15 Απρ 2016

Τουρκικές υπερπτήσεις για 4η συνεχή μέρα υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ

Τουρκικές υπερπτήσεις για 4η συνεχή μέρα υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται η ένταση με την ιμπεριαλιστική δράση σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή



ΓΕΑ
Για τέταρτη μέρα στη σειρά συνεχίστηκαν, χτες, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπό τα βλέμματα, μάλιστα, των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν κληθεί στην Ελλάδα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή της αρμάδας της λυκοσυμμαχίας, SNMG2, που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο τάχα για το Προσφυγικό.
Συγκεκριμένα, μετά τις υπερπτήσεις τις προηγούμενες τρεις μέρες πάνω από Λέσβο, Χίο, Οινούσσες και την παρακείμενη νησίδα Παναγιά, χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11.32 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις: Την 11.33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.000 πόδια. Την 11.41, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια. Την 11.46, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια. Την 11.50, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 25.500 πόδια. Την 11.53 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια. Την 12.19 άνωθεν ν. Οινουσσών στα 34.000 πόδια. Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12.20 βορείως ν. Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».
Και τα δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, στην πρώτη, δε, υπέρπτηση υπήρξε και εμπλοκή με ζεύγος «Μ-2000» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά, χτες, καταγράφηκαν 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από πλευράς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σημειωτέον, όλα αυτά γίνονται ενώ στο Αιγαίο έχει αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, και ειδικά κοντά στις Οινούσσες πλέει η VAN AMSTEL, ολλανδική φρεγάτα, ενταγμένη στη ΝΑΤΟική αρμάδα.
Ερμηνείες και στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας
Από ελληνικής πλευράς υπάρχουν μια σειρά ερμηνειών για τη στάση της Αγκυρας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου διαχέεται η εξής ερμηνεία: Με πάτημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η Αγκυρα ξέρει ότι είναι «από πάνω» και πιέζει την ΕΕ για να αποσπάσει κι άλλα (κονδύλια, άνοιγμα και νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις ή ό,τι άλλο), με βασικό μοχλό, σε αυτήν τη φάση, την πίεση που ασκεί στο Αιγαίο και την Ελλάδα ως κράτος - μέλος της ΕΕ.
Από πλευράς ΓΕΕΘΑ: Αναλύονται όλα τα ενδεχόμενα. Από το νομικό καθεστώς κυριαρχίας του συμπλέγματος των Οινουσσών που αμφισβητεί η Αγκυρα - όπως και της κυριαρχίας σε άλλα νησιά του Αιγαίου - έως το γεγονός ότι νοτίως του λιμένα του Τσεσμέ στη χερσόνησο της Ερυθραίας, κοντά στις Οινούσσες, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή αποβατική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και πιθανόν οι τέτοιες παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και οι υπερπτήσεις, να εντάσσονται στο σενάριο της τέτοιας άσκησης.
Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών:Η Αγκυρα κάνει εξαγωγή στο Αιγαίο της κρίσης που υφίσταται, έχοντας να αντιμετωπίσει δύο πολέμους στα εξωτερικά σύνορά της (με Ρωσία και Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ) και δύο στο εσωτερικό της (με Κούρδους της Τουρκίας, και την αντίθεση μεταξύ των καστών στρατιωτικών - κοσμικών από τη μια, και ισλαμιστών από την άλλη). Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι έχουν γίνει «αυστηρά διαβήματα» στην Αγκυρα, λόγω των υπερπτήσεων, αλλά, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τουλάχιστον μέχρι χτες, δεν είχε δοθεί απάντηση...
Σημειωτέον, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα με «ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης "Δ" βορείου τομέα καθώς και αεράμυνας περιοχής Χίου - Οινουσσών», στο πλαίσιο της άσκησης ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/16».
Η Δύναμη «Δ» είναι διακλαδική δύναμη, στο πλαίσιο της οποίας ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες ενεργοποιούνται διαφορετικοί κλάδοι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά αξιόπιστες πηγές, χτες ενεργοποιήθηκαν Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία ως εξής: Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα αναπτύχθηκαν - με τη συνδρομή ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που σηκώθηκαν από το Στεφανοβίκειο Βόλου - δυνάμεις της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που έχει έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας σε Χίο και Οινούσσες, «σκανάροντας» - στην «αργκό» των Ενόπλων Δυνάμεων - ό,τι πετούσε προς Ελλάδα από μεριάς Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ