27 Νοε 2016

Κυρίαρχες οι λογικές προστασίας του «προϊόντος»

Κυρίαρχες οι λογικές προστασίας του «προϊόντος»



Πλευρά των επιχειρηματικών ανταγωνισμών στο χώρο του αθλητισμού αποτελεί η βία στα γήπεδα
Icon
Πλευρά των επιχειρηματικών ανταγωνισμών στο χώρο του αθλητισμού αποτελεί η βία στα γήπεδα
Σε θολό τοπίο όσον αφορά τα εξωαγωνιστικά θέματα αλλά και στο συνεχιζόμενο μοτίβο της όξυνσης της ενδοεπιχειρηματικής κόντρας συμφερόντων που διεξάγεται στο χώρο, το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα τα πρωταθλήματα της Super League και Football League επέστρεψαν στη δράση αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τη σχεδόν 20ήμερη διακοπή εξαιτίας ενός προγραμματισμένου γεγονότος (αγώνας της Εθνικής ανδρών) και ενός έκτακτου (απειλές κατά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας - ΚΕΔ). Για το δεύτερο γεγονός υπήρξε η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ για αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας μετά τη φραστική επίθεση προς τον Γιάννη Τσαχειλίδη, μέλος της τότε ΚΕΔ, και την πυρκαγιά στο σπίτι του Γ. Μπίκα, πρώην πλέον προέδρου της ΚΕΔ.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, για μια ακόμη φορά είδαμε νέα μέτρα να αποτελούν την αντίδραση των κυβερνητικών παραγόντων, όπου η αυστηροποίηση των ποινών αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα, όπως και η απειλή για «ποδοσφαιρικό Grexit», αποβολή των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την ίδια ώρα, επίδειξη πυγμής έγινε και από τη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της ΕΠΟ, η οποία πήρε την απόφαση για αναβολή. Μετά την αλλαγή προσώπων στην ΚΕΔ αφού όλα τα προσφάτως διορισμένα μέλη της παραιτήθηκαν μετά τα τελευταία γεγονότα και κατόπιν πίεσης από τις FIFA - UEFA, η ΔΕ της ΕΠΟ πήρε την απόφαση για επανέναρξη της δράσης, υπό την απειλή ότι τυχόν επανάληψη αντίστοιχων γεγονότων θα είναι καταλυτική για σοβαρές εξελίξεις.
Τα... παραδοσιακά «νέα μέτρα»

Τα εκάστοτε μέτρα που αφήνουν στο απυρόβλητο τη ρίζα των προβλημάτων στο ποδόσφαιρο δίνουν συνέχεια στο... θολό τοπίο
Icon
Τα εκάστοτε μέτρα που αφήνουν στο απυρόβλητο τη ρίζα των προβλημάτων στο ποδόσφαιρο δίνουν συνέχεια στο... θολό τοπίο
Οπως και να 'χει και παρά την πολλοστή το τελευταίο διάστημα αναβολή της αγωνιστικής δράσης αλλά και τις προειδοποιήσεις κυρίως από την πλευρά της Ομοσπονδίας για το υπό ποιες συνθήκες θα γινόταν η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ένα είναι το προφανές... Οτι ουσιαστικά όχι μόνο τίποτε δεν άλλαξε αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είτε σύντομα είτε αργότερα δε θα υπάρξουν αντίστοιχα γεγονότα. Και αυτά φυσικά όχι μόνο δεν αποτελούν μεμονωμένες ή τυχαίες περιπτώσεις αλλά είναι το αποτέλεσμα των λογικών και των πρακτικών που διέπουν σήμερα το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Το οποίο, έχοντας μεταβληθεί σε ένα «προϊόν» για την απόκτηση κέρδους αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αποτελεί το πρόσφορος έδαφος για επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς είτε για την κυριαρχία στο ποδόσφαιρο είτε πέρα από τα στενά του όρια. Για μια ακόμη φορά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κατέφυγαν στην πεπατημένη των νέων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές εξελίξεις. Εξελίξεις οι οποίες ήρθαν ως αποτέλεσμα του πολέμου συμφερόντων και επί της ουσίας ακύρωσαν τα επίσης «νέα μέτρα» που είχαν παρθεί λίγους μήνες πριν με το σκεπτικό (και τότε) να λειτουργήσουν ανασταλτικά για να μην υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά...

Η προστασία του «προϊόντος» είναι αυτή που καίει τους αρμοδίους όταν τα πράγματα ξεφεύγουν
Eurokinissi
Η προστασία του «προϊόντος» είναι αυτή που καίει τους αρμοδίους όταν τα πράγματα ξεφεύγουν
Τα όσα πρόσφατα ανακοινώθηκαν μετά τις νέες εξελίξεις είχαν ως βάση τη μεγιστοποίηση των ποινών, χωρίς φυσικά να χτυπούν την ουσία των φαινομένων: Την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο, η οποία αποτελεί την αιτία των όσων συμβαίνουν σήμερα με τις κινήσεις στο παρασκήνιο, τις μαφιόζικου τύπου τακτικές, τους στημένους αγώνες, την οπαδική βία κ.τ.λ. Και είναι αναμφισβήτητο ότι και στο χώρο του ποδοσφαίρου αυτή η επιχειρηματική δράση είναι «νύχι - κρέας» με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τα γεγονότα που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια σε αυτούς που κρατούν τα ηνία του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, FIFA και UEFA, με τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς είναι ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα της σαπίλας του χώρου.
Παρά τα κατά καιρούς ευχολόγια και την... εύκολη ύψωση του «λάβαρου της κάθαρσης» η πρόσκληση σε διαβούλευση για το καλό του ποδοσφαίρου των ίδιων των επιχειρηματιών του παραμένει ως κεντρικός σκοπός για να λυθούν τα προβλήματα. Πρακτική βέβαια που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται και από τους νυν κυβερνητικούς αρμόδιους του αθλητισμού, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και φυσικά διαψεύδει τις εξαγγελίες περί μάχης κόντρα στα συμφέροντα.
Μέλημα να... σωθεί το «προϊόν»
Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων είτε από πλευράς κυβέρνησης είτε από πλευράς ποδοσφαιρικών φορέων εστιάζει κυρίως στις λογικές που έχουν να κάνουν περισσότερο με την εξάλειψη των κακώς κειμένων προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω απαξίωση, με ό,τι συνέπειες έχει αυτή για τα κέρδη των επιχειρηματιών του χώρου. Σε αυτό το σκεπτικό άλλωστε βασίστηκε και η πίεση που άσκησαν οι FIFA - UEFA στη νυν διορισμένη από τις ίδιες προσωρινή ΔΕ στην ΕΠΟ, η οποία πήρε την απόφαση άρσης της αναβολής και άμεσης επανέναρξης των πρωταθλημάτων. Κάτι που συνέβη μετά τη συγκρότηση της νέας ΚΕΔ και παρά το γεγονός ότι βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει παρέμεναν απραγματοποίητες. Οπως η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς στο σπίτι του Γ. Μπίκα αλλά και η διαμόρφωση «ασφαλών συνθηκών για όλους».
Την ίδια ώρα, η ίδια η Super League, με τα περισσότερα προβλήματα να παραμένουν και παρά την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μέλη της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τη λύση για την αναβάθμιση του «προϊόντος». Μάλιστα, πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι μελέτες που είχαν παραγγελθεί από τη Λίγκα σε δύο εξειδικευμένες εταιρείες για τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η αναβάθμιση. Σε αυτές γινόταν λόγος για μείωση των ομάδων σε 14 ή και 12 και αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τις ομάδες που θα υποβιβάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ