Μόνιμα μνημόνια με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα - προσφορά στο κεφάλαιο
Ξεκίνησε η προετοιμασία του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»
Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ο «αυτόματος κόφτης» με το «συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης» («supplemental MOU» - Memorandum Of Understanding), όπως ακριβώς αναφέρεται στην επίσημη απόφαση του προχτεσινού Γιούρογκρουπ, η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας μέσω της έμμεσης φορολογίας στη λαϊκή κατανάλωση, η συγκρότηση και λειτουργία του «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα «δευτερογενούς αγοράς» τραπεζικών δανείων και μάλιστα όχι μόνο των «κόκκινων», αλλά και αυτών που εξυπηρετούνται, καθώς και σειρά από άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα και παράλληλα, ξεκινούν και οι διεργασίες για τα μεθεπόμενα αντιλαϊκά πακέτα που θα ενσωματωθούν και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 (κατατίθεται φέτος τον Οκτώβρη). Και βέβαια, πρόκειται για μόνιμα αντιλαϊκά πακέτα που θα εφαρμόζονται «βρέξει - χιονίσει», δηλαδή ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην οικονομία και το ΑΕΠ, ανεξάρτητα από την «υπεραπόδοση» και την επίτευξη των στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Απομένουν μόνο «μερικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία», τόνισε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «το δεύτερο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το κούρεμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Η δε εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, ανέφερε ότι «οι θεσμοί και ελληνικές αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ θα είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση». Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, σημείωσε ότι η Κομισιόν θα «συμβάλει με τεχνογνωσία», λέγοντας ότι οι αποφάσεις ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους άλλους πιστωτές, δηλαδή στα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24/5.
Αντιλαϊκά μέτρα άμεσης εφαρμογής
Αναλυτικότερα,
σύμφωνα με το προσχέδιο του «επικαιροποιημένου μνημονίου» (το οποίο
προβλέπεται σε κάθε «αξιολόγηση»), προβλέπονται τα παρακάτω εμπροσθοβαρή
μέτρα:-- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% (από 23%), με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα (από 1/7) ή «εναλλακτικά» από 1/1/2017, στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
-- Αύξηση φόρου σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης - θέρμανσης, φυσικό αέριο κ.ά. (Ιούνης 2016). Σε αυτό το πλαίσιο, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται πλέον και η πρόταση για ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας...
-- Αύξηση στους ειδικούς φόρους σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνης 2016).
-- Επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλης 2016).
-- Επιβολή φόρου στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (Γενάρης 2017).
-- Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων (Γενάρης 2017).
-- Κάλυψη των απωλειών του ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, με προσαρμογή στους συντελεστές και αύξηση της φορολογικής βάσης.
-- «Αναμόρφωση» της φορολογίας ΙΧ (τέλη).
-- Αύξηση φόρου στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα (Ιούνης 2016).
-- Μείωση του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο (εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ) με πάγωμα αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια το 2016 - 2018 και διατήρηση του κανόνα για τις προσλήψεις ως εξής: 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις το 2016, 1:4 το 2017 και 1:3 το 2018.
Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση «ισοδύναμων» μέτρων σε αντικατάσταση άλλων, που δεν «αποδίδουν». Και αυτά θα ενσωματωθούν στο «εμπροσθοβαρές» πακέτο, ανεξάρτητα από τυχόν «αποκλίσεις και «υπεραποδόσεις».
Αντιλαϊκά μέτρα σε «εφεδρεία»
Ο «πρόσθετος έκτακτος μηχανισμός» θα νομοθετηθεί για να διασφαλίσει πως το πακέτο των εφεδρικών μέτρων (ακόμη 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ)
θα εφαρμόζεται αυτόματα, όταν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα ότι ο
στόχος επίτευξης του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% σε
μεσοπρόθεσμο επίπεδο) δεν εκπληρώνεται. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και
η αυτόματη καρατόμηση συντάξεων και μισθών.Επιπλέον, τα «εφεδρικά μέτρα» θα σκιαγραφούνται τόσο στο προσχέδιο όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, που βέβαια θα αποτελέσει νόμο του κράτους και βάση αναφοράς για την εφαρμογή των μέτρων είτε με προεδρικά διατάγματα είτε με άλλους τρόπους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει προηγηθεί η έκθεση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» (αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), στην οποία θα εντοπίζονται οι τυχόν ανάγκες για ...περαιτέρω «διορθωτικές κινήσεις».
Σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, οι «εξαιρέσεις» στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται μόνο «για έκτακτα γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση», ενώ ακόμη και αυτές οι «εξαιρέσεις» πρέπει να συμφωνηθούν με τους «θεσμούς».
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Παράλληλα, το Γιούρογκρουπ χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη έγκριση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος «Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων». Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνη του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο έως το Σεπτέμβρη.Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε 19 ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα μεταφερθούν στο υπό σύσταση νέο ταμείο.
Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για να μεταφερθούν στο νέο ταμείο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλ. η κρατική συμμετοχή στους τραπεζικούς ομίλους), η ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, καθώς και η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται άλλοι κρατικοί φορείς,«με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στην εμπορική αξιοποίηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναφέρονται, ακόμη, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.
Κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου μέχρι τον Ιούνη, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το Σεπτέμβρη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το Ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο».
Δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων
Στην απόφαση του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνεται, εξάλλου, ότι η συγκυβέρνηση θα καταθέσει ρύθμιση, με την οποία οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση των δανείων θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων φορολογικών πακέτων.Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αγοράζοντας χαρτοφυλάκια «προβληματικών δανείων» από εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι η EBRD, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι σήμερα μέτοχος σε τραπεζικούς ομίλους, ενώ με τη «διαχείριση» και των προβληματικών δανείων (με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά) φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σημαντικού «παίχτη», στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των επιχειρηματικών συμφωνιών σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.
Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.
Παράλληλα, στα σκαριά είναι και ο νέος «Κώδικας Δεοντολογίας» που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδας (προβλέπεται στο αρχικό μνημόνιο) με τον οποίο εμπλουτίζονται οι υπάρχουσες διατάξεις, με στόχο την ένταση των εκβιασμών απέναντι στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου