27 Απρ 2016

Μόνη τους έγνοια πώς θα επιβάλουν τα μέτρα στο λαό

Μόνη τους έγνοια πώς θα επιβάλουν τα μέτρα στο λαό
Για την «υπεραπόδοσή» της στην κάλυψη των αντιλαϊκών στόχων του κεφαλαίου περηφανεύεται η συγκυβέρνηση...



Για «αποτελεσματικότητα αποδεδειγμένη με χειροπιαστά στοιχεία» περηφανεύεται η κυβέρνηση, την ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση
Για «αποτελεσματικότητα αποδεδειγμένη με χειροπιαστά στοιχεία» περηφανεύεται η κυβέρνηση, την ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση
Eurokinissi
Σε κομπασμούς για τις... υπεραποδόσεις της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή πολιτική προχωρά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, διαβεβαιώνοντας ουσιαστικά το εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κλείσει η περιβόητη «αξιολόγηση», ως απαραίτητη προϋπόθεση στην κατεύθυνση ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, παραδέχεται ότι ήδη από το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το περασμένο καλοκαίρι, προβλεπόταν η λήψη επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων εφόσον υπάρξει απόκλιση απ' τους στόχους του κεφαλαίου.
«Η κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις της συμφωνίας του καλοκαιριού, ξεπερνώντας μάλιστα τους στόχους. Το ίδιο οφείλουν και όλες οι άλλες οι πλευρές. Ηδη από τη συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπονταν διορθωτικές κινήσεις, αν και όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους. Εχουμε επιτύχει υπεραπόδοση στην κάλυψη των στόχων», σημειώνει η Ο. Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στη «Real News», εκφράζοντας μόνο το φόβο μήπως «η προληπτική νομοθεσία (...) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις».
«Εμείς αποδείξαμε ότι επιτυγχάνουμε και ότι ανατρέπουμε τις προβλέψεις προς το καλύτερο (...) η αποτελεσματικότητά μας είναι αποδεδειγμένη με χειροπιαστά στοιχεία, έχοντας για πρώτη φορά πετύχει υπεραπόδοση στην τήρηση των όρων της συμφωνίας και με πιο θετικές οικονομικές επιδόσεις από τις προβλέψεις» επιμένει στους κομπασμούς, απαντώντας στην κριτική άλλων αστικών κομμάτων περί «αναποτελεσματικότητας» της κυβέρνησης, την ίδια ώρα βέβαια που ένα νέο βάρβαρο πακέτο μέτρων φορτώνεται στις πλάτες του λαού, πάνω απ' αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η Ο. Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα στηρίξουν τα νέα μέτρα, ενώ χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας και σενάρια που διακινούν «όσοι εναντιώνονται στην ανάγκη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα», όσα λέγονται για οικουμενική ή άλλη κυβέρνηση χωρίς τον Αλ. Τσίπρα, απ' την παρούσα Βουλή. «Για εμάς η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός (...) δεν είμαστε δεμένοι με τις καρέκλες, αλλά δεν θα παραδοθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιδιώκει να ακυρώσει τη λαϊκή εντολή» αναφέρει.
Σε μια προσπάθεια να εκβιαστεί η συναίνεση του λαού, ισχυρίζεται για πολλοστή φορά ότι αυτός έχει εγκρίνει τα βάρβαρα μέτρα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί μία συμφωνία την οποία έθεσε στην κρίση του λαού (...) σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά, οι οποίες έφεραν μνημόνια, έχοντας παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και καταστρατηγήσει το προεκλογικό τους πρόγραμμα».
Οργιάζει η αποπροσανατολιστική φημολογία
Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο «Spiegel» διαβεβαιώνει ότι «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2019», προσθέτοντας πως «το σενάριο των εκλογών εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν την αστάθεια» καθώς «η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, αντιλαμβάνεται ότι νέες εκλογές δεν θα αφορούσαν μόνο την Ελλάδα, αλλά θα έχουν ως αποτέλεσμα ολόκληρη την αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Και η παρούσα συγκυρία έχει πολλά άλλα προβλήματα, όπως την κρίση των προσφύγων, την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη, την τρομοκρατία, το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Μόνο ένας ανόητος ή ένας εμπρηστής θα έπαιζε στην παρούσα κατάσταση με τη φωτιά».
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, φήμες και σενάρια πάνε κι έρχονται τα τελευταία 24ωρα. Αλλα μιλούν για ευρείας κλίμακας ανασχηματισμό, άλλα για εκλογές ή δημοψήφισμα, άλλα για παραίτηση Τσακαλώτου κ.λπ. Ανεξάρτητα απ' το βαθμό που αντανακλούν διεργασίες και προβληματισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραμένει ζητούμενο να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, η φημολογία και όσοι τη συντηρούν, υπηρετούν αυτήν την επιδίωξη.
«Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε προληπτικά μέτρα. Κανείς βουλευτής δεν θα τα ψηφίσει», δηλώνει ο Χρ. Παπαδόπουλος απ' την τάση των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας «γαργάρα» το κυρίως πιάτο των μέτρων που φέρνουν στη Βουλή, αλλά και τους «πλάγιους» τρόπους με τους οποίους θα επιδιώξει να κουκουλώσει η κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση του «εφεδρικού πακέτου» των αντιλαϊκών μέτρων.
Για «κατηγορηματική άρνηση» της κοινοβουλευτικής ομάδας σε τυχόν προληπτικά μέτρα μιλά και ο βουλευτής Σ. Παπαδόπουλος, επίσης εκ των «53+».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχαμε συμφωνήσει το καλοκαίρι», δηλώνει η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέση.
Ταυτόχρονα, συντηρούνται στη δημοσιότητα τα περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου. Πολλοί είναι αυτοί που τον φέρουν έτοιμο να παραιτηθεί, άλλοι τόσοι όμως δηλώνουν ότι θα παραμείνει, προκειμένου να εισπράξει την «επιτυχία» της ενδεχόμενης διευθέτησης του κρατικού χρέους. Μάλιστα, δεν λείπουν κι αυτοί που καταγγέλλουν το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα για τις συγκεκριμένες διαρροές, καθώς - όπως υποστηρίζουν - η παρουσία του Ευ. Τσακαλώτου στην κυβέρνηση παρεμποδίζει σχεδιασμούς συγκεκριμένων παραγόντων.
Θυμίζουμε ότι ο Ευ. Τσακαλώτος θεωρείται άτυπος επικεφαλής των «53+», συνεπώς η παρουσία του στην κυβέρνηση αντιμετωπίζεται και σαν εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές κατά την ψηφοφορία των μέτρων από βουλευτές προσκείμενους στη συγκεκριμένη τάση.
Η φημολογία για ανασχηματισμό επίσης υποκρύπτει σκοπιμότητες, καθώς λέγεται ότι πολλοί είναι οι βουλευτές που έχουν λάβει υποσχέσεις για υπουργοποίηση, εφόσον φυσικά πράξουν τα δέοντα κατά την ψηφοφορία των νέων μέτρων...
Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί αποδίδει στον Αλ. Τσίπρα πρόθεση να επιχειρήσει δέσμευση της αντιπολίτευσης υπέρ των νέων μέτρων και εφόσον συναντήσει την άρνησή της να προσφύγει σε εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ