25 Φεβ 2015

ΣΥΡΙΖΑ Βέλη εξ οικείων, αλλά ... βολικά για την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ
Βέλη εξ οικείων, αλλά ... βολικά για την κυβέρνηση


Κριτική στη συμφωνία που κατέληξε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ εμφανίζονται να ασκούν μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί, αλλά και μέλη της Πολιτικής του Γραμματείας, από θέση υπεράσπισης του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», η υλοποίηση του οποίου - όπως λένε - προσκρούει στα συμφωνηθέντα. Για τον κατευνασμό των εσωκομματικών αντιδράσεων προγραμματίζονται συνεδριάσεις οργάνων τις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι περιορισμένες φαίνεται να ήταν οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ξεκινήσει η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής).
Σε μια δεύτερη ανάγνωση, βέβαια, πρόκειται για κριτική χρήσιμη στην κυβέρνηση, αφενός γιατί υπερασπίζεται ένα πρόγραμμα γεμάτο δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, με μερικά ψίχουλα για την ακραία φτώχεια σαν την επιτομή της φιλολαϊκότητας, αφετέρου γιατί, στο βαθμό που διατηρείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, λειτουργεί σαν «βαλβίδα εξαέρωσης» μιας γενικότερης δυσαρέσκειας που θα προκαλείται και θα διευρύνεται όσο αποκαλύπτεται το περιεχόμενο της ασκούμενης διαχείρισης.
Εξάλλου, πολλοί από τους εν λόγω επικριτές επιμένουν να συντηρούν αυταπάτες ότι «δεν είναι αργά», προτρέποντας σε κριτική στήριξη της κυβέρνησης, την ώρα που είναι αναγκαία η οργάνωση του λαού για το αντιπάλεμα των παλιών, που συνεχίζονται, και των νέων, που έρχονται, αντιλαϊκών συμφωνιών...
Εκτός απ' τον Μ. Γλέζο που δήλωσε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι, μετονομάζοντας το μνημόνιο σε συμφωνία και την τρόικα σε θεσμούς και ζήτησε συγνώμη απ' το λαό επειδή συνήργησε στην ψευδαίσθηση περί τέλους του μνημονίου, επιφυλάξεις για τη συμφωνία εξέφρασαν και η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, οι βουλευτές Κ. Λαπαβίτσας και Αλ. Μητρόπουλος και ο υπουργός Π. Λαφαζάνης.
Συγκεκριμένα, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των κομματικών οργάνων ζήτησε και ο Κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος σε άρθρο του εκφράζει τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους. «Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης», αναφέρει.
Ο Π. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνει να αιωρείται διαφωνία του. Σε συνέντευξή του, πριν καταλήξουν επισήμως οι συζητήσεις στο Γιούρογκρουπ, υποστηρίζει ότι «καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού μας προγράμματος» και πως «κόκκινη γραμμή πρέπει να προβλέπει πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε (...) τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού προγράμματος». Για παράταση του μνημονιακού καθεστώτος γράφουν μια σειρά από αρθρογράφοι της ιστοσελίδας που διατηρεί ο Π. Λαφαζάνης.
Ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος, σε συνεντεύξεις του, δήλωσε ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε θα φέρει νέα μέτρα, ενώ η ευρωβουλευτής Σ. Σακοράφα δήλωσε «ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο».
Για υποχώρηση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Ρ. Ρινάλντι, μέλος της ΠΓ, ενώ περίπου 60 στελέχη ζητούν τη σύγκληση της ΚΕ του κόμματος.
Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, σχολίασε μόνο τη δήλωση του Μ. Γλέζου, αναφέροντας «είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται». Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε «περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ