14 Νοε 2017

Ξεδιάντροπο μοίρασμα «κοινωνικού μερίσματος» για να διασκεδάσει τη φτώχεια

       


Με ψίχουλα, ωμή λαθροχειρία και ξεδιάντροπη προπαγάνδα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα και με εμφανή στόχο την άμβλυνση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και την υπηρέτηση του κάλπικου αφηγήματος της «δίκαιης ανάκαμψης», ανακοίνωσε το «κοινωνικό μέρισμα» από το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή αρκετά από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
Μάλιστα, εκτίναξε το ποσό στο 1,4 δισ. ευρώ, προσμετρώντας και τα 315 εκατ. ευρώ από τις παράνομα παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τον κλάδο Υγείας, αλλά και 360 εκατ. της κρατικής χρηματοδότησης στη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που ούτως ή άλλως χρωστάει.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως για το 2017 «το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ» και με στόμφο υποστήριξε ότι είναι «υπερδιπλάσιο σε σχέση με το περυσινό», αλλά όταν ξεδίπλωσε τα νούμερα η λαθροχειρία ήταν πασιφανής. Ανέφερε ότι από το σύνολο «τα 720 εκατ. ευρώ» θα είναι «έκτακτη ενίσχυση» και προέρχονται από το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα. Τα 315 εκατ. ευρώ είναι -όπως παραδέχτηκε- για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών Υγείας των συνταξιούχων», δηλαδή από χρήματα που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι και το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει και ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε και αυτά σαν «κοινωνικό μέρισμα». Επίσης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δοθούν 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Πρόκειται για χρήματα που οφείλει το κράτος στη ΔΕΗ για έργα ηλεκτροδότησης στα νησιά και αντί να φορτωθούν απευθείας στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών φορτώνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Και αυτό το ποσό ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε σαν «κοινωνικό μέρισμα». Εκ των πραγμάτων, δεν πρόκειται για 1,4 δισ. ευρώ, αφού τα 675 εκατ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές προς συνταξιούχους και ΔΕΗ!
Σε ό,τι αφορά το «μέρισμα» των 720 εκατ. ευρώ είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας -όπως και οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου- προσπαθεί να «αγοράσει» λαϊκή ανοχή στα μέτρα που «τρέχουν» και σε εκείνα που προνομοθετήθηκαν για το 2019 και το 2020 και επιφέρουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Όπως ανακοίνωσε, τα 720 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν αφορολόγητα και ακατάσχετα σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν ακίνητη περιούσια άνω των 180.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μια οικογένεια με δύο παιδιά και 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα λάβει ενίσχυση 900 ευρώ. Με 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα λάβει ενίσχυση 700 ευρώ και με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 500 ευρώ. Οικογένεια χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ θα λάβει ενίσχυση 675 ευρώ, με 9.000 θα πάρει 525 ευρώ και με 13.500 θα λάβει 475 ευρώ. Είναι προφανές ότι τα ποσά είναι ελάχιστα μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Για τους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας «έταξε» τα λεφτά που παράνομα τους έχει παρακρατήσει το κράτος μέσω των ασφαλιστικών ταμείων! Θα επιστραφούν ποσά από τις παράνομα παρακρατημένες εισφορές Υγείας και σύμφωνα με τα παραδείγματα που ανέφερε ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.100 ευρώ το μήνα θα του επιστραφούν 240 ευρώ, για σύνταξη 1.200 ευρώ η επιστροφή είναι στα 370 ευρώ και για σύνταξη 1.300 ευρώ η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση κόβει 240 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ για το επόμενο έτος, καθώς το κονδύλι από 320 που ήταν για το 2017 πέφτει στα 80 εκατ. ευρώ για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ