5 Φεβ 2015

Ανταγωνισμοί και παζάρια για το κεφάλαιο εντός και εκτός Ευρωζώνης

Ανταγωνισμοί και παζάρια για το κεφάλαιο εντός και εκτός Ευρωζώνης
Κοινός παρονομαστής «συμμάχων» και «αντιπάλων» η τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων



Ο «ρεαλισμός» που επικαλείται η συγκυβέρνηση στα παζάρια για το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα αφορά το ρεαλισμό του κεφαλαίου, των αναγκών του και των λυκοσυμμαχιών του
Αργά χτες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προκειμένου να βρεθεί λύση για το χρέος και τα δάνεια. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως και με το ΔΝΤ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι στο προσεχές διάστημα καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, προκειμένου να διαμεσολαβήσει στα παζάρια της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη. Το ελληνικό «ζήτημα» αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο, την ερχόμενη Δευτέρα.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε γνωστό ότι από τις 11 Φλεβάρη δε θα κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, στη βάση των οποίων χορηγείται ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. «Παράταση χρόνου» από τους «εταίρους» ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες χτες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό το γεγονός ότι ο «συμβιβασμός» βασίζεται στην κατ' αρχήν παράταση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή (τυπικά λήγει στις 28 Φλεβάρη). Για τη συνέχεια και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς θα δρομολογηθούν οι αντιλαϊκές λύσεις στο πλαίσιο των επόμενων γραμμών χρηματοπιστωτικής στήριξης, που με τη σειρά τους εγκυμονούν τα επόμενα μνημόνια.
Το «παρών» στην υπό εξέλιξη διαδικασία έδωσε με παρέμβασή του και το ΔΝΤ, το οποίο για μια ακόμη φορά διαμήνυσε την απόφασή του να μην προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση» του ελληνικού κρατικού χρέους στο μέρος που του αναλογεί. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γερμανίας εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει στο τραπέζι τη δική της ατζέντα, ενώ η αντιλαϊκή διελκυστίνδα έχει και συνέχεια στα παζάρια της συγκυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων και παροχή «τεχνογνωσίας»...
Με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, καθώς και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ συνεχίστηκαν χτες οι διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα επιτελεία της ΕΕ και κυβερνήσεις κρατών της..
Ειδικότερα, μετά από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η λιτότητα, ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική, δεν είναι πλέον ανεκτή», λέγοντας ουσιαστικά ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Γαλλία θα την στηρίξει», κάνοντας και ειδική αναφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων για την Ελλάδα, όπου «υπάρχουν ευκαιρίες». Ο Φρ. Ολαντ, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα παροχής «τεχνογνωσίας» προς την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση και τον κρατικό μηχανισμό.
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η Γαλλία αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη», ενώ από τη σκοπιά του κεφαλαίου και των συμμαχιών που εμφανίζονται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης εστίασε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας συμφωνίας στην Ευρώπη», με στόχο τη στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «ρεαλιστική πρόταση» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, η οποία στοχεύει να δώσει στην ελληνική οικονομία (σ.σ.: στα κέρδη του κεφαλαίου) την απαραίτητη «ανάσα».
Το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ εν τω μεταξύ, σε χτεσινή ανακοίνωση, τονίζει πως «δεν έχει συζητήσει με την Ελλάδα σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση του χρέους» και ακόμη πως «υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα». Να σημειωθεί ότι η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» δημοσίευσε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία ήδη έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ...
Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις χτες το υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι με το Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, ο οποίος είχε διατελέσει και εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα.
Γερμανία: Καλεί για δέσμευση σε πλήρη εφαρμογή των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων»
Την ίδια ώρα, σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, που «διέρρευσε» μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», επισημαίνεται: «Το Γιούρογκρουπ χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα, που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά (...) Ο σκοπός είναι η συνέχιση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων (όχι υποχώρηση στα μέτρα) που καλύπτει σημαντικούς τομείς, όπως είναι η φορολογική διοίκηση, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το έγγραφο αυτό συντάχτηκε ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επισήμαναν ότι «το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στη διαπραγμάτευση» και πρόσθεταν πως «είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει τη σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ δήλωσε χτες πως δε βλέπει να υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και επίσης ότι δε βλέπει καμία ουσιαστική αλλαγή στη στάση των «εταίρων» έναντι της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt», σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους», επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «η Αθήνα θα σταματήσει να λαμβάνει χρηματοδότηση και το κράτος δε θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί».
Οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου και τα προκλητικά ψίχουλα για το λαό
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» (χαρακτηριστικό για τη στάση των κυρίαρχων τμημάτων του αμερικανικού μεγάλου κεφαλαίου) επισημαίνεται: «Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση Ομπάμα, τους προοδευτικούς του Κογκρέσου και όλης της χώρας, να ενώσουν τις φωνές σε ένα ηχηρό κάλεσμα για να σωθεί η Ευρώπη από την τρέλα της». Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός προσφέρει ελπίδα στην Ευρώπη...
Χαρακτηριστική είναι βέβαια και η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»: «Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι δε σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων εάν δώσουμε επιπλέον 300 ευρώ το χρόνο σε ένα συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ το μήνα. Οταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, πρέπει να μιλάμε για καρτέλ, για πλούσιους Ελληνες που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Γιατί ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι στη Γερμανία;». Σε αυτό το πλαίσιο, πίσω από τη «συζήτηση» για τα ψίχουλα τύπου «κοινωνικού μερίσματος» που αφορούν τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, διαφαίνονται και οι βλέψεις και ο πόλεμος ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στον αφρό η χρηματοδότηση των τραπεζών
Στο μεταξύ, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε χτες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίαση ενέκρινε εκ νέου το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας» (ELA), συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες σε έκδοση εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 βδομάδων για την αναχρηματοδότηση προηγούμενων εκδόσεων που λήγουν. Παρά το γεγονός ότι τα ποσά που έγιναν αποδεκτά περιορίστηκαν στα 813 εκατ. ευρώ (από 2 δισ. στη δημοπρασία του Γενάρη), τα επιτόκια «σκαρφάλωσαν» στο 2,75% (από 2,3%).
Η αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους μέσω των τραπεζών, καθώς και το ζήτημα των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα δάνεια», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιά.
Τέλος, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της Γιούρομπανκ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Φ. Καραβίας αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος της τράπεζας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015, παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, την υγιή ανάπτυξη του δανειακού της χαρτοφυλακίου, την περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής της βάσης και τη συστηματική συγκράτηση του κόστους.
  • Ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ και τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Ασμουσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ