Aντίβαρο στην Ευρωλίγκα ... ευελπιστεί σε μέλλον
Το γεγονός σηματοδοτεί και τα νέα δεδομένα στο χώρο του αθλήματος όσον αφορά τη «γηραιά ήπειρο» καθώς για πρώτη φορά μετά από μια δεκαπενταετία θα υπάρχει διασυλλογική διοργάνωση με διαφορετική διοργανώτρια αρχή απ' ό,τι τουλάχιστον ίσχυε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, για τη φετινή σεζόν σε διασυλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη θα υπάρχουν τέσσερις διοργανώσεις υπό τη σκέπη δύο Αρχών, με την Ευρωλίγκα και το Εurocup να ανήκουν στην πρώτη και το Champions League και το Europe Cup υπό την Παγκόσμια Συνομοσπονδία (το ευρωπαϊκό της σκέλος). Απ' αυτές, με βάση το τι έχει προηγηθεί αλλά και λόγω των συμμετοχών, στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθούν κυρίως η Ευρωλίγκα και το Champions League, να ακολουθεί το Εurocup, ενώ η δεύτερη διοργάνωση της FIBA ήδη δείχνει να βρίσκεται κάπως πιο πίσω από πλευράς ενδιαφέροντος.
Επέστρεψε για να μείνει
Eurokinissi
|
Μαζικότητα και αγωνιστικά κριτήρια...
Eurokinissi
|
Μάλιστα, βλέποντας την Ευρωλίγκα να μετατρέπεται μια ώρα αρχύτερα σε μια κλειστή Λίγκα για λίγους, με μόλις 16 ομάδες να συμμετέχουν φέτος σε αυτήν, οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας αντέταξαν τη μαζικότητα των δικών τους διοργανώσεων και κυρίως της «ναυαρχίδας» τους, του Champions League. Και κάτι αντίστοιχο κατάφερε αφού, έστω και «πλην 16», στη νέα διοργάνωση μετέχουν 56 ομάδες από 31 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων μάλιστα 18 κατέκτησαν τον τίτλο στη χώρα τους την περασμένη χρονιά. Σε αυτές υπάγονται και κάποιες που αρχικά είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν το δρόμο της Ευρωλίγκας με συμμετοχή στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωσή της, το Eurocup (π.χ. ΑΕΚ, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Ζιελόνα Γκόρα), ωστόσο οι απειλές από τη FIBA προς τις εθνικές Ομοσπονδίες για επιβολή κυρώσεων, τις οδήγησαν τελικά στη νεοσύστατη διοργάνωση. Πάντως, εκτός της μαζικότητας ένα άλλο επιχείρημα που πρόβαλε η FIBA και αποτέλεσε (και αποτελεί) όπλο στη διαμάχη της με την Ευρωλίγκα είναι και το γεγονός ότι στις δικές της διοργανώσεις τα κριτήρια συμμετοχής συνδέονται άμεσα με τη θέση της κάθε ομάδας στο πρωτάθλημα της και όχι με κλειστά συμβόλαια, όπως συμβαίνει στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο της κριτικής των ανθρώπων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.
...αλλά στο γνωστό πλαίσιο
Icon
|
Το σύστημα διεξαγωγής
Το
ερχόμενο διήμερο 18 - 19/10 θα ανοίξει η αυλαία της κανονικής περιόδου
στη διοργάνωση του Champions League με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής
στην Α' φάση των ομίλων με τη συμμετοχή 30 ομάδων. Πρακτικά, η εκκίνηση
δόθηκε στις 27 Σεπτέμβρη οπότε πραγματοποιήθηκε ο προκριματικός γύρος
από τον οποίο προκρίθηκαν 8 ομάδες που συμπλήρωσαν τις υπόλοιπες 32 της
φάσης των ομίλων. Οι 40 ομάδες πλέον έχουν χωριστεί σε 5 ομίλους των 8
ομάδων που θα κοντραριστούν σε δύο γύρους (εντός - εκτός) μέχρι το τέλος
του Φλεβάρη 2017.Μετά το τέλος των ομίλων, στην επόμενη φάση θα προχωρήσουν οι 4 πρώτες κάθε ομίλου αλλά και οι 4 καλύτερες πέμπτες (συνολικά 24 ομάδες). Οι 5 πρωτοπόρες αλλά και οι 3 καλύτερες δεύτερες θα περάσουν κατευθείαν στον 2ο γύρο των πλέι οφ. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες θα μετάσχουν στον 1ο γύρο των πλέι οφ όπου διασταυρωμένες ανάλογα με τη θέση σε διπλά παιχνίδια θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο ΤΟΠ-16. Εκεί και πάλι με διπλούς αγώνες θα βγουν οι ομάδες των προημιτελικών, όπου επίσης σε διπλούς αγώνες θα διεκδικήσουν μια θέση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Σημειώνεται πως σε κάθε ζευγάρι των πλέι οφ η καλύτερη στη βαθμολογία ομάδα της κανονικής περιόδου θα δίνει τον επαναληπτικό αγώνα στην έδρα της. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες η έδρα του φάιναλ φορ θα είναι μια εκ των τεσσάρων ομάδων που θα έχουν προκριθεί.
Μπ. Τσ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου