4 Νοε 2015

Χωρίς όριο η κυβερνητική πρόκληση στους αγρότες

Χωρίς όριο η κυβερνητική πρόκληση στους αγρότες
Προσπαθεί να πλαγιοκοπήσει τον αγώνα, που κλιμακώνεται από αύριο με συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα, Αγρίνιο, Χανιά και Ηράκλειο



Τα γνωστά άθλια μέσα των προκατόχων της επιστρατεύει η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών
Τα γνωστά άθλια μέσα των προκατόχων της επιστρατεύει η κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών
Phasma
Με προκλητικά επιχειρήματα και στοχευμένη προπαγάνδα, η κυβέρνηση επιτίθεται στους αγρότες, την ίδια ώρα που στα χωριά μεγαλώνει η αγανάκτηση για τα μέτρα σε βάρος τους και τα τρακτέρ ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι καθαρός: Να συκοφαντήσει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς τώρα που πάνε για κλιμάκωση, να διεγείρει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να πλήξει την αλληλεγγύη που εκφράστηκε και σε παλιότερες κινητοποιήσεις στους αγροτικούς αγώνες από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Αυτή τη στόχευση υπηρετούν και τα αποσπασματικά στοιχεία για τα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα, που διοχετεύτηκαν τη Δευτέρα από κυβερνητικές πηγές. Χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, έδειξε τα δόντια της κυβέρνησης στη μικρομεσαία αγροτιά.
Οπως είπε, «η φορολόγηση των αγροτών θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί και χωρίς τη συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο) (...) Πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των κατ' επάγγελμα αγροτών, έπρεπε να τον κάνουμε μόνοι μας και το δεύτερο είναι η φορολόγηση αντιστοίχως πια. Αλλο ο μικρός, άλλο ο μεσαίος και άλλο ο επιχειρηματίας με αγροτικές επιχειρήσεις».
Εξοντώνουν τους «μικρούς»
Αυτό που δεν είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος είναι ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης δεν θα έχει τις ίδιες συνέπειες για όλους, καθώς οι μικροί θα εξαϋλωθούν κυριολεκτικά, ενώ οι μεγαλοαγρότες θα αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες από τα φοροπρονόμια που αναζητά η κυβέρνηση και από την αναδιανομή των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων.
Η ίδια επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τους νέους εξοντωτικούς φορολογικούς συντελεστές και αναμάσησε τα στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2014, λέγοντας ότι «περίπου το 85% των αγροτών, το εισόδημα για το οποίο φορολογούνται είναι το πολύ μέχρι 5.000 το χρόνο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κούνησε με θράσος το δάχτυλο στους μικρομεσαίους αγρότες και είπε σε συνέντευξη: «Πρέπει οι αγρότες να καταλάβουν τη γενικότερη ασφυκτική πίεση της κοινωνίας, που έχει οδηγήσει σε απώλεια των εισοδημάτων όλων των τάξεων. Να το αντιλαμβάνονται και να κατανοήσουν ότι κι αυτοί δεν μπορεί παρά να έχουν κάποια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ψάχνει φοροαπαλλαγές για τους «κατ' επάγγελμα αγρότες» και ότι «ως τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να κλείσει το σχετικό νομοσχέδιο».
Αύριο το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η μικρομεσαία αγροτιά, με οργανωτή τους κατά τόπους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, βγαίνει με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ετοιμάζεται για τον πανελλαδικό συντονισμό στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη.
Στη Θεσσαλία, πρώτοι στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας με το παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στην πόλη της Καρδίτσας.
Ακολουθούν οι αγρότες του Νομού Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, καθώς και Αγροτικών Συλλόγων που δρουν στις επαρχίες και τα χωριά του νομού. Συλλαλητήριο θα γίνει το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις σε Ελασσόνα, Αγιά και Πλατύκαμπο, ενώ για τις 2 Δεκέμβρη έχει αποφασιστεί συλλαλητήριο στην πλατεία των Φαρσάλων.
Μεθαύριο, Παρασκευή, θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», για να πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο νομό, ενώ, το βράδυ της ίδιας μέρας, θα γίνει αγροτική σύσκεψη στη Φαρκαδόνα. Ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται να πάρουν Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού Μαγνησίας.
Σε άλλες πόλεις
Στην υπόλοιπη χώρα προγραμματίζονται ακόμα οι εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:
  • Αύριο, Πέμπτη, παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο. Από τις 11 π.μ. θα υπάρξει μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη τον κόμβο Αγ. Δημητρίου.
  • Επίσης αύριο, συλλαλητήριο στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Καλούν ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Μύθημνας, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Γαβαλοχωρίου και Αμυγδαλοκεφαλίου.
  • Αύριο, Πέμπτη, στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχάνων και Αστερουσίων οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ταυτόχρονα καλεί στις 12 Νοέμβρη σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ