16 Φεβ 2016

Εντείνεται η προκλητικότητα της Αγκυρας μετά τη ΝΑΤΟική εμπλοκή

Εντείνεται η προκλητικότητα της Αγκυρας μετά τη ΝΑΤΟική εμπλοκή
Για έρευνες στο Αιγαίο βγαίνει το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ», ενώ χτες σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων και 2 εμπλοκές με τουρκικά αεροσκάφη...



Το χτεσινό μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο επιβεβαιώνει πόσο ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν καθεμιά στη δική τους πλευρά»...
Το χτεσινό μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο επιβεβαιώνει πόσο ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι «Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν καθεμιά στη δική τους πλευρά»...
Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στον απόηχο της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο όνομα διαχείρισης του Προσφυγικού. Επιβεβαιώνονται έτσι οι σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έβαλε την υπογραφή της σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τη χώρα, ανοίγοντας δρόμο στα σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, αλλά και συνολικότερα στην παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, στον ανταγωνισμό της λυκοσυμμαχίας με άλλα καπιταλιστικά κέντρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Αγκυρα, ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, με την οποία ουσιαστικά χαρακτήριζε παράνομες τις ελληνικές έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο, παρασύροντας στο θάνατο το τριμελές πλήρωμα - με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να ταυτίζει την ελληνική ζώνη Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο με το FIR Αθηνών - την ίδια μέρα, το βράδυ, ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδιδε NAVTEX (με αριθμό 119/16), γνωστοποιώντας ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες από σήμερα έως 28/2 στα διεθνή ύδατα ανάμεσα μεταξύ Εύβοιας, Σκύρου και Ψαρών.
Θυμίζουμε ότι την ίδια ακριβώς μέρα, στη ΝΑΤΟική Σύνοδο στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραφε απόφαση να αναπτυχθούν άμεσα στο Αιγαίο ΝΑΤΟικές δυνάμεις με αποστολή τη διεξαγωγή επιχείρησης αναγνώρισης, επιτήρησης κι ανάσχεσης «παρανόμων διάπλων», σε «συνεργασία» με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών», ισχυριζόμενη μάλιστα διά του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ότι «από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων» και ότι «διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό»...
Κλιμάκωση με παραβιάσεις και σχέδια πτήσης
Το «Τσεσμέ» είχε πραγματοποιήσει ξανά έρευνες στο Αιγαίο, αρχές Δεκέμβρη του 2015, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία και πραγματοποιώντας πλεύσεις πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα (δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Αγκυρα) μεταξύ Λέσβου και Χίου, με νότια πορεία.
Χτες, εξάλλου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε «σουρωτήρι» το Αιγαίο, καθώς με 7 αεροσκάφη, τα δύο οπλισμένα, προχώρησε σε 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι από τα Χριστούγεννα του 2015 μέχρι σήμερα έχει προηγηθεί ένα μπαράζ τουρκικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, με τις οποίες η Αγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει για στρατιωτικές ασκήσεις τεράστιες περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Να καταγραφεί, επίσης, ότι σύμφωνα με την «Καθημερινή», πριν το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, η Αθήνα κατέθεσε στις 7/2 σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση από Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας και Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Αρα, επέμειναν, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα, την Αλεξανδρούπολη ή αλλού. Κατόπιν διαβουλεύσεων, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε τελικά με νέο σχέδιο πτήσης, που δε συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Γενικά, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική εθνική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές, νησιά και νησίδες και τα ύδατα που τις περικλείουν, κάνει υπερπτήσεις, αρνείται το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, κάνει εκεί παραβιάσεις και παραβάσεις με τα μαχητικά της, αρνείται το δικαίωμα αναγνώρισης ΑΟΖ για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Θέματα που το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του, αρκείται να τα χαρακτηρίζει «διμερείς διαφορές», κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στην Αγκυρα...
Συνεργασία ΝΑΤΟ - Frontex
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είχε χτες στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, για το Προσφυγικό.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ για τις εισροές προσφύγων από τη Συρία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της λυκοσυμμαχίας και της Frontex, στην οποία, σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετείχε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φ. Λεγκέρι.
Οπως προβάλλεται, βασική αρχή της τέτοιας συνεργασίας είναι το ΝΑΤΟ να συνεπικουρεί τη Frontex στην έρευνα, τη διάσωση και στις άμεσες επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ