1 Ιουν 2015

ΗΠΑ: Υπερδιπλάσιος ο αριθμός των νεκρών από πυρά αστυνομικών σε σχέση με την περασμένη δεκαετία

ΗΠΑ: Υπερδιπλάσιος ο αριθμός των νεκρών από πυρά αστυνομικών σε σχέση με την περασμένη δεκαετία
Φώτο αρχείου ΑΡ

Μέλη της αμερικανικής αστυνομίας πυροβόλησαν και σκότωσαν 385 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών φέτος ή τουλάχιστον δύο κατά μέσο όρο την ημέρα, γράφει η εφημερίδα «Washington Post».
Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που η εφημερίδα συγκεντρώνει για κάθε θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς το 2015, καθώς και για κάθε θάνατο αστυνομικού από πυρά την ώρα του καθήκοντος. Το ποσοστό των θανάτων είναι υπερδιπλάσιο αυτού που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, αν και αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο απολογισμός είναι ελλιπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η ανάλυση της «Post» δημοσιεύεται καθώς διεξάγεται μια έντονη συζήτηση στη χώρα για τη χρήση θανάσιμης βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κυρίως σε βάρος των μειονοτήτων.
Στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείο Ερευνών (FBI), την περασμένη δεκαετία, καταγράφουν περίπου 400 θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς το χρόνο ή κατά μέσο όρο 1,1 θανάτους την ημέρα. Όμως, η ανάλυση της «Post» δείχνει ότι ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων για το 2015 είναι κοντά στο 2,6 από την Παρασκευή. Με το ρυθμό αυτό, η αστυνομία θα έχει πυροβολήσει και σκοτώσει περίπου 1.000 ανθρώπους έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η ανάλυση της «Post» έδειξε ότι περίπου τα μισά από τα θύματα ήταν λευκοί, τα μισά μέλη μειονοτήτων. Ανάμεσα στα άοπλα θύματα, τα δύο τρίτα ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι.
Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στις περιοχές όπου έλαβαν χώρα τα περιστατικά χρήσης θανατηφόρας βίας από αστυνομικούς, το ποσοστό των μαύρων που σκοτώθηκαν είναι τριπλάσιο του ποσοστού των λευκών ή μελών άλλων μειονοτήτων.
Από τις 385 περιπτώσεις που οι πυροβολισμοί ήταν θανατηφόροι, μόνο σε τρεις οι αστυνομικοί διώχθηκαν ποινικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ