1 Φεβ 2015

Αντιλαϊκή και η επεκτατική πολιτική

Αντιλαϊκή και η επεκτατική πολιτική
Το παράδειγμα των ΗΠΑ



Από απεργία στις ΗΠΑ το Νοέμβρη 2011
Στις 27/1/2015 στην «Καθημερινή δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ομπάμα: Ολα για τη μεσαία τάξη» των DΙΟΝΝΕ SEARCEY, ROBERT GEBELOFF στην INTERNATIONAL NEW YORK TIMES. Στο ρεπορτάζ υπήρχε φωτογραφία εργαζόμενης με την εξής λεζάντα:
«Η 30χρονη Αντανέτ Κιντάνε δουλεύει διπλές βάρδιες προκειμένου να καλύπτει τους λογαριασμούς της. Η Κιντάνε λέει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα της επιτρέψει να περνάει κάποιες ώρες με το γιο της». Η φτώχεια των εργαζομένων σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ θερίζει όπως δείχνει το παράδειγμα της διπλής δουλειάς. Η υπόθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ έχει προκύψει από το 2013 ακόμη. Ηταν τότε που ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ έγραφαν ότι ο Μπ. Ομπάμα προτρέπει τους ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό χωρίς να τα καταφέρει. Και πώς να αυξήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τους μισθούς, όταν αυτό αντίκειται στην ανταγωνιστικότητα και στη διευρυμένη αναπαραγωγή των κερδών, στην αύξηση του ποσοστού τους; Και αυτό το ζήτησε ο Ομπάμα όταν ήδη η καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Πρόσφατα ο Μπ.Ομπάμα επανήλθε. Ετσι στις 21/1/2015 δημοσιεύτηκε στη «HuffPost Greece» και αναδημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση «reporter.gr» το εξής:
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης, ο Μπάρακ Ομπάμα θέτει θέμα μείωσης των οικονομικών ανισοτήτων και ρύθμισης της αγοράς εργασίας. "Σε όποιον από το Κογκρέσο επιμένει να διαφωνεί με το να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, θα πω το εξής: Αν πραγματικά πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να δουλεύετε με πλήρες ωράριο και να συντηρείτε την οικογένειά σας με λιγότερα από 15 δολάρια την ημέρα, δοκιμάστε το», είπε ο Ομπάμα στο ετήσιο διάγγελμά του».
Βεβαίως, η καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται από το 2013 με ρυθμούς πάνω από 2%. Σύμφωνα δε με τη «Fitch» η αμερικανική οικονομία, το 2014 είχε ανάπτυξη 2,3%, ενώ θα έχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2015 και 3% το 2016.
Να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ εφαρμόστηκε επεκτατική πολιτική διαχείρισης, αλλά οι ταξικές ανισότητες διευρύνθηκαν στην περίοδο της κρίσης, αλλά δεν αμβλύνονται στην περίοδο ανάπτυξης. Εφαρμόστηκε η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κεντρική τους τράπεζα Fed «τύπωσε» δολάρια, ενίσχυσε τράπεζες και μονοπώλια στην παραγωγή, την κυβέρνηση Ομπάμα δεν την απασχόλησε ως πρόβλημα το μεγάλο χρέος που έχει και πέρασε η καπιταλιστική της οικονομία σε ανάκαμψη. Σαν αυτό που κάνει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αγορά κρατικών ομολόγων που ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαιρετίζει ως ιστορική, επειδή θα δώσει ρευστό στην αγορά για επενδύσεις, (είναι όρος), και όχι για κάλυψη λαϊκών αναγκών. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ όμως όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν απ' αυτήν την ανάκαμψη, αλλά έχασαν, η δε ανάκαμψη δεν τους επιστρέφει τις απώλειες. Αυτήν την πολιτική εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντάς την ως θετική εμπειρία για το λαό και ας είναι αρνητικότατη.
Κοινωνικές ανισότητες
Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή του επεκτατικού μείγματος είναι αντιλαϊκή, με δεδομένη την εκτίμηση ακόμη και της αστικής «HuffPost Greece» ότι το σημείο αφετηρίας αύξησης του κατώτατου μεροκάματου, δηλαδή τα 10 δολάρια, είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Ο Πολ Κρούγκμαν, «The New York Times»/ «Καθημερινή» 23/9/2014, έγραψε: «Μειώθηκαν ή καταργήθηκαν εντελώς τα επιδόματα, ιδιαιτέρως για τους μακροχρόνια ανέργους. Μόλις 26% των άνεργων Αμερικανών λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επίδομα και αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Αμερική έχει εγκαταλείψει όσους πολίτες της βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας».
Βεβαίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, η ανεργία μειώθηκε στο 6% στο τέλος του 2014. Αλλά πώς μειώθηκε; Σε άρθρο των «New York Times» (Ιούνης 2014), αποκαλυπτόταν ότι «η έστω και αμυδρή βελτίωση των αριθμών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απλά σταματήσει να αναζητούν εργασία», δηλαδή δεν καταγράφονται ως άνεργοι.
Επίσης, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη 2014, τις οποίες έχασαν οι «Δημοκρατικοί», τα άρθρα και τα ρεπορτάζ στις ΗΠΑ απέδιδαν την ήττα στις τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες.
«Οι ανισότητες αυξάνονται όπως και εκείνοι που έχουν όλο και λιγότερα να ξοδέψουν. Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποταμιεύσεις αλλά λιγότερες επενδύσεις και μικρότερη κατανάλωση. Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η "Apple" αλλά και άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί κάθονται πάνω σε βουνά ζεστού χρήματος που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Τα χρήματα συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων "happy fews", επιχειρήσεων και ιδιωτών» (από άρθρο στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos»).
Χρειάζονται και άλλες αποδείξεις για το τι σημαίνει η επεκτατική πολιτική ή η πολιτική χαλάρωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα; Οπως είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κατά την παραλαβή του υπουργείου, «είμαστε υπέρ του λιτού βίου»...

Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ