Σπάει «κοντέρ» ο αντιλαϊκός πήχης για λογαριασμό του κεφαλαίου
Κλειδώνουν τα εμπροσθοβαρή μέτρα, παζάρια για τις λίστες του «εφεδρικού» πακέτου
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κλειδώνουν και τα εμπροσθοβαρή μέτρα, άμεσης εφαρμογής, που φτάνουν σε 5,4 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) με άξονες την απογείωση της φοροαφαίμαξης του λαού και την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.
Το βράδυ χτες, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι δεν έγινε εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) για αύριο Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Αναφορικά με τα εμπροσθοβαρή μέτρα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι «συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό» και πρόσθεσε: «Επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο γκρίζες, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή».
Εντείνεται η φοροληστεία σε βάρος του λαού
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη περισσότερο ανεβαίνει ο πήχης της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, ενώ βέβαιη θεωρείται η χειροτέρευση ακόμη και των νέων φορολογικών διατάξεων που συζητούνται στη Βουλή.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο για τη μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Ετσι, ενώ ήδη σύμφωνα με το νομοσχέδιο περικόπτεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, το επίπεδο αυτό πιθανότατα θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, στα 8.800 ευρώ, με ενδεχόμενο «προσαύξησης» κατά 100 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί της λαϊκής οικογένειας, μέχρι το τρίτο. Επομένως, το ήδη μειωμένο πλαφόν που προβλέπεται στο νομοσχέδιο διατηρείται μόνο για τα τρίτεκνα και πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά...
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας έχει συνέχεια και στο σκέλος της έμμεσης φορολογίας στη λαϊκή κατανάλωση. Κλειδωμένο μέτρο θεωρείται και αυτό της περαιτέρω διόγκωσης του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ πλέον στα σκαριά βρίσκεται και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% και μάλιστα με το ενδεχόμενο μετατάξεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, από 13% σήμερα στο νέο υψηλό συντελεστή (24%). Και βέβαια το πακέτο των έμμεσων φόρων θα συμπληρωθεί με μια σειρά από άλλα χαράτσια...
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «ουρές»
Σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «εφεδρικό» πακέτο,
αυτό θα εφαρμόζεται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς
στόχους των κρατικών προϋπολογισμού και του τρίτου μνημονίου. Πρόκειται
για έναν ακόμη μηχανισμό ελέγχου και επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής,
τόσο μέσω της αυτόματης καρατόμησης όσων κρατικών κονδυλίων έχουν
απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, όσο και από την περαιτέρω
διόγκωση των φόρων ή και την επιβολή νέων χαρατσιών, σε περίπτωση
αποκλίσεων.Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεδομένη είναι η συμφωνία για τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μηχανισμού, με τη συγκυβέρνηση να εστιάζει τις «διαφορές» με τους «εταίρους» στο ζήτημα του αν θα υπάρχει προκαθορισμένη αναλυτική λίστα, από την οποία θα αντλούνται τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο».
Την ίδια ώρα, οι «θεσμοί» φέρεται να εμμένουν στη θέση για κατάρτιση αναλυτικής λίστας με συγκεκριμένα μέτρα, είτε αυτά νομοθετηθούν είτε ενσωματωθούν με τη μορφή επισυναπτόμενου εγγράφου στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την «αξιολόγηση».
Επιπλέον, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζονται στο εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται μετά τα τελικά ετήσια απολογιστικά στοιχεία που ανακοινώνει η Γιούροστατ, ή με βάση τους τριμηνιαίους ελέγχους για τυχόν «αποκλίσεις», αλλά και των «αβεβαιοτήτων» που θα εκδηλώνονται σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
«Χέρι» στη ρευστότητα των φορέων
Την
ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή της υφαρπαγής
της διαθέσιμης ρευστότητας, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και άλλων
φορέων.Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», αξιωματούχος της συγκυβέρνησης δηλώνει πως «η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι», τονίζοντας ότι «όσος περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».
Είναι φανερό δηλαδή ότι στήνεται σκηνικό εκβιασμών και απειλών, ενόψει και των αυξημένων αποπληρωμών κρατικού χρέους τον Ιούνη...
Ανάκαμψη με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική
Από την πλευρά του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεση επισημαίνει:«Οι
καθυστερήσεις εμπεριέχουν και έναν ακόμα κίνδυνο που φαίνεται ότι έχει
υποτιμηθεί. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις τελικά αποφασισθούν και εφαρμοσθούν
(...) χρειάζονται κατά κανόνα χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν».Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν ως «τυπικό παράδειγμα τη Γερμανία της προηγούμενης δεκαετίας (AGENDA 2010)», επισημαίνοντας ότι «όσο οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν τόσο θα αναβάλλονται οι θετικές επιπτώσεις (...), ενώ η κοινωνία θα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες των δημοσιονομικών μέτρων».
Σχέδιο δράσης για την ανταγωνιστικότητα των φαρμακοβιομηχάνων
Την ίδια ώρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), σε συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ενέκρινε το σχέδιο δράσης για την «ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»,
το οποίο θα λειτουργήσει «πιλοτικά» για τη σύνταξη μελετών και για
άλλους κλάδους της οικονομίας, στο πλαίσιο της «παραγωγικής
ανασυγκρότησης».Μάλιστα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των φαρμακοβιομηχάνων αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας (για τα ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα), προωθώντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότερη διασύνδεση ερευνητικών κέντρων, ΑΕΙ και άλλων φορέων, με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Στόχος, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, είναι «η ανάπτυξη του κλάδου, η εξωστρέφεια και η μείωση της τιμής του φαρμάκου», δηλαδή η διασφάλιση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για το κεφάλαιο.
Ως άξονες του σχεδίου, προσδιορίζονται: Η τόνωση της ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου, η στήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών και η βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου