18 Ιουν 2015

Πρωτη φιρα βιομηχανοαριστερα

Τα μακαρόνια στο 23% αλλά τα καύσιμα χωρίς φόρο κατανάλωσης για τη βιομηχανία.

lafazanis1Ο Π. Λαφαζάνης υπ. Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προσέθεσε μια «ειδική ρύθμιση» στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητιέται σήμερα στη Βουλή, εξαιρώντας τη βιομηχανία από την υποχρέωση καταβολής του Ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015.

Παράγραφος 1, αρθρ 78 / Ν.2960/2001, προστίθεται Η σημείωση ιβ': « Από 1/1/2015, το φυσικό αέριο της περίπτωσης ιη”, της παραγράφου 1, του άρθρου 73, που παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες, οι απαιτούμενοι έλεγχοι καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την περίπτωση αυτή»
Να σημειώσουμε ότι ένα περίπου εκατομμύριο νοικοκυριά που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τη θέρμανση επιβαρύνεται κανονικά με τους αναλογούντες φόρους.
Ευνοημένοι όλοι οι μεγάλοι όμιλοι συμπεριλαμβανομένων των MOTOROIL (συμφερόντων Βαρδινογιάννη και ΕΛΠΕ (συμφερόντων Λάτση) για τα παράγωγα προϊόντα τους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στη διαδικασία παραγωγής τους.
Το δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 25εκ.€. Οπωσδήποτε θα έχουν εξασφαλιστεί τα αντίστοιχα ισοδύναμα για να μην έχουν αντίρρηση οι εταίροι. Ενδεχομένως η μετάταξη – ως ισοδύναμο – των συσκευασμένων ζυμαρικών στο 23% ΦΠΑ να ισοφαρίζει την απώλεια της ευνοϊκής ρύθμισης για την «ανάπτυξη».
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη πρόταση του σχεδίου ότι, δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και γίνεται επίκληση της οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Αυτονόητο οπωσδήποτε, δεν πρόκειται για «μονομερή ενέργεια» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ