12 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αιματηρές επιθέσεις του στρατού

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αιματηρές επιθέσεις του στρατού



Ο Ποροσένκο με στολή παραλλαγής ...προωθεί την ειρήνη
Ο Ποροσένκο με στολή παραλλαγής ...προωθεί την ειρήνη
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Το αιματοκύλισμα στην Ανατολική Ουκρανία, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, συνεχίζεται αμείωτο. Στο στόχαστρο, το τελευταίο 24ώρο, βρέθηκαν εκ νέου προάστια του Ντονέτσκ, όπως το Κιέβσκι και το Κουιμπισέφσκι, όπου βρήκαν το θάνατο τρεις γυναίκες και έχουν τραυματιστεί πολύ σοβαρά δύο παιδιά, ένα 7χρονο αγόρι και ένα 14χρονο κορίτσι, ενώ χτυπήθηκαν επίσης το 21ο νοσοκομείο στην περιοχή, ένας παιδικός σταθμός και δύο πολυκατοικίες. Στις μάχες, επίσης, με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε το θάνατο τριών στρατιωτών του και τον τραυματισμό άλλων 13, ενώ κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες για παραβιάσεις της συμφωνίας του Μινσκ από την πλευρά τους 35 φορές. Αυτή την κατηγορία απορρίπτει η άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι μόνο απαντάνε όταν δέχονται πυρά από το στρατό, κάτι που καταγγέλλουν ότι από το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη συνέβη 38 φορές.
Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε περιοδεία στη ζώνη αντιπαράθεσης κοντά στη Μαριούπολη, ενώ ρίχνοντας και άλλο «λάδι στη φωτιά», σημείωσε ότι η χώρα του υπερασπίζεται τις «αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της Ευρώπης ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας» και ότι θα «συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Μινσκ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Ιούλη θα αρχίσουν τα έργα για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Ρωσία.
Σε μια έμμεση απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αναγκάζουν το Κίεβο να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία», ενώ παράλληλα προέτρεψε την Ουάσιγκτον «να εφαρμόσει πλήρως τη διμερή Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς». Η ανακοίνωση βγήκε με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συνθηκών για τους εξοπλισμούς.
«Το συμπέρασμα από την έκθεση είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμά ακόμη την προπαγανδιστική προσέγγιση, αντί για μια μελετημένη, λεπτομερειακή και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα που άπτονται της εφαρμογής των συνθηκών για τον έλεγχο των εξοπλισμών» σημειώνει το ρωσικό υπουργείο και αρνείται ότι έχει παραβιάσει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν συνάψει το 1987 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ τότε, για την εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων «Κρουζ», με βεληνεκές 500-5.500 χιλιομέτρων.
Επίσης, αν και δεν έγιναν πολλά γνωστά από τη συνάντηση διπλωμάτων του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), την Τετάρτη, στο Παρίσι -που εξέτασε την κατάσταση στην Ουκρανία-, η ρωσική πρόταση να συμπεριληφθούν και αντιπροσωπείες των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στις συζητήσεις, δεν έγινε αποδεκτή από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ