5 Μαΐ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση σύγκρουσης και νέα τριμερής συνάντηση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση σύγκρουσης και νέα τριμερής συνάντηση


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Αλλη μια κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και την περιοχή Ντονμπάς (που επίσης αυτοονομάζεται «Νέα Ρωσία») παρατηρήθηκε τις τρεις προηγούμενες μέρες. Ετσι, η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας από τις 12 Φλεβάρη όλο και περισσότερο μένει στα χαρτιά, παρόλο που ακόμα δε θεωρείται εντελώς ξεπερασμένη.
Οι αρχές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν βομβαρδισμοί του στρατού στην κατοικημένη περιοχή και τα προάστια Κιέβσκι και Πετρόβσκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άμαχοι και να τραυματιστούν 13 άμαχοι, να καταστραφεί ένα σχολείο και άλλα δημόσια κτίρια.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι θέσεις του στρατού έγιναν στόχος πυρών σε 16 περιπτώσεις μέσα σε 24 ώρες, και με χρήση όπλων διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών, που θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από τη γραμμή του μετώπου. Και οι πολιτοφυλακές όμως καταγγέλλουν μεταφορά από το στρατό βαρέος εξοπλισμού στις περιοχές της γραμμής του μετώπου, που κάνει το σενάριο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης ακόμη πιο πιθανό ειδικά ενόψει του γιορτασμού των 70χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης στις 9 Μάη.
Πάντως, χτες σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Λεονίτ Κούτσμα, που είναι ο εντεταλμένος της κυβέρνησης του Κιέβου, στη λεγόμενη Τριμερή Ομάδα Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία με συμμετοχή και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ), συνάντηση της Ομάδας για να συζητηθεί το ζήτημα της εκεχειρίας αναμένεται στις 6 Μάη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, γεγονός που επιβεβαίωσαν και εκπρόσωποι των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ