31 Μαρ 2015

Στη γωνία ο λαός στο τέλος της διαπραγμάτευσης, αν δεν οργανώσει την αντεπίθεσή του

Στη γωνία ο λαός στο τέλος της διαπραγμάτευσης, αν δεν οργανώσει την αντεπίθεσή του
Η πρωτολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Eurokinissi
Ο λαός μας πολύ σοφά λέει, «η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται».
Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό.
Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά εδώ και πάνω από 40 μέρες, δεν έχει γίνει η απαραίτητη σύγκληση της Βουλής, όχι απλά για μια τυπική - φαστ τρακ - ενημέρωση, αλλά για ουσιαστική, συμμετοχή και τοποθέτηση όλων των κομμάτων και των βουλευτών για το αν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η νέα συμφωνία - δέσμευση που υπέγραψε η κυβέρνηση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, «για να πάει και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».
Σήμερα, όμως, επιτρέψτε μου να πω, ούτε καν ενημέρωση έγινε. Επανάληψη συνθημάτων, γνωστών ζητημάτων και προεκλογικά και μετεκλογικά από τις προγραμματικές δηλώσεις και τίποτα άλλο.
Βέβαια, μπορούμε να εξηγήσουμε τη στάση σας και γιατί επαναλαμβάνετε, ακόμα πιο αμήχανα, ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι από εσάς στις διάφορες συγκυβερνήσεις. Και γιατί οδηγήσατε στη σημερινή παρωδία - συζήτηση ουσιαστικά.
Ξέρετε ότι το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να σηκώσετε το χέρι και να ψηφίσετε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την παράταση της συμφωνίας - μνημονίου. Το «ναι σε όλα» των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα συναντιόταν σε αυτή την περίπτωση με το «ναι σε όλα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Eurokinissi
Γι' αυτό και αποφεύγετε μια τέτοια συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή - όπως ζήτησε το ΚΚΕ - όπως «ο διάολος το λιβάνι».
Αλήθειες και ψέματα της «σκληρής και περήφανης διαπραγμάτευσης»
Κύριοι της κυβέρνησης,
Ο ελληνικός λαός καλό είναι να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, να αρχίζει να ξεχωρίζει τα ψέματα από τις αλήθειες, τα διαφημιστικά τρικ και τις απάτες από τη γνήσια ενημέρωση και άποψη. Στην ουσία πρέπει να ξέρει και να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Πρώτον: Προσπαθείτε να παρουσιάσετε ως σκληρή και υπερήφανη μια διαπραγμάτευση που περιέχει ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών της χώρας, αεροδρομίων, λιμανιών, δημόσιων επιχειρήσεων, νέο φοροκυνηγητό σε λαϊκά στρώματα και φοροαπαλλαγές για τους ομίλους, αλλαγές συντελεστών ΦΠΑ, επανεξέταση εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και άλλα σχετικά.
Προσπαθείτε να αποκρύψετε πίσω από τα παραπλανητικά συνθήματά σας για το τέλος της λιτότητας, για αντιυφεσιακά μέτρα που θα φέρουν τάχα ευημερία για όλους, ότι στην πραγματικότητα δεσμεύεστε να προχωρήσετε στον γνωστό αντιλαϊκό δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης» τομέων στρατηγικής σημασίας.
Μας παρουσιάζετε ως νέα, τάχα, φιλολαϊκή μορφή ιδιωτικοποίησης τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λες και δεν έχουμε αρκετή πείρα στην Ελλάδα από τις ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης.
Προβάλλετε ως δήθεν μεγάλη μάχη τις επιφυλάξεις σας να αυξηθούν και άλλο τα όρια συνταξιοδότησης και κρύβετε ότι έχετε ήδη αποδεχτεί τη μεγάλη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προωθείτε τα αντικίνητρα σε κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Καλείτε το λαό να είναι περήφανος που θα δουλεύει έως τα βαθιά γεράματα για να πάρει μια σύνταξη πείνας.
Κάνατε ήδη με τα πρόσφατα μέτρα εσωτερικού δανεισμού το επόμενο βήμα για τη νέα ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε νέες αυξήσεις των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, την ώρα που ανακοινώνετε νέες κρατικές δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα από τις ΗΠΑ.
Μας καλείτε να δώσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ώρα που διατηρείτε τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους εφοπλιστές.
Αυτό που διαπραγματεύεστε πραγματικά είναι μια σχετική χαλάρωση της σημερινής περιοριστικής πολιτικής για να διασφαλίσετε περισσότερο κρατικό χρήμα για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους.
Η «υπερήφανη διαπραγμάτευσή» σας αφορά συμφέροντα της άρχουσας τάξης που επιδιώκετε να υπηρετήσετε ως κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπως κι αν καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση, ο λαός θα βρεθεί στη γωνία, χαμένος, αν δεν οργανώσει έγκαιρα την αντεπίθεσή του.
Οδηγούν το λαό σε νέες περιπέτειες για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου
Δεύτερον: Προσπαθείτε να παρουσιάσετε ως πολυδιάστατη και συμφέρουσα εξωτερική πολιτική τα ταξίδια σας και τις συναντήσεις σας, αποκρύβοντας ότι προσπαθείτε να ισορροπήσετε, και μάλιστα επικίνδυνα, ανάμεσα σε οξυμένες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ισχυρών παικτών, μέσα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Προσπαθείτε να φανείτε αρεστοί και χρήσιμοι σε όλους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, Ρώσους και Κινέζους, αποκρύβοντας από το λαό ότι όλα αυτά τα κάνετε ακριβώς γιατί έχουν σχέση με τη μοιρασιά της πίτας των αγορών, κάτι το οποίο υπηρετεί και προσβλέπει το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, χωρίς τίποτε σημαντικό να έχει σε τελευταία ανάλυση να κερδίσει ο λαός.
Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερική, έκανε απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Η πρόσκληση στις ΗΠΑ σε ρόλο υπερατλαντικού ρυθμιστή του ενεργειακού πλούτου της χώρας και η παρουσίασή του ως δύναμης σταθερότητας αποτελεί πρόκληση για το λαό μας. Η πείρα έχει δείξει ότι τέτοιες λύσεις όχι μόνο υπονομεύουν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά οδηγούν το λαό μας και σε νέες περιπέτειες. Εδωσε διαπιστευτήρια λοιπόν η κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι εκτός από τη γνωστή διαπάλη μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, σήμερα ρόλο παίζουν ακόμα περισσότερο και άλλοι παράγοντες, όπως η διαπάλη ΗΠΑ - Γερμανίας για την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ έχουν στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία καθώς και την αποδυνάμωση της σχέσης Γερμανίας - Ρωσίας και μέσα από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι έχουμε σε εξέλιξη την υλοποίηση των νέων ατλαντικών σχεδίων επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, με μοχλό το «Ισλαμικό Κράτος», τους τζιχαντιστές, με στόχο τον έλεγχο των αγορών, των εξελίξεων και της περιοχής άμεσα από τις ΗΠΑ.
Προσπαθείτε να φανείτε αρεστοί και χρήσιμοι σε Αμερικάνους και Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι είστε διαθέσιμοι για συμμετοχή σε επεμβάσεις στην περιοχή με πρόσχημα την υπεράσπιση δήθεν των χριστιανικών πληθυσμών, αποκρύβοντας όμως από το λαό ότι τέτοιες δηλώσεις σας και ενέργειες περικλείουν άμεσους κινδύνους μεγάλης εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τους οποίους μόνο θύματα θα θρηνήσει ο λαός και τα παιδιά του.
Η υλοποίηση των αξιώσεων των καπιταλιστών και των κατευθύνσεων της ΕΕ θα συνεχιστεί
Τρίτον: Προσπαθείτε 2 μήνες τώρα να δώσετε τη μάχη των ανέξοδων και επιφανειακών συμβολισμών χωρίς ουσία, για προπαγανδιστικούς λόγους, που τελικά είναι - καταντάνε - σκέτη διαφημιστική απάτη.
Δεν ξέρετε ότι υπάρχει και η λαϊκή ρήση «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα»;
Ειλικρινά, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πώς θα ονομάσετε τα μνημόνια, για τους δικούς σας λόγους.
Ούτε πώς θα λέτε την τρόικα. Αλλωστε, από την αρχή της κρίσης, εδώ και 5 χρόνια, ήμασταν το μόνο Κόμμα που σας λέγαμε ότι μπορεί να βρεθούν πολλά ονόματα γι' αυτήν. Και τα βρήκατε. Τρεις θεσμοί, Brussels group κ.λπ. Την ίδια δουλειά κάνουν άλλωστε όλοι τους, όπως έκανε και η τρόικα, με άλλους τώρα διαχειριστές.
Και μιας και το έφερε η κουβέντα, να σας θυμίσουμε ότι εμείς από την αρχή είχαμε αντιταχθεί στον κάλπικο διαχωρισμό μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αντιμνημονιακές - μνημονιακές δυνάμεις. Είχαμε αποκαλύψει ως ψεύτικους αυτούς τους διαχωρισμούς και ότι τους χρησιμοποιείτε για να κρύψετε από το λαό τους πραγματικούς λόγους και αιτίες που φέρνουν τα μνημόνια, όλες αυτές τις επαίσχυντες συμφωνίες.
Και αυτοί οι λόγοι και οι αιτίες δεν έπαψαν να υπάρχουν επειδή βγήκατε εσείς στην κυβέρνηση. Και δεν είναι άλλοι από το ότι τα μνημόνια είναι μόνιμες αξιώσεις του ΣΕΒ και πάγιες κατευθύνσεις της ΕΕ, γι' αυτό και τα αντιλαϊκά μέτρα τους υλοποιούνται παντού στην ΕΕ, και εκεί που έχουν μνημόνια και εκεί που δεν έχουν.
Και ακριβώς, η υλοποίηση αυτών των αξιώσεων των καπιταλιστών και των κατευθύνσεων της ΕΕ θα συνεχιστεί, με επιμέρους ίσως διαφορές στα μείγματα, χωρίς να αλλάζει η ουσία, και την επόμενη περίοδο.
Δεν υπάρχει «νωρίς» για μια ζωή ανθρώπινη και αξιοπρεπή
Κύριοι της κυβέρνησης,
Ακολουθείτε εδώ και 2 μήνες τη γνωστή συνταγή. Από τη μια καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων και προσδοκιών και από την άλλη αξιοποιείτε το εμπόριο φόβου, ανασφάλειας, τρομοκρατίας.
Ηδη πήραμε μια γεύση με τα κουτσουρεμένα, κι αυτά, μέτρα της απόλυτης εξαθλίωσης. Το δήθεν ανθρωπιστικό νομοσχέδιο έγινε νόμος, για να θωρακίσει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται στο μέλλον. Με το νόμο λοιπόν φτωχός ο λαός πάλι, νόμιμα εκμεταλλευόμενος, εξαθλιωμένος.
Μας λέτε συνεχώς ότι είναι ακόμη νωρίς!
Δεν υπάρχει νωρίς, λέμε εμείς, ή αργότερα για μια ζωή ανθρώπινη και αξιοπρεπή. 'Η θα είναι ανθρώπινη ή θα είναι άθλια, απάνθρωπη.
Μέση φτώχεια, μέση πείνα, μέση υγεία, μέση μόρφωση, μέση ζωή δεν υπάρχει.
Η ζωή ή υπάρχει ή δεν υπάρχει! Η ζωή είναι σαν ένα θεατρικό έργο που παίζεται για μια φορά, χωρίς μάλιστα καμία πρόβα και χωρίς επανάληψη!
Και το ΚΚΕ δεν παίζει με το λαό. Ούτε προβάρει κουστούμια, ούτε γραβάτες, ούτε μιντιακά χαμόγελα αυτοϊκανοποίησης, ούτε, πολύ περισσότερο, εξαπατά το λαό.
Και από το βήμα της Βουλής σας λέμε: Οι δηλώσεις τέλειωσαν! Οι κωλοτούμπες τέλειωσαν! Σήμερα κυβερνάτε και υπογράφετε νόμους.
Είστε πλέον εταίρος στην εργαλειοθήκη της εξουσίας της αστικής τάξης. Γίνατε κυβέρνηση. Είστε υπόλογοι απέναντι στο λαό και όχι στο ΚΚΕ.
Εμείς δεν θα σας ευχηθούμε όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, να πετύχετε. Ολοι αυτοί σας λένε να πετύχετε γιατί είστε στην ίδια γραμμή πλεύσης από την άποψη της υπεράσπισης της εξουσίας των μονοπωλίων.
Η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ στήριξαν, στηρίζουν, τη συμφωνία - γέφυρα των 4 μηνών, είναι στη γραμμή της επίτευξης πάση θυσία συμβιβασμού με τους εταίρους, για επίτευξη νέας συμφωνίας, όπως κι αν ονομαστεί κ.λπ. Και σε αυτό τείνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνησή σας.
Αλλα κόμματα, όπως δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, άλλοι ανεγκέφαλοι, η ΧΑ επίσης, μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή, σε άλλο νόμισμα, στα πλαίσια φυσικά αυτού του συστήματος, της καπιταλιστικής του Ενωσης, της ΕΕ, της επιλογής τέτοιων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.
Εσείς, κύριοι της συγκυβέρνησης, ακροβατείτε ανάμεσα και στις δύο αυτές εκδοχές και τις ονομάζετε μάλιστα και τις δύο αριστερές.
Και συμβιβασμό και νέα συμφωνία επιδιώκετε, αφού άλλωστε αυτό, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, θέλουν και οι εταίροι και οι ΗΠΑ και ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης της Ελλάδας.
Και κάποια στελέχη σας, υπουργοί σας, φλερτάρουν με την ιδέα μια κάποιας έστω αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης, ακόμα και εξόδου από το ευρώ, πάντα φυσικά στα πλαίσια της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αλίμονο.
Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα όλων των εκδοχών της αστικής διαχείρισης
Στον αντίποδα και των 2 αυτών εκδοχών βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ.
Γι' αυτό και λέμε από την πρώτη μέρα:
-- Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία - γέφυρα που προετοιμάζει νέες μεγάλες μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
-- Γι' αυτό λέμε κατάργηση εδώ και τώρα όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.
-- Γι' αυτό λέμε πάλη για ανάκτηση των απωλειών ξεκινώντας από συγκεκριμένα άμεσα μέτρα πραγματικής ανακούφισης του λαού.
-- Γι' αυτό λέμε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
-- Γι' αυτό και η διαφορά μας είναι η μέρα με τη νύχτα, με όσους προβάλλουν τη γραμμή εξόδου από το ευρώ ξεκομμένα, αποσπασμένα, χωρίς να λένε τι θα γίνει, χωρίς να δίνουν απάντηση και λύση στο πρόβλημα της εξουσίας. Το ποιος θα κατέχει δηλαδή τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ, για να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την οικονομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να αξιοποιείται πλήρως ο πλούτος που υπάρχει στη χώρα, να κατανείμει τους πόρους και το εργατικό δυναμικό, ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι και όλες, να έχει ως βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που θα οδηγούν στην ευημερία του λαού και του τόπου.
Κι αυτός που «να πάρει πρέπει την εξουσία», όπως έλεγε και ο Μπρεχτ, δεν είναι άλλος, κατά την άποψή μας, από την ίδια την εργατική τάξη, το λαό, οικοδομώντας μια νέα, ριζικά διαφορετική κοινωνία.
Αλλιώς, και με άλλο νόμισμα, το σύστημα θα εξακολουθεί να παραδέρνει στις κρίσεις του, το αστικό κράτος θα εξακολουθεί να αναπαράγει τη σαπίλα και τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, και εσείς θα τρέχετε να τα μαζεύετε υποτίθεται για να ξεχνιούνται μετά από λίγο καιρό, η χώρα θα μένει αλυσοδεμένη σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, σε αδιέξοδα και μια από τα ίδια για το λαό και τη νεολαία.
Το Κόμμα μας έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
Εχει καταθέσει προτάσεις νόμου για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Η κυβερνητική πλειοψηφία, όμως, την πρόταση νόμου αυτή τη σαμποτάρει, ουσιαστικά την καθυστερεί δηλαδή. Εχει άλλες προτεραιότητες, βλέπετε...
Και αντί να φέρει στη Βουλή για ψήφιση τέτοια νομοσχέδια που πραγματικά ανακουφίζουν το λαό και ανοίγουν άλλο δρόμο, ασχολούνται όλοι τους, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους υπουργούς των Οικονομικών και βάλε, να δίνουν σε καθημερινή βάση συνεντεύξεις σε Ελλάδα και όλη την υφήλιο.
Οχι μόνο για να παραμυθιάζουν τον κόσμο, όπως λένε ορισμένοι, αλλά και για να επιτίθενται στο ΚΚΕ, επειδή λέει δεν στηρίζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις και τα νέα μνημόνια, τις νέες συμφωνίες που διαπραγματεύονται σκληρά. Αποκαλούν το ΚΚΕ ανιστόρητο, ένα Κόμμα που έχει δώσει τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα για την επικράτηση των πιο προοδευτικών ιδεών για το καλό του λαού, για το καλό της πατρίδας. Τους κατανοούμε. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τι σας ενοχλεί. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ μένει σταθερός αντίπαλος του ευρωατλαντισμού, όλων εκείνων στους οποίους εσείς σήμερα δίνετε γην και ύδωρ.
Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε δυναμικά, αποφασιστικά και από το βήμα της Βουλής και στους δρόμους με το λαϊκό κίνημα, μέχρι να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και την πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ