16 Οκτ 2016

Aντίβαρο στην Ευρωλίγκα ... ευελπιστεί σε μέλλον

Aντίβαρο στην Ευρωλίγκα ... ευελπιστεί σε μέλλον

Μετά την Ευρωλίγκα που έκανε πρεμιέρα τη βδομάδα που πέρασε, πλέον έρχεται και η ώρα για την αντίστοιχη διοργάνωση της FIBA, το FIBA Champions League, που το ερχόμενο διήμερο 18 - 19 Οκτώβρη θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στα δρώμενα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σε αυτή θα υπάρχει και η συμμετοχή τριών ελληνικών ομάδων, των Αρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με τους δύο πρώτους να έχουν δηλώσει εξαρχής την υποστήριξή τους στο εγχείρημα και την Ενωση να έπεται μετά από αρκετές περιπέτειες αφού αρχικά προτίμησε το Eurocup.
Το γεγονός σηματοδοτεί και τα νέα δεδομένα στο χώρο του αθλήματος όσον αφορά τη «γηραιά ήπειρο» καθώς για πρώτη φορά μετά από μια δεκαπενταετία θα υπάρχει διασυλλογική διοργάνωση με διαφορετική διοργανώτρια αρχή απ' ό,τι τουλάχιστον ίσχυε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, για τη φετινή σεζόν σε διασυλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη θα υπάρχουν τέσσερις διοργανώσεις υπό τη σκέπη δύο Αρχών, με την Ευρωλίγκα και το Εurocup να ανήκουν στην πρώτη και το Champions League και το Europe Cup υπό την Παγκόσμια Συνομοσπονδία (το ευρωπαϊκό της σκέλος). Απ' αυτές, με βάση το τι έχει προηγηθεί αλλά και λόγω των συμμετοχών, στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθούν κυρίως η Ευρωλίγκα και το Champions League, να ακολουθεί το Εurocup, ενώ η δεύτερη διοργάνωση της FIBA ήδη δείχνει να βρίσκεται κάπως πιο πίσω από πλευράς ενδιαφέροντος.
Επέστρεψε για να μείνει

Αν και με διαφορετικό τρόπο επιλογής, ΑΕΚ και Αρης βρέθηκαν τελικά στην ίδια διοργάνωση
Eurokinissi
Αν και με διαφορετικό τρόπο επιλογής, ΑΕΚ και Αρης βρέθηκαν τελικά στην ίδια διοργάνωση
Ολα αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα της διαμάχης που εξελίσσεται την τελευταία διετία και κορυφώθηκε το τελευταίο χρόνο μεταξύ της Λίγκας των ισχυρών ομάδων που απαρτίζουν την Ευρωλίγκα και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, σχετικά με την πρωτοκαθεδρία στις διοργανώσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η αρχή των όσων συμβαίνουν έχει τις ρίζες της στην προ διετίας δυναμική επιστροφή που επιχείρησε η FIBA στο χώρο των διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μετά την πρώτη κόντρα με τους λεγόμενους ισχυρούς, το 2000, που πήραν τα ηνία των διοργανώσεων στα χέρια τους με τη δημιουργία της πρώτης Ευρωλίγκας και την αποτυχημένη απάντησή της με τη διοργάνωση της Suproleague, η FIBA αυτή τη φορά επέστρεψε με σκοπό (όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοί της) να μείνει. Βασιζόμενη κατά κάποιον τρόπο στην παλιά δομή του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών (με πολλούς νοκ άουτ αγώνες) και έχοντας κεντρικό σύνθημα στα σχέδιά της ότι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν μπορούν να αποτελούν μια κλειστή Λίγκα για λίγους και ισχυρούς και θα πρέπει να επιστρέφουν υπό την αιγίδα του θεσμικού φορέα του αθλήματος, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν παρουσίασε τα σχέδιά της για τη δημιουργία του Champions League και του Εurope Cup. Τα συγκεκριμένα πάντως δεν βρήκαν μεγάλη απήχηση στους λεγόμενους ισχυρούς, ιδιαίτερα μετά την αντίδραση της Ευρωλίγκας να προχωρήσει άμεσα τα πλάνα που είχε για μελλοντικές αλλαγές στη διοργάνωση και κυρίως στα έσοδα, ζήτημα για το οποίο αρκετές εκ των ομάδων είχαν εκφράσει παράπονα προς τη διοργανώτρια.
Μαζικότητα και αγωνιστικά κριτήρια...

Ο ΠΑΟΚ εκ των προτέρων είχε δηλώσει την υποστήριξή του στο νεοσύστατο Champions League της FIBA
Eurokinissi
Ο ΠΑΟΚ εκ των προτέρων είχε δηλώσει την υποστήριξή του στο νεοσύστατο Champions League της FIBA
Ετσι, χωρίς την παρουσία πλέον των 11 ισχυρών που υπέγραψαν δεκαετή συμβόλαια με τη Λίγκα και άλλων 5 ομάδων που επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων της Λίγκας η FIBA απευθύνθηκε σε όλους τους υπόλοιπους διαθέσιμους.
Μάλιστα, βλέποντας την Ευρωλίγκα να μετατρέπεται μια ώρα αρχύτερα σε μια κλειστή Λίγκα για λίγους, με μόλις 16 ομάδες να συμμετέχουν φέτος σε αυτήν, οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας αντέταξαν τη μαζικότητα των δικών τους διοργανώσεων και κυρίως της «ναυαρχίδας» τους, του Champions League. Και κάτι αντίστοιχο κατάφερε αφού, έστω και «πλην 16», στη νέα διοργάνωση μετέχουν 56 ομάδες από 31 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων μάλιστα 18 κατέκτησαν τον τίτλο στη χώρα τους την περασμένη χρονιά. Σε αυτές υπάγονται και κάποιες που αρχικά είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν το δρόμο της Ευρωλίγκας με συμμετοχή στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωσή της, το Eurocup (π.χ. ΑΕΚ, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Ζιελόνα Γκόρα), ωστόσο οι απειλές από τη FIBA προς τις εθνικές Ομοσπονδίες για επιβολή κυρώσεων, τις οδήγησαν τελικά στη νεοσύστατη διοργάνωση. Πάντως, εκτός της μαζικότητας ένα άλλο επιχείρημα που πρόβαλε η FIBA και αποτέλεσε (και αποτελεί) όπλο στη διαμάχη της με την Ευρωλίγκα είναι και το γεγονός ότι στις δικές της διοργανώσεις τα κριτήρια συμμετοχής συνδέονται άμεσα με τη θέση της κάθε ομάδας στο πρωτάθλημα της και όχι με κλειστά συμβόλαια, όπως συμβαίνει στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο της κριτικής των ανθρώπων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.
...αλλά στο γνωστό πλαίσιο

Η πολωνική Ζιελόνα Γκόρα ήταν απ' αυτές που άφησαν τις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας για να πάνε στο Champions League
Icon
Η πολωνική Ζιελόνα Γκόρα ήταν απ' αυτές που άφησαν τις διοργανώσεις της Ευρωλίγκας για να πάνε στο Champions League
Ωστόσο, πέρα απ' όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η ίδια η FIBA δεν ξέφυγε από το γενικότερο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης του αθλήματος αφού και αυτή προκειμένου να στηρίξει το εγχείρημά της απευθύνθηκε σε πολυεθνικές συνάπτοντας συνεργασίες μαζί τους, ενώ ένα απ' τα πρώτα ζητήματα που υποσχέθηκε και η ίδια στις ομάδες ήταν τα έσοδα που θα είχαν απ' τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες διοργανώσεις. Μάλιστα, τα ποσά αυτά αρκετές φορές αναπροσαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της διαμάχης με την Ευρωλίγκα. Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι αυτοί που κατηγόρησαν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία για μεροληπτική αντιμετώπιση στο ζήτημα των ομάδων καθώς μετά την αποτυχία της να πείσει τους ισχυρούς, ουσιαστικά τους άφησε στο απυρόβλητο για τα 10ετή συμβόλαια συνεργασίας με την Ευρωλίγκα, την ώρα που εκτόξευσε απειλές προς άλλες ομάδες εάν συμμετείχαν στο Εurocup.
Το σύστημα διεξαγωγής
Το ερχόμενο διήμερο 18 - 19/10 θα ανοίξει η αυλαία της κανονικής περιόδου στη διοργάνωση του Champions League με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής στην Α' φάση των ομίλων με τη συμμετοχή 30 ομάδων. Πρακτικά, η εκκίνηση δόθηκε στις 27 Σεπτέμβρη οπότε πραγματοποιήθηκε ο προκριματικός γύρος από τον οποίο προκρίθηκαν 8 ομάδες που συμπλήρωσαν τις υπόλοιπες 32 της φάσης των ομίλων. Οι 40 ομάδες πλέον έχουν χωριστεί σε 5 ομίλους των 8 ομάδων που θα κοντραριστούν σε δύο γύρους (εντός - εκτός) μέχρι το τέλος του Φλεβάρη 2017.
Μετά το τέλος των ομίλων, στην επόμενη φάση θα προχωρήσουν οι 4 πρώτες κάθε ομίλου αλλά και οι 4 καλύτερες πέμπτες (συνολικά 24 ομάδες). Οι 5 πρωτοπόρες αλλά και οι 3 καλύτερες δεύτερες θα περάσουν κατευθείαν στον 2ο γύρο των πλέι οφ. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα μετάσχουν στον 1ο γύρο των πλέι οφ όπου διασταυρωμένες ανάλογα με τη θέση σε διπλά παιχνίδια θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο ΤΟΠ-16. Εκεί και πάλι με διπλούς αγώνες θα βγουν οι ομάδες των προημιτελικών, όπου επίσης σε διπλούς αγώνες θα διεκδικήσουν μια θέση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Σημειώνεται πως σε κάθε ζευγάρι των πλέι οφ η καλύτερη στη βαθμολογία ομάδα της κανονικής περιόδου θα δίνει τον επαναληπτικό αγώνα στην έδρα της. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες η έδρα του φάιναλ φορ θα είναι μια εκ των τεσσάρων ομάδων που θα έχουν προκριθεί.

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ