22 Μαρ 2016

Δεύτερη δύναμη η ΔΑΣ στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Δεύτερη δύναμη η ΔΑΣ στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τον εκφυλισμό των εργασιών και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών
Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δείχνει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και τη δυναμική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς
Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δείχνει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και τη δυναμική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς
Δεύτερες αναδείχτηκαν οι δυνάμεις που στήριξε το ΠΑΜΕ στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ΓΣΕΕ, με την ολοκλήρωση του 36ου Συνεδρίου που έγινε στη Ρόδο. Οι εργασίες του Συνεδρίου, όπου με ευθύνη της πλειοψηφίας κυριάρχησε ο εκφυλισμός και η μάχη των μηχανισμών για τους εκλογικούς συσχετισμούς, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων.
Οι διασπάσεις παρατάξεων, οι μετακινήσεις υποψηφίων και οι συνεργασίες ανάμεσα σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που «πήραν και έδωσαν» στο Συνέδριο, αντανακλούν τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σύστημα και συνοδεύτηκαν από ένα όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συμφωνιών στους διαδρόμους και πίσω από τις κλειστές πόρτες του ξενοδοχείου όπου έγινε το Συνέδριο, μακριά από τις ανησυχίες και τα βάσανα των εργαζομένων και του λαού.
Τα αποτελέσματα των εκλογών
Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα αποτελέσματα, σημειώνουμε τα εξής:
  • Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, που στο προηγούμενο Συνέδριο συμμετείχαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, σ' αυτό «κατέβηκαν» με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, της ΔΑΚΕ και τις «Νέας Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων».
  • Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ (πρώην «Αυτόνομη Παρέμβαση») συνεργάστηκαν σε αυτές τις αρχαιρεσίες με ένα τμήμα του ΕΜΕΙΣ, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του, Ν. Φωτόπουλου. Τα στελέχη του ΕΜΕΙΣ που δεν τον ακολούθησαν, συμμετείχαν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες, διατηρώντας τον τίτλο ΕΜΕΙΣ.
Στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 370 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 368 έγκυρα ψηφοδέλτια (από 423 έγκυρα στις προηγούμενες εκλογές). Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
  • ΔΑΣ (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ): 83 ψήφους και 10 έδρες, από 94 ψήφους και 10 έδρες. Ποσοστό 22,55% από 22,22%.
  • ΠΑΣΚΕ: 119 ψήφους και 15 έδρες (πριν 146 και 16). Ποσοστό 32,33% από 34,52%.
  • ΔΑΚΕ: 67 ψήφους και 8 έδρες (πριν 103 και 11). Ποσοστό 18,2% από 24,35%.
  • ΜΕΤΑ (με ένα τμήμα του «ΕΜΕΙΣ»): 53 ψήφους και 7 έδρες (πριν 44 και 5). Ποσοστό 14,4% από 10,4%.
  • Νέα Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων: 31 ψήφους και 4 έδρες. Ποσοστό 8,42%.
  • ΕΜΕΙΣ: 9 ψήφους και 1 έδρα (πριν 32 και 3). Ποσοστό 2,44% από 7,57%.
  • Αγωνιστική Ταξική Ενότητα: 6 ψήφους και καμιά έδρα (πριν 2 και καμιά). Ποσοστό 1,63% από 0,47%.
Οργάνωση - ανασύνταξη ο δικός μας δρόμος
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και τη δυναμική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Αυτό εκφράστηκε και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, σε συνθήκες που για μια ακόμα φορά επικράτησε η νοθεία, η αλλοίωση των συσχετισμών, η συναλλαγή, η εξαγορά, ο πλήρης εκφυλισμός των συλλογικών διαδικασιών που είναι ξένες στην εργατική τάξη, βρίσκονται μακριά από τις έγνοιες και τους καημούς των χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων».
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας!», σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την κορύφωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στη συνέχεια το νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά, στους μισθούς, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τη φορολογία, τα "κόκκινα" δάνεια κ.λπ.
Η μόνη απάντηση που μπορεί να προκαλέσει ισχυρά εμπόδια και ανατροπή της επίθεσης, να βάλει πλώρη για αποκατάσταση των απωλειών που έχει δεχτεί η εργατική - λαϊκή οικογένεια, καθώς και για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, η οργάνωση στα σωματεία.
Η οργάνωση στα σωματεία, στους συλλόγους, η ένταση της συλλογικής δράσης συνδεδεμένη με όλες τις αξίες της ταξικής πάλης, της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και του πολιτικού προσωπικού του, την αποκάλυψη και την απομόνωση των ανθρώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, την αδιάκοπη σύγκρουση με τα ιδεολογήματα και τις "αξίες" όλων των παραπάνω, είναι οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού που σήμερα παραμένει, η βάση για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με αυτόν τον προσανατολισμό θα αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Πιο οργανωμένα, αποφασιστικά και μαχητικά θα συνεχίσουν να διαθέτουν τις δυνάμεις τους στους ταξικούς αγώνες, θα παλεύουν με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους».
Κυρίαρχο στοιχείο ο εκφυλισμός
Η εικόνα του απόλυτου εκφυλισμού σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Συνεδρίου αποκαλύφτηκε και καταγγέλθηκε στην εργατική τάξη από το ΠΑΜΕ, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις πριν και στη διάρκεια των εργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, 3η μέρα του Συνεδρίου και πιο ουσιαστική, καθώς δίνεται ο λόγος στους συνέδρους, στην αίθουσα κυριαρχούσαν οι άδειες καρέκλες.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αφού απαίτησαν να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, κατήγγειλαν από το βήμα τον εκφυλισμό και τις διαλυτικές διαδικασίες. Δήλωσαν πως δεν θα νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους αυτές τις διαδικασίες και παρέμειναν συντεταγμένα έξω από την αίθουσα, περιμένοντας να εμφανιστούν όλοι οι σύνεδροι και να συνεχιστούν οι εργασίες.
«Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΜΕΤΑ, του ΕΜΕΙΣ, φρόντισαν με τη στάση τους να μη γίνει σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) απολύτως καμιά ουσιαστική συζήτηση, ενώ την προηγούμενη μέρα, όλοι έπιναν δήθεν νερό στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στη συμμετοχή, για την ανάγκη τάχα να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Ελάχιστοι σύνεδροι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου από αυτές τις δυνάμεις», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Σημείωνε τέλος με νόημα ότι οι δυνάμεις του, αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά της χώρας, εκλεγμένοι με την ψήφο χιλιάδων εργατών από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, «δεν ήρθαν στη Ρόδο για εσωτερικό τουρισμό και διακοπές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ