16 Φεβ 2016

Πρόθυμοι «συμπαίκτες» στο παιχνίδι του διαλόγου της συγκυβέρνησης

Πρόθυμοι «συμπαίκτες» στο παιχνίδι του διαλόγου της συγκυβέρνησης







Πρόθυμους «συμπαίκτες» βρήκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο «παιχνίδι» του διαλόγου που προσπαθεί να στήσει από την πρώτη στιγμή για να διεμβολίσει και τελικά να «σπάσει» τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Έτσι, το μεσημέρι της Δευτέρας κατέφθασαν στο Μαξίμου εκπρόσωποι της αποκαλούμενης Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής από ορισμένα μπλόκα ανά την Ελλάδα και κατέθεσαν «πλαίσιο αιτημάτων», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τα αιτήματα αυτά εκπροσωπούν 30 μπλόκα από όλη τη χώρα, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι ακόμη μαζικούς αγροτικούς φορείς.

Κύριο αίτημα στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Μαξίμου είναι, όπως σημειώνεται στο κείμενο, «η αυστηροποίηση του όρου "κατ' επάγγελμα αγρότης" από το 35% που είναι σήμερα, σε 51% τουλάχιστον, του ετήσιου συνολικού εισοδήματος» και στη βάση αυτής της ρύθμισης διεκδικούν σειρά ευνοϊκών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων ρυθμίσεων.
Πρόκειται ξεκάθαρα για αποτύπωση αιτημάτων που εκφράζουν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρότερων τμημάτων των αγροτών, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλοαγρότες οι οποίοι πιέζουν για αύξηση του παραπάνω εισοδηματικού κριτηρίου ακόμη και στο 70% του ετήσιου εισοδήματος!
Η προς τα πάνω αύξηση του εισοδηματικού ορίου είναι πρόταση και της κυβέρνησης -την είχε εκφράσει ανοιχτά ο Αλ. Τσίπρας στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρσι το καλοκαίρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- και αποσκοπεί στην ενίσχυση του μεγαλοαγροτικού στοιχείου της υπαίθρου με την ταυτόχρονη επιβάρυνση, στα όρια της οικονομικής εξόντωσης, των μικροκληρούχων και αγροτοεργατών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός «ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο» και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια «ούτως ώστε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα».
Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών 
Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται ο «διάλογος των προθύμων», κυβερνητικά στελέχη με διάφορες δηλώσεις τους συνεχίζουν την τακτική της υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, αναφέρθηκε στην «οικονομική ζημία» που προκαλούν οι αγώνες των αγροτών, τονίζοντας ιδιαίτερα το πλήγμα που δέχονται οι εξαγωγές, καθώς όπως είπε «όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται, όπως πρέπει, παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές». Πρόσθεσε ακόμη ότι η πλειοψηφία των αγροτών θέλει το διάλογο, ωστόσο εκείνοι που δεν το θέλουν «φοβίζουν τους υπόλοιπους»...
Ο υφυπουργός Υποδομών, Π. Σγουρίδης, αναφέρθηκε στις «ευεργετικές προτάσεις» που υπάρχουν στο σχέδιο Κατρούγκαλου τις οποίες όμως οι αγρότες ...δεν τις ξέρουν. Γενικότερα κατά τον υφυπουργό Υποδομών «οι αγρότες βγήκαν έξω στους δρόμους χωρίς να ξέρουν τι ζητάνε. Είναι δυνατόν να γίνει διάλογος αν δεν ξέρουν τι ζητάνε;»...
Στο πλαίσιο της ίδιας επικοινωνιακής τακτικής, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από το 7% στο 20%, τη διατήρηση της «αυτοτέλειας του ΟΓΑ» ή την ασφάλιση σε χαμηλότερη κατηγορία για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω και άλλα που ενδέχεται να σκεφθεί η κυβέρνηση, σε τίποτα δεν αλλάζουν το βαθύ αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του νέου «μοντέλου» που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή και όσον αφορά το σκέλος των εισφορών, αλλά κυρίως στο σκέλος των παροχών για τους αγρότες, όπως και για όλους τους ασφαλισμένους.
Γιατί η ύπαρξη «μεταβατικής περιόδου», όπως και στην περίπτωση των επιστημόνων, δεν αλλάζει το γεγονός ότι μετά από 3-4 χρόνια όλοι τους θα πληρώνουν δυσβάστακτα ασφάλιστρα. Η δε «αυτοτέλεια» του ΟΓΑ δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού εισφορές και παροχές θα είναι ακόμα χειρότερες από τις σημερινές.
Όσο για τις χαμηλότερες εισφορές -και αυτό προσωρινά- αυτές ενδέχεται να συνδεθούν με όρο τις ακόμα χαμηλότερες συντάξεις και αυτό θα αφορά και την περίπτωση της εθνικής σύνταξης που θα δίνεται μειωμένη στους αγρότες, στην περίπτωση που περάσει ένα τέτοιο σενάριο.




«Ήταν αναμενόμενο, αυτές οι τάσεις υπήρχαν από παλιά, φαινόταν και από τη γραμμή που είχε η κάθε κίνηση αλλά και από τα αιτήματα. Εμείς προσπαθήσαμε στην σύσκεψη που κάναμε να ενοποιήσουμε τα αιτήματα όλων των 68 μπλόκων σε πέντε και θεωρήσαμε ότι ήταν η σωστή κίνηση για να εκφράσουμε το όλοι μαζί» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας στο MEGA.
«Δυστυχώς κάποιοι μαθημένοι και από παλαιότερα ή ήταν στρωμένο το τραπέζι από τον κ. Αποστόλου από καιρό αφού τους έχει διορίσει και σε κάποιους οργανισμούς, ήθελαν να παίξουν αυτό το παιχνίδι» πρόσθεσε. «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους» είπε μεταξύ άλλων.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ