24 Απρ 2015

ΗΠΑ Διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη για φόνο 25χρονου Αφροαμερικανού

ΗΠΑ
Διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη για φόνο 25χρονου Αφροαμερικανού



Από τη διαμαρτυρία στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ
Από τη διαμαρτυρία στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Ειρήνη», φώναζαν το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Βαλτιμόρης εκατοντάδες Αμερικανοί, υψώνοντας τη φωνή τους κατά της ταξικής ρατσιστικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ που εξολοθρεύει σχεδόν καθημερινά άοπλους, φτωχούς και ως επί το πλείστον Αφροαμερικανούς πολίτες.
Αφορμή για την προχτεσινή διαδήλωση στάθηκε ο προ 10ημέρου θάνατος του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, που απεβίωσε εξαιτίας σοβαρού κατάγματος αυχενικού σπονδύλου που υπέστη στη διάρκεια αναίτιας σύλληψής του από αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις 12 του μήνα ο άτυχος νεαρός, που είχε στην τσέπη ένα μαχαίρι, στη θέα των αστυνομικών πανικοβλήθηκε και έτρεξε. Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν χωρίς άλλη αιτία, τον ακινητοποίησαν μετά από καταδίωξη και τον συνέλαβαν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο νεαρός δεν έφερε τραυματισμό. Τραυματίστηκε, ωστόσο, στη διάρκεια 30λεπτης παραμονής του στο φορτηγάκι της αστυνομίας, όπου, κατά τα φαινόμενα, χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη.
Οι διαδηλωτές, μιλώντας προχτές σε δημοσιογράφους, εξέφρασαν την οργή τους για τους συνεχιζόμενους θανάτους κυρίως Αφροαμερικανών πολιτών στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης και σύλληψης, σημειώνοντας πως το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο και στην πόλη τους, τη Βαλτιμόρη, τονίζοντας: «Εχουμε μία αστυνομία που επιδίδεται ξεκάθαρα σε ανθρωποκυνηγητό εναντίον των Αφροαμερικανών σε αυτήν την πόλη».
Ο θάνατος του Γκρέι επήλθε στις αρχές της βδομάδας και ως χτες δεν είχαν διαλευκανθεί οι ακριβείς συνθήκες τραυματισμού κατά τη σύλληψή του. Η Αφροαμερικανίδα δήμαρχος της πόλης, Στέφανι Ρόουλινγκς - Μπλέικ, διαβεβαίωσε πως θα «ριχτεί φως» με την έρευνα των αρμόδιων αρχών και ότι τα οριστικά αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μάη.
Πάντως και οι έξι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη φονική σύλληψη του αδικοσκοτωμένου νεαρού τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα. Από αυτούς, οι πέντε είχαν εμπειρία μόλις τριών ετών και ο ένας 17ετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ