18 Σεπ 2016

«Ντοπαρισμένες» ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

«Ντοπαρισμένες» ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών αποτέλεσε την αφορμή για τον Πρόεδρο Πούτιν να επιτεθεί σε ανταγωνιστές της Ρωσίας
Associated Press
Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών αποτέλεσε την αφορμή για τον Πρόεδρο Πούτιν να επιτεθεί σε ανταγωνιστές της Ρωσίας
Το τελευταίο περιστατικό με την επίθεση χάκερς στα αρχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και την υποκλοπή εγγράφων που αφορούν χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές κυρίως των ΗΠΑ, εις γνώσιν των τοπικών ομοσπονδιών και του WADA, ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στην αθλητική επικαιρότητα την περασμένη βδομάδα. Με τον ίδιο τον WADA να υποστηρίζει ότι πίσω απ' την επίθεση κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος» και την αλήθεια - όπως δείχνει η τροπή των γεγονότων - μάλλον να μην απέχει και πολύ, τα πράγματα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο σε μια κόντρα με συνολικότερους στόχους, μακρύ παρελθόν και μάλλον πολύ μέλλον...
Αντιπαράθεση με ...κρυφές ρίζες
Τα όσα συμβαίνουν στον παγκόσμιο αθλητισμό τα τελευταία δύο χρόνια, με την υπόθεση της Ρωσίας να κυριαρχεί, ανεξαρτήτως της αντιπαράθεσης για το ποιος είναι ο... περισσότερο ένοχος και ποιος ο λιγότερο βρώμικος, αποδεικνύουν το προφανές. Οτι το σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, όπου κυριαρχούν έτσι κι αλλιώς λογής λογής συμφέροντα, που έχουν να κάνουν με το κυνήγι του κέρδους, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί και ως πεδίο αντιπαράθεσης για απώτερους σκοπούς, που υπερβαίνουν τον αθλητικό ανταγωνισμό. Αλλωστε, πόσο τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, για παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν με τη Ρωσία έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών παγκοσμίως σε μια σειρά από τομείς, όπως π.χ. η Ενέργεια; Ανταγωνισμοί που πότε βρίσκουν το δρόμο τους για τα τραπέζια των ανταγωνισμών, πότε για τα πεδία των μαχών και πότε... για τα γήπεδα.

Εκτός των αθλητικών κουλουάρ η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας έχει τις ρίζες της στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς
Associated Press
Εκτός των αθλητικών κουλουάρ η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας έχει τις ρίζες της στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το πρόσφατο περιστατικό με την επίθεση στα αρχεία του WADA αποτελεί μια συνέχεια στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μεταξύ, από τη μια πλευρά, του WADA και κυρίως των ΗΠΑ και, από την άλλη, της Ρωσίας, με αφορμή την αποκάλυψη οργανωμένου κυκλώματος ντόπινγκ στον αθλητισμό της Ρωσίας με συμμετοχή κρατικών παραγόντων, ακόμη και μυστικών υπηρεσιών. Ενας... πόλεμος με αρκετές και σημαντικές συνέπειες, όπως ο αποκλεισμός της ρωσικής αποστολής στίβου τόσο απ' τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όσο και όλες τις διεθνείς διοργανώσεις (εδώ και ενάμιση χρόνο) ή τον καθολικό αποκλεισμό της ρωσικής αποστολής από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη της Βραζιλίας. Αλλά και ένας... πόλεμος που έχει ξεκινήσει αρκετά πιο πριν, τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία.
Η «διεθνής συνωμοσία»...
Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι το... γαϊτανάκι της «αθλητικής» αντιπαράθεσης ξεκίνησε και δείχνει να κορυφώνεται εντός μιας τετραετίας, όπου η Ρωσία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος με τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 και του Μουντιάλ του 2018. Δύο διοργανώσεων ιδιαίτερα δημοφιλών παγκοσμίως και γι' αυτό, όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, έδαφος για την εγχώρια αστική τάξη της διοργανώτριας χώρας όχι μόνο να κάνει τρελές μπίζνες αλλά και τη... δική της επίδειξη δύναμης στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, όπου ουσιαστικά μια σειρά σημαντικών τομέων αποτέλεσαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημιστούν ρωσικά οπλικά συστήματα ή συστήματα παρακολούθησης. Κάτι ανάλογο φυσικά συνέβη και στον τομέα του τουρισμού, με τη ρωσική πλευρά να προβάλλει το θέρετρο του Σότσι, που θέλει να παίξει σημαντικό ρόλο, στον ανταγωνισμό με αντίστοιχα της Δυτικής Ευρώπης. Φυσικά, «ανεκμετάλλευτο» από πλευράς ρωσικής ηγεσίας δεν έμεινε ούτε το θέμα του αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών, με κυβερνητικούς παράγοντες να κάνουν λόγο για «διεθνή συνωμοσία» κατά της Ρωσίας. Στο ίδιο πνεύμα, της «επίδειξης δύναμης» ενάντια στη «διεθνή συνωμοσία», λειτούργησαν και πριν από 2 μήνες Ρώσοι χούλιγκανς προερχόμενοι από τον εθνικιστικό και φασιστικό χώρο στα επεισόδια που προκάλεσαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του ΕURO 2016, λέγοντας μάλιστα ανοιχτά ότι «δεν ήρθαμε για ποδόσφαιρο αλλά να δείρουμε Αγγλους» και για επίδειξη της «ρωσικής ανωτερότητας», με Ρώσους κυβερνητικούς παράγοντες να τους προσφέρουν πλήρη κάλυψη.
...και οι μπροστάρηδες της καθαρότητας

Ο αθλητισμός έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές μέρος του επικοινωνιακού σχεδίου του Προέδρου Ομπάμα
Ο αθλητισμός έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές μέρος του επικοινωνιακού σχεδίου του Προέδρου Ομπάμα
Στην αντίπερα όχθη, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην οκταετία της Προεδρίας του Μπ. Ομπάμα στις ΗΠΑ, είναι εμφανής η προσπάθεια που έγινε και το βάρος που δόθηκε σε διάφορες διεθνείς αθλητικές επιτυχίες ως μέρος τόσο της επικοινωνιακής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά είναι π.χ. τα άμεσα συγχαρητήρια του Προέδρου Ομπάμα μέσω του λογαριασμού του στο «Twitter» μετά από κάποια επιτυχία των Αμερικανών αθλητών, η παρουσία του σε αθλητικές συναντήσεις (π.χ. τελικοί του ΝΒΑ), οι επίσημες δεξιώσεις στον Λευκό Οίκο αλλά και η καμπάνια για την υγιεινή διατροφή και την άθληση της «πρώτης κυρίας».
Φυσικά, μέρος του όλου σχεδίου, εκτός της εκμετάλλευσης των επιτυχιών ή της διαφήμισης της «αθλητικής (κι εν γένει) υπεροχής» των ΗΠΑ, αποτελεί και η επίθεση με όλα τα μέσα στον αντίπαλο, όταν δίνονται οι αφορμές. Για παράδειγμα, με αυτό το σκεπτικό πριν από μερικά χρόνια βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι. Τότε οι ΗΠΑ απείλησαν ως και με μποϊκοτάζ, αξιοποιώντας διάφορες αφορμές, από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία, μέχρι το... πιο πειστικό θέμα της Κριμαίας και της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που Αμερικανοί αθλητές με δηλώσεις τους σήκωσαν το λάβαρο της «καθαρότητας» και καταφέρθηκαν ανοιχτά εναντίον των απόντων Ρώσων συναθλητών τους προτάσσοντας τις δικές τους ...καθαρές επιτυχίες. Ολως τυχαίως, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το ντόπινγκ Αμερικανών αθλητών αποτέλεσαν βέβαια και μια έμμεση «απάντηση» στις αναφορές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ