4 Απρ 2015

Διαδοχικές λίστες για τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων

Διαδοχικές λίστες για τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων

Στα 8,6 δισ. ευρώ η αντιλαϊκή σούμα, με τη νέα, τρίτη, «λίστα» και το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων...

Νέα λίστα, την τρίτη στη σειρά, με συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, αποστέλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 8 - 9 Απρίλη. Οι εξελίξεις έρχονται να αποδείξουν ότι η συγκυβέρνηση έχει «κρυφά χαρτιά», τα οποία και αξιοποιεί ως αντιλαϊκό «ατού» στα παζάρια με την τρόικα.
Για την ώρα, η αντιλαϊκή σούμα μόνο για το 2015 φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 7 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με το πρόγραμμα κλιμάκωσης των ιδιωτικοποιήσεων (περί τα 1,6 δισ.) διαμορφώνεται περίπου στα 8,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,8% του αναμενόμενου ΑΕΠ! Πρόκειται για μια ακόμη φάση, στη διαδικασία της βίαιης αντιλαϊκής δημοσιονομικής προσαρμογής (η οποία «προχωρά» και «ολοκληρώνεται», όπως δήλωσε στην επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Αλ. Τσίπρας...), στο πλαίσιο της διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.
Στο «τραπέζι» και άλλα αντιλαϊκά μέτρα
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο οι συγκλίσεις, μέχρι και ταυτίσεις, ανάμεσα στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αυτή των προκατόχων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, σταθερά στο τραπέζι παραμένουν ζητήματα όπως:

Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, καθώς οι «λίστες μεταρρυθμίσεων» αυγατίζουν συνεχώς, αυξάνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό...
Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, καθώς οι «λίστες μεταρρυθμίσεων» αυγατίζουν συνεχώς, αυξάνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό...
ΤΑΦΙΛΗΣ
-- Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις.
-- Η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
-- Η κατάργηση «εξαιρέσεων» και κάθε είδους ελαφρύνσεων στους φόρους εισοδήματος που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά.
Ταυτόχρονα, σε ισχύ θα παραμείνει ο πυρήνας των μέτρων της «μνημονιακής περιόδου», όπως τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ενώ αλώβητη και στο ύψος της θα παραμείνει και η μάζα από τα χαράτσια που επιβάλλονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.
Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπογράφεται από τον υπουργό Γ. Βαρουφάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη. Σχετικά με το ΦΠΑ, η συγκυβέρνηση επισημαίνει: «Η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και θα εξεταστεί συνολικά με γνώμονα τη φορολογική δικαιοσύνη ενόψει γενικότερων φορολογικών μεταρρυθμίσεων». Είναι φανερό ότι ήδη διαμορφώνεται το κατάλληλο κλίμα, ενώ αποφεύγονται και οι διαβεβαιώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα...
Σε ό,τι αφορά το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, διαμηνύεται σε κάθε τόνο ότι τα ποσά που θα εισπραχτούν θα παραμείνουν στο σημερινό ύψος τους, στα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σε κάθε περίπτωση, η όποια «μείωση» θα συνδυαστεί με την εφαρμογή ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων.
Το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά στην καθιέρωση ενός ιδιαίτερα χαμηλού αφορολόγητου ορίου στα 20.000 - 30.000 ευρώ σε ατομική βάση και μάλιστα για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Αποκαλύπτεται ότι ο «νέος» φόρος δεν πρόκειται να εξαιρέσει ούτε την πρώτη κατοικία, ούτε βέβαια μπορεί να βαφτιστεί ως «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας», όπως μέχρι πρότινος ισχυρίζονταν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Η αξία του συνόλου της περιουσίας θα αθροίζεται και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα και με φορολογικούς συντελεστές ανά κλιμάκιο περιουσίας, οι οποίοι είναι υπό διαμόρφωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου θα περιορίζεται ή ακόμη και θα ακυρώνεται στην πράξη από τους αυξημένους συντελεστές...
Αντικειμενικά τεκμήρια: Θα φορολογούνται ακόμα και ανύπαρκτα εισοδήματα
Στο μεταξύ, σε πλήρη ισχύ παραμένουν τα «αντικειμενικά τεκμήρια» για τη φοροαφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και πλέον εφαρμόζονται από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πολύ χαμηλά ή ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά ποσά «τεκμαρτών εισοδημάτων» που θα τους προσδιορίσει φέτος η εφορία.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και στην εγκύκλιο που κοινοποίησε χτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενόψει της κατάθεσης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, προβλέπονται:
-- Ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους.
-- Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, θα υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ. και 110 ευρώ μέχρι τα 200 τετραγωνικά. Δηλαδή, αν κάποια οικογένεια μένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, θα επιβαρύνεται με επιπλέον τεκμήριο ύψους 4.500 ευρώ.
-- Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά και μέχρι τα ΙΧ που είναι στα 2.000 κυβικά.
Διαχειριστικά ζόρια με τη χρηματοδότηση
Στις Περιφέρειες θα μείνουν τελικά τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργων υποδομής και δεν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Επικρατείας, Τ. Κουίκ, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη που είχαν οι περιφερειάρχες με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, «τα χρήματα δεν θα φύγουν από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις». Νωρίτερα, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας είχε δοθεί εντολή για άμεση επιστροφή των αδιάθετων ποσών από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι στις 9 Απρίλη, η συγκυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ποσά ύψους 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημείωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ένας ανάλογος κίνδυνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ