3 Οκτ 2017

Ο «ΚΟΦΤΗΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


            Από τα τέλη Αυγούστου, πριν ακόμη ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πρώτα βιολιά τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας και δεύτερες φωνές τους βουλευτές, στελέχη και παράγοντες της κυβέρνησης διαφήμιζαν την «κανονικότητα» στο χώρο της Παιδείας!
            Είναι αλήθεια ότι η συντονισμένη προπαγάνδα, στην οποία βοήθησε και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, επηρέασε ένα τμήμα του λαού. Ήρθε όμως πολύ σύντομα η ώρα να αποδειχθεί τι σημαίνει η «κανονικότητα» της κυβέρνησης. Τις τελευταίες 2 βδομάδες απανωτές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Δνσης Εκπ/σης Ιονίων Νήσων καταργούν τμήματα το ένα μετά το άλλο.
            Έτσι «κανονικότητα» για την Κέρκυρα σημαίνει: 5 τμήματα τομέων και ειδικοτήτων που καταργούνται στα ΕΠΑΛ, 7 τμήματα Γενικής Παιδείας στα Γυμνάσια, 6 Τμήματα Γενικής Παιδείας στα Λύκεια και δεκάδες ξένων γλωσσών και επιλογών σε όλο το νησί…
            Η «κανονικότητα» χέρι χέρι με τη «δίκαιη» ανάπτυξη που ήρθε να πουλήσει και εδώ ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες. Η ανάπτυξη μπορεί να φαίνεται στα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, στο ΑΕΠ, και στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγαλοξενοδόχων, των τραπεζιτών. Ποιο είναι όμως το όφελος αυτής της ανάπτυξης για τα λαϊκά στρώματα;
            Με βάση τα παραπάνω, «δίκαιη» ανάπτυξη σημαίνει:
  • Για τους εργαζομένους μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ την αφαίρεση του δικαιώματος να συνεχίσουν τις σπουδές τους αφού δεν έχουν την επιλογή να πάνε σε κάποιο πρωινό ΕΠΑΛ.
  • Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας (εξυπηρετεί κυρίως τη Βόρεια Κέρκυρα) να μετακινηθούν 15 και πλέον χιλιόμετρα από το Σχολείο τους αν θέλουν να συνεχίσουν στην ειδικότητα που επέλεξαν από πέρσι.
  • Για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ να αλλάξουν ειδικότητα με το «έτσι θέλω» γιατί το δικαίωμα της επιλογής στην παιδεία του σήμερα είναι κοστοβόρο.
  • Για τους εκατοντάδες μαθητές των τμημάτων γενικής παιδείας να στοιβαχτούν σε ακατάλληλες αίθουσες που πολύ απλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΝΕ στο όνομα του ότι αφού ο νόμος λέει 27 μαθητές (!!!) σε κάθε τμήμα θα τους βάλουμε και ας κάθονται ο ένας πάνω στον άλλον.
  • Για τους εκατοντάδες μαθητές που τους κόβουν τα τμήματα επιλογής μαθημάτων και ξένων γλωσσών τη βίαιη μετακίνηση σε μαθήματα που δεν έχουν επιλέξει.
  • Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΑΝΕΡΓΙΑ αφού η περικοπή των τμημάτων οδηγεί στη δημιουργία πλασματικού πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς. Άλλωστε για αυτό άργησε η πρόσληψη της β’ φάσης των αναπληρωτών για να προηγηθεί το κύμα των καταργήσεων.
  • Για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς εργασιακά δικαιώματα λάστιχο με μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο με πολλούς να πρέπει να διδάσκουν έως και σε 5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριο τους.
  • Για τους γονείς ακόμη μεγαλύτερη αγωνία και ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους. Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αυτή είναι η γεύση της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τα λαϊκά στρώματα. Όσοι προσπαθούν να θολώσουν την πραγματικότητα ας απευθυνθούν σε αυτούς που βιώνουν τα αποτελέσματα του «κόφτη» στην εκπαίδευση και εδώ στην Κέρκυρα. Στόχος τους είναι η εξοικονόμηση πόρων για να δοθούν ως ζεστό χρήμα, «αναπτυξιακές δυνατότητες», επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κ.α στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ παιδαγωγικός λόγος που να δικαιολογεί τις περικοπές των τμημάτων.
Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούσιες όλους όσους στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες όσο και αν πασχίζουν να ψελλίσουν ότι δε συμφωνούν με όσο γίνονται και ότι φταίει το «κακό» Υπουργείο, η «κακιά» ΕΕ και η «κακιά» Μέρκελ ανάλογα με το πώς βολεύει καλύτερα. Όταν ψηφίζεις και στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΣΕΒ μην περιμένεις ότι τα μέτρα δε θα χτυπήσουν και την πόρτα της εκλογικής σου Περιφέρειας, της περιφερειακής Δνσης που διοικείς, την περιφέρεια και το Δήμο που έχεις την πλειοψηφία.…  Δε γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Τεράστιες ευθύνες έχουν και όσοι καλλιέργησαν αυταπάτες για την «αριστεροσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ και δηλητηρίασαν το λαό με τη λογική του «μικρότερου κακού» (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α).
Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους όσους πλήττονται από την πολιτική αυτή να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων, στα μαθητικά συμβούλια, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν δικαιώματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση των μαθητών, στην εργασία των εκπαιδευτικών και των γονιών. Η αντίδραση και η διεκδίκηση είναι αυτή που φέρνει τα αποτελέσματα και όχι οι επαφές και οι "πιέσεις" των παραγόντων. Όταν κάποια από τα τμήματα εγκριθούν τελικά θα τρέξουν διάφοροι να οικειοποιηθούν τις επιτυχίες. Οι νίκες δεν είναι δικές τους είναι του κινήματος. 
Να στρέψουν τον αγώνα τους ενάντια στην αιτία που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, που επιβάλουν αυτές τις αποφάσεις. Αυτή δεν είναι άλλη από το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και βλέπει την εκπαίδευση με όρους κόστους – κέρδους, που έχει μετατρέψει τη μόρφωση σε εμπόρευμα.
Να διεκδικήσουν να μην κλείσει κανένα τμήμα, να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, να υπάρχουν σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια, να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για τις λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων, να μη χρειάζεται να βγαίνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Στόχος μας πρέπει να είναι το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο σύγχρονης Γενικής Παιδείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Ένα σχολείο που στο επίκεντρο του θα έχει την ολόπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου, που θα του δίνει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα το κοινωνικό, φυσικό και πολιτικό περιβάλλον. 
     ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

02/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ