ανόδου 3 - 4 ομάδων απ' το Eurocup, στο οποίο θα μετέχουν οι ομάδες που προέρχονται απ' τα εθνικά πρωταθλήματα. Για την εφαρμογή των σχεδίων τίθεται ως όριο η περίοδος 2016 - 2017, ενώ προς στιγμήν παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα της επιλογής των ομάδων και του αριθμού από κάθε χώρα, όπως και πώς θα λυθούν οι διαφορές των κλειστών συμβολαίων με τις ομάδες που θα υποβιβάζονται. Πάντως, όπως και να 'χει, το πρώτο μέλημα των ανθρώπων της Ευρωλίγκας είναι η εξασφάλιση ισχυρών χορηγών προκειμένου να ανεβάσουν τον πήχη του τζίρου της διοργάνωσης. Κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να πειστούν οι σύλλογοι, ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από το πλέον ισχυρό (και οικονομικά) πρωτάθλημα της Ευρώπης, την ΑCB της Ισπανίας. Αλλωστε μέχρι σήμερα οι ισχυροί ευρωπαϊκοί σύλλογοι, που συνήθως πρωταγωνιστούν στην διοργάνωση, έχουν εκφράσει τα παράπονα τους για τα χαμηλά έσοδα σε σχέση π.χ. με το Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου, παρά τις όποιες συμφωνίες έχει κάνει η Ευρωλίγκα με πολυεθνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια (π.χ. Τουρκικές Αερογραμμές).
ΦΙΜΠΑ: Ισχυροποιήθηκε, συμμάχησε και περνάει στην αντεπίθεση

Οι κόντρες των αιωνίων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού μελλοντικά ίσως να αφορούν μόνο τα ευρωπαϊκά δρώμενα
Eurokinissi
Η απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στο δρώμενα του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων, όταν πριν χρόνια είδε το ...δικό της Κύπελλο Πρωταθλητριών να μετατρέπεται σε Ευρωλίγκα υπό τη διοίκηση της Λίγκας των ισχυρών ομάδων, και η αποτυχία να χτυπήσει το νέο εγχείρημα στα ίσια (βλ. Σουπρολίγκα), ήταν κάτι που σίγουρα δεν ξεπεράστηκε ποτέ απ' τη ΦΙΜΠΑ. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, παρά τις κόντρες για ζητήματα που προέκυπταν, πάντα ήταν σε μειονεκτική θέση έναντι της Ευρωλίγκας, ουσιαστικά απέχοντας από όποιες αποφάσεις αφορούσαν τις διοργανώσεις των συλλόγων. Ωστόσο τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια για τη ΦΙΜΠΑ, καταρχήν στη δομή, αφού η η μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Ενώσεων ανά ήπειρο, όπως συνέβη με το ευρωπαϊκό της σκέλος, τη ΦΙΜΠΑ Ευρώπης, της προσδίδει μεγαλύτερη δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει τα ...κακώς κείμενα σε κάθε ήπειρο (προεξέχοντος βέβαια του προβλήματος της Ευρωλίγκας στην Ευρώπη). Επίσης οι επιτυχημένες εμπορικά διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων τα τελευταία χρόνια, οι νέες συμφωνίες με χορηγούς, αλλά και τα επιπρόσθετα έσοδα (π.χ. wild cards εθνικών ομάδων), ισχυροποίησαν και οικονομικά την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, μετά από σχεδόν μια δεκαπενταετία ύφεσης (ιδαίτερα μετά την απώλεια των ευρωπαϊκών συλλογικών διοργανώσεων). Ετσι, θέλοντας να εκμεταλλευτεί καλύτερα το προϊόν (βλ. διοργανώσεις εθνικών ομάδων), που αρχίζει να πουλάει ξανά, αποφάσισε την προσθήκη περισσοτέρων αγώνων, με τη διεξαγωγή των προκριματικών γύρων κατά τη διάρκεια της χρονιάς και την κατάργηση της εξασφάλισης συμμετοχής στην επόμενη διοργάνωση μέσω της θέσης που κατέλαβαν οι εθνικές στην προηγούμενη. Ηταν προφανές βέβαια ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ανέβαζε τους τόνους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου υπάρχει η Ευρωλίγκα.
Την ίδια στιγμή, η ΦΙΜΠΑ προβαίνει και σε συμμαχίες ακόμα και με πρώην... εχθρούς, όπως η ULEB (Eνωση των Εθνικών Λιγκών, π.χ. ΕΣΑΚΕ, ΑCB), η οποία ήταν ουσιαστικά η ...μαμά της Ευρωλίγκας, μέχρι τελικά να ανεξαρτητοποιηθεί ουσιαστικά η δεύτερη. Οι σχέσεις των δυο πλευρών δείχνουν να αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια μπροστά στον ...κοινό εχθρό (Ευρωλίγκα), αφού και οι εθνικές Λίγκες βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο της αποδυνάμωσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εγχώρια πρωταθλήματα σε περίπτωση φυγής των λεγόμενων ισχυρών συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ